Trygg og brannsikker jul

Gå til hovedinnhold

Trygg og brannsikker jul

Adventstiden er en hyggelig tid med mye pynt og lys, men dessverre øker brannrisikoen også.

JULESTEMNING: Julelys og pynt er en del av julen, men det er greit å ta noen forholdsregler for å unngå brann. 

I julen tenner vi lys i langt større grad enn ellers i året, så det er derfor god grunn til å passe litt ekstra på.

Brannrelaterte ulykker forekommer oftere i jul- og nyttårshelgene. En av de vanligste årsakene er at man glemmer å slukke lysene, skriver Anticimex.

- Julen er fylt med tradisjoner og fellesskap, og at en brannulykke kan inntreffe er ofte det siste man tenker på. Dessverre oppstår ofte branner som enkelt kunne vært unngått med små midler. Om man bruker litt tid til å tenke igjennom brannrisiko nå, kan man koble av og nyte julehøytiden senere, sier Paul Ivar Myrstad, fagansvarlig for Anticimex' brannverntjenester.

Mye julepynt består av lettantennelig materiale, og til og med juletreet kan være en stor brannrisiko.

Her får du noen gode tips til en brannsikker jul:

1. Levende lys

Levende lys forårsaker mange branner, og en eventuell brann går ekstremt fort. Forlat aldri rom med levende lys, og vær oppmerksom på hvor du plasserer lysene så ingenting nærliggende kan ta fyr.

Ikke bruk lysestaker av brennbart materiale, og heller ikke mose eller plast som dekorasjon i lysestaken. Unngå også å plassere for mange lys tett, og vær observant på barn og husdyr.

Ett barn kan lett ta tak i en duk og slik trekke ned lys som står på den. Lysestaker i vindu kan lett dyttes ned av for eksempel katter.

2. Elektriske lysestaker 

Mange slår av sine elektriske lysestaker ved å skru på en av lyspærene, men dette kan gi dårlig kontakt med brann som følge.

Slukk lysestaken med strømbryteren eller dra ut kontakten. Pass på at det sitter samme type lyspærer i lysestaken, og at alle pærer lyser like sterkt.

3. Adventsstjerne

Bruk en lavenergipære til din adventsstjerne. Dels fordi de er mer miljøvennlige og dels fordi de ikke blir like varme som en gløde- eller halogenpære.

Det er tryggere med stjerner i metall og tre enn papir. Papir er langt mer lettantennelig, og konstruksjonen på papirstjernene gjør at det er lett å gjøre feil.

Pass på at pæren ikke ligger inntil materialet i adventsstjernen, og sørg for at kroken som adventsstjernen henger i er ordentlig festet. 

4. Lysslynger

Det blir stadig vanligere å dekorere med lysslynger både inne og ute.

Om du legger en lysslynge som dekorasjon i en glassvase, må du kontrollere lysslyngens instruksjonsmanual om den tåler dette og ikke blir overopphetet.

Innestengte lyskilder blir nemlig veldig varme. Utendørs bruker du kun lysslynger som er godkjent for utendørsbruk.

5. Julepynt

Pass på at all julepynt, dekorasjoner, girlandere og annet pynt, plasseres på trygg avstand fra levende lys eller varme spotlights. Husk også at pynt kan ramle ned eller vaie frem og tilbake.

6. Juletre

Nå hugges juletrærne stadig tidligere enn før, og dette innebærer at de tidlig blir tørre. En tørr gran brenner ned på noen få minutter.

Bruk derfor aldri levende lys på eller i nærheten av juletreet. Sett ikke juletreet slik at det blokkerer din vei ut av huset. Sjekk at de elektriske juletrelysene ikke blir for varme eller har dårlig kontakt.

7. Brannvarslere

Gjør det til en vane å bytte batterier i røykvarslere (du skal ha minst en varsler i hver etasje) 1.desember, som er røykvarslerens dag.

Gjør en funksjonstest ved å trykke på testknappen. Virker den ikke ved bytte av batteri, er den defekt og må byttes snarest.

Varslere kan miste funksjon når de er eldre enn ti år, og har du en gammel varsler anbefales det at du bytter den ut.

Er røykvarsleren støvete bør du forsiktig støvsuge den, bruk et børstemunnstykke.

8. Brannslokkere og branntepper

Har man ikke brannslange i huset, er det krav om at man skal ha en 6-kilos pulverslokker med minimumskvalitet 21A i hver etasje.

Undersøk regelmessig om slokkeren har trykk (trykkmåleren skal stå på grønt). Sjekk også at pulveret ikke har pakket seg sammen i bunnen gjennom å vende slokkeren opp/ned.

Sikre at splinten/sikringen sitter i, hold i apparatet og ikke i håndtaket, og sett øret inntil og lytt. Du bør høre at pulveret flytter seg nedover.

Ikke rist på slokkeren, bare hold den opp/ned i noen sekunder. Kontroller også at slangen er hel. 


Plasser helst slokkeren i gangen eller i nærheten av soverom. Det er også lurt å ha et brannteppe som du plasserer på et tilgjengelig sted, eksempelvis på kjøkkenet.

9. Rømningsveier

Om du bor i hus, legg en plan for hva du og din familie skal gjøre om det begynner å brenne. Lag en plan for rømningsveier og avtal en møteplass et stykke unna huset.

Sørg for at du har en alternativ rømningsvei fra overetasjen om du har to etasjer eller mer, enten i form av brannstige, branntau eller tilsvarende.

10. Prat med barna

Det hender at barn leker med ild. Om det begynner å brenne tør de ofte ikke si noe, de løper heller og gjemmer seg.

Prat med barna om hva de skal gjøre dersom dette skjer, og gjør de delaktige i rømningsplaner. Mange ganger vet de mer om dette enn man tror, da de har hatt lignende øvelser i barnehage eller skole.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler