Brannsikker hybel

Gå til hovedinnhold

Brannsikker hybel

Leier du ut husrom, er det ditt ansvar å sørge for at kravene til brannsikerhet er oppfylt.

Har du en kjeller du nylig har fått gjort om til hybel, eller leier du ut deler av din egen bolig, eller kanskje en liten leilighet du har arvet? I så fall bør du kanskje sjekke hvordan det står til med brannsikkerheten før du undertegner leiekontrakten.

 

Rømningsveier

- Vi vet av erfaring at en del utleiere av hybelleiligheter slurver med dette, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Brannvernforeningen anbefaler studenter og ungdom å forsikre seg om at hybelleiligheten har minst to rømningsveier før de inngår en leieavtale. Har den ikke det, bør de se seg om etter et annet, tryggere sted å bo, lyder rådet fra foreningen. En dør og et vindu som er stort nok til å komme seg ut av vil ofte oppfylle kravene.

 

Røykvarsler og slokkeutstyr

De samme kravene til brannsikkerhet gjelder for små leiligheter og hybler, som for vanlige bolighus. Det betyr at hybelleiligheter skal ha minst én fungerende røykvarsler samt slokkeutstyr i form av husbrannslange eller håndslokkeapparat. Når du som huseier har skaffet dette til veie, er det leiers ansvar å vedlikeholde det.

 

Eldre el-anlegg

Mange studenter er storforbrukere av elektrisk utstyr; pc, mobiltelefon, kamera, musikkanlegg, tv-anlegg, kaffetraktere, mikrobølgeovner og så videre. Spesielt dersom du leier ut en hybel eller leilighet med et eldre elektrisk anlegg, kan det være lurt å ha dette i bakhodet. Trenger el-anlegget en oppgradering?

- Det er dessverre ikke sjelden vi som elektrikere kommer til hybler og bokollektiver med urgamle el-anlegg, defekte og løse stikkontakter, klaser av skjøteledninger og masse moderne strømkrevende utstyr. Vi ser også ofte at det er alt for lav kapasitet på kursen som for eksempel dekker en eller flere hybler. Faresignalene er åpenbare med varmgang og mulige serielysbuer som raskt kan utvikle seg til en livsfarlig brann, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for el-sikkerhet i bransjeorganisasjonen NELFO. Han forteller videre at ansvarsforholdet ofte oppfattes som litt ”uklart” fordi det er delt: Utleier skal sørge for at strømnettet og de faste installasjonene er i orden, mens leier har ansvar for bruken av sitt løse utstyr.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer