Sorterer du klesvasken riktig?

Gå til hovedinnhold

Sorterer du klesvasken riktig?

«Vask med lignende farger» står det på vaskelappen. Men skal den sort- og hvitstripete genseren vaskes sammen med hvitt tøy eller mørkt tøy?

STRIPER: Skal de vaskes med lyst eller mørkt tøy?
STRIPER: Skal de vaskes med mørkt eller lyst tøy?

Å vite hva som er «lignende farger» er ikke alltid så lett. Men et svart- og hvitstripet plagg skal du kunne vaske sammen med lyse plagg. Når mønsteret har veldig ulike farger, må plagget være slik at den mørkeste fargen sitter veldig godt for ikke å smitte over på den lyse. Dermed skal den heller ikke smitte av på resten av klesvasken – i motsetning til hva som kan skje dersom en sort sokk eller en rød genser forviller seg inn i den lyse vasken.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Vaskemiddel for lyst tøy

Bruk vaskemiddel for lyst tøy til de stripete plaggene for å unngå at det hvite blir grått, lyder ekspertrådet fra Bosch. De har fått utført en undersøkelse som viser at fargerike plagg gjerne blir liggende igjen i skittentøyskurven fordi vi ikke aner hvordan vi skal vaske dem. Tjue prosent av de spurte i undersøkelsen synes sortering er det som er mest frustrerende med å vaske klær.

Les om rengjøring: Flyttevask - hva er godt nok?

Kvinnene vasker klær

Er du mann og bor med familien din, vil du sannsynligvis ikke ha vært blant de som gremmer seg særlig mye over sorteringen av skittentøy. Bare rundt én prosent av norske menn står for størstedelen av familiens klesvask. Mens tallet for kvinner er nitti prosent.

Forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) har forsket på hvorfor det er slik. Et entydig svar finnes ikke, men i de aller fleste tilfeller dreier klesvasken seg om mer enn bare velduftende tøy. Den handler også om administrasjon av familien, mener Klepp.

Klesvasken er kontrollpost

- Klesvasken er nært knyttet til driften av familien. Den som vasker klær vet hvem som skal ha rent tøy når. Det handler om å ha fotballdrakten ren til neste trening og skjorten klar til dåpen neste søndag. Klesvasken fungerer i mange tilfeller som en kontrollpost i forhold til hva som skal skje de nærmeste dagene, påpeker Klepp. Siden mor som oftest er administrator av familiens sosiale liv, faller klesvasken altså på henne.

Smarte vaskemaskiner

En trøst for mor er det i hvert fall at vaskemaskinene på markedet stadig blir smartere. Boch lanserer i disse dager en vaskemaskin som selv doserer vaskemiddelet, noe som kan være nyttig, da de fleste av oss slumper med vaskemiddelet og ikke bryr oss med å måle riktig mengde. Samsung på sin side, har en maskin som kan administreres fra en app på telefonen. Med den kan kanskje far bli delaktig i familiens klesvask?

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer