Unngå å kjøpe en vedlikeholdsbombe

Gå til hovedinnhold

Unngå å kjøpe en vedlikeholdsbombe

Lav fellesgjeld i gamle bygårder kan være tegn på manglende vedlikehold. Det kan koste deg dyrt.

Det kan selvsagt være fristende å kjøpe en leilighet med lav fellesgjeld, men det kan rett og slett bli en vedlikeholdsbombe tror advokat Jens Petter Bull i advokatfirmaet Dæhli, Bull & Co. Advokaten har bakgrunn fra byggebransjen og har jobbet jevnlig med bygg i 38 år.  Selv bor han i en bygård som er mer enn 125 år gammel.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Hva bør man være oppmerksom på?

Når man går på visning bør man ta en utvendig sjekk. Ser taket fint ut? Hvordan ser fasaden og vinduene ut? Hva med trappeløpene? Er kjeller og loft tørre?

- Sjekk hva det står i takstdokumentene om fellesareal, råder han.

Dersom det i markedsføringen fremkommer at den gamle bygården har lave fellesutgifter, noe de ofte har, så mener Bull at det ikke har vært tilstrekkelig vedlikehold, og at det heller ikke planlegges vedlikehold. Dette kan sannsynligvis en styreleder eller en forretningsfører svare på.

En annen ting man kan gjøre er å etterspørre en vedlikeholdsplan. Finnes ingen slik plan vil det være vanskelig å forutse kommende utgifter.

Bull har selv en erfaring med hvor kostbart det kan bli.

- Etter at vi laget en vedlikeholdsplan for gården jeg bor i, bestemte vi oss i 2009 for å legge om taket, bytte alle vinduer og pusse opp fasaden, forteller han.

En potensiell vedlikeholdsbombe

For eksempel kan murpuss som løsner fra fasaden og faller ned være livsfarlig for fotgjengere, og bli svært kostbart for sameiet eller borettslaget.

I bygården Bull bor i var fasaden i en slik stand at den måtte hugges helt inn til teglsteinen. Til sammen kom arbeidene på flere millioner. En av leilighetseierne som nettopp hadde gått til innkjøp av sin leilighet fikk sjokk da hun plutselig forsto at hennes fellesgjeld vil øke med rundt 400 000 kroner.   

- Det vil også være viktig å spørre om status vedrørende vannrør, stigeledninger, taktekking og skorsteiner, råder advokaten.

Bygårdene som ble bygget på 1890-tallet ble bygget som tørrgårder uten verken vann eller strøm som er kommet til i etterkant. Hvordan er dette vedlikeholdt?

Har leiligheten i tillegg en dårlig energimerking, vil du sannsynligvis måtte regne med store utgifter til oppvarming. Kanskje viser det seg at vinduer og dører er trekkfulle og bør skiftes.

Selges «som den er»

I de fleste salgsoppgaver vil man finne at leiligheten eller boligen «selges som den er», «as is» eller «overtas som besiktiget». Noe som i realiteten betyr at selger fraskriver seg ansvar for skjulte feil og mangler. Det kan du lese mer om her.   kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvordan skal fremtidens strømstøtte se ut?

Les mer