Lag en levende hage

Gå til hovedinnhold

Lag en levende hage

En hage som summer, tasser og kvitrer, vil gjerne være en frodig hage hvor blomster, grønnsaker, frukt og bær trives, og hvor det er godt å tilbringe tid.

- Det første spørsmålet man bør stille seg når man skal anlegge hage er hva man synes er hyggelig, sier Anne Hovind-Holter som driver Norges mest leste hageblogg, Moseplassen.no.

Det er viktig at man ikke tar seg vann over hodet, men har et prosjekt som motiverer til å fortsette. Setter man seg for høye mål vil det være lett å miste gløden. Tenk at hagen skal være et sted du kan senke skuldrene, og at det egentlig er best at den ikke er striglet.

- Hagen skal ikke være det stedet du får dårlig samvittighet fordi du ikke gjør nok, slår hun fast.

Selv kommer hun fra en familie hvor insekt- og dyreliv i hagen ikke var noe samtaleemne rundt kjøkkenbordet.

- Vi hadde jo bier, så jeg lærte tidlig at insekter var en del av kretsløpet sier hun.

Da hun fikk sin første hage i 2008, begynte det så smått med at hun syntes det var hyggelig å tiltrekke seg fugler. Høre fuglekvitteret, og etter hvert kjenne igjen forskjellige fugler og ta seg tid til å observere dem, var noe hun satte stor pris på.

 

Lokk fuglene

For å lokke fuglene til hagen din vil fuglemating gi raskest resultat, men da må du også sørge for jevnlig påfyll til matfatet. Setter du opp fuglekasser før hekkesesongen starter vil du kanskje få besøk av pendlende fjærkre. På lengre sikt, vil planting av trær og tette busker gi fuglene ly, et gjemmested og oversikt, for eksempel over våre huslige rovdyr, kattene.

Gi humlene litt variert kost, så vil de trives. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard

- Skal du gjøre det ekstra tiltrekkende i hagen, kan du jo velge å plante frukttrær og bærbusker, råder bloggeren.

Er du heldig vil du kanskje kunne tiltrekke deg ekorn også.

Tenk kretsløp og mangfold

For å få en hage som summer, tasser og kvitrer kreves det litt «rot». Dropp også plantevernmidler. Du kan gjerne rufse den litt til, kanskje la det ligge en haug med litt kvist og hageavfall i et hjørne av hagen. Der kan for eksempel pinnsvin finne ly, og de elsker som kjent å meske seg med snegler. Jo mer variasjon du har i hagen din, jo større variasjon av liv vil du få.

- La plenen få vokse litt, og når du klipper den så legg plenklippet i bed eller under trær slik at du tilfører organisk avfall til jorden. Da gir du næring til mikroorganismer og meitemark som gjør at plantene trives, foreslår hun.

Gi mat til pollinatorene

Interessen for pollinatorer fikk bloggeren litt senere. Selv syntes hun at hun hadde fått sin andel biestikk i barndommen.

- Men jeg begynte å studere dem, og i dag synes jeg det er veldig koselig med lyden av humler og andre insekter som surrer, sier hun.

Husk at den vakre sommerfuglen en gang var en larve. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Lavendel, agurkurt, syrin, timian, mynte, oregano, koriander, roser, gressløk, ringblomst, kornblomst og squash er eksempler på gode matkilder både for humla og for oss mennesker kan vi lese på bloggen som er spekket av gode råd.

- Sørg for at du har noe som blomstrer gjennom hele hagesesongen, og plant gjerne samlet for å få volum, sier hun, og legger til at blomsterbusker kan være en smart ide.

La larvene leve

Noen synes at larver er litt kjipe dyr, og kanskje blir du litt irritert over at de jafser i seg noen blad her og der.

- Tenk heller på at larven bare er forstadiet til de vakreste sommerfugler, og har du barn eller barnebarn vil de sannsynligvis synes det både er fascinerende og morsomt, minner hun oss på.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer