Bolig: Verdidokumentene du må ha

Gå til hovedinnhold

Bolig: Verdidokumentene du må ha

Pusser du opp boligen din? Pass godt på dokumentasjonen!

En nøyaktig og godt opparbeidet boligmappe er gull verdt for eventuell reklamasjon, for sjekk av datoer for installasjon eller verdifull når du planlegger å selge. Det er spesielt viktige rom som kjøkken og bad som vil være avgjørende for salgsprisen. Mangler du denne dokumentasjonen kan boligen din bli langt mindre verdt enn det den egentlig er.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Tilstandsanalyse

En tilstandsanalyse skal inneholde mest mulig informasjon om boligens kvaliteter og mangler, om det er nødvendig med utbedringer som eventuelt bør gjennomføres og hva dette vil koste.

De fleste meklere og takstmenn bruker en tilstandsanalyse for å vurdere verdien på en bolig. Tilstandsanalysen fra Norsk standard (NS 3600) sørger for en enhetlig undersøkelse som skal bidra til at kjøper og selger har mest mulig informasjon om en bolig, gir økt trygghet både for kjøper og selger, og forebygger konflikter.

Dokumenter skaper verdi

Boligtaksering rommer en rekke tjenester, som regel skreddersydd etter ulike formål, men ved eierskifte er kravene til dokumentasjon av tilstanden økende.

Be om kvitteringer og dokumentasjon hver gang du har en håndverker på besøk. Få beskrevet hva som er gjort og eventuelt installert. Produktinformasjon vil i tillegg gi deg garanti hvis det er behov for reklamasjon. Har du hatt behov for elektriker som har gjort endringer på den elektriske installasjonen er han pålagt å gi deg en samsvarserklæring

Har du pusset opp badet for noen hundre tusen, vil investeringen være tapt om du ikke kan dokumentere arbeidet som er gjort. Et bad som ser nytt ut, men du ikke kan dokumentere for kan få samme verditakst som et gammelt oppussingsobjekt.

Tilstandsgrader

I en takst vil det benyttes «tilstandsgrader» for å angi eventuelle svakheter ved boligen. Gradene går fra null til tre, hvor null er uten avvik, mens tre er stort eller alvorlig avvik. Et bad med manglende dokumentasjon vil få tilstandsgrad to, noe som tilsvarer vesentlige avvik.

Papirløst

Det kan bli mange papirer å holde orden på, men det finnes en løsning. Ved for eksempel å bruke gratistjenesten Boligmappa.no kan alt samles digitalt. Tjenesten, som alle registrerte eiere av hus, leiligheter eller hytter har adgang til, holder orden på dokumentasjonen for hver bolig.

- Godkjente håndverkere som jobber i boligen din kan også gå inn direkte via gårdsnummer og bruksnummer (Gnr/Bnr) og legge inn attester og dokumenter i denne mappen, forteller forretningsutvikler Morten Holo i Boligmappa.no.  

Mange håndverkere har i dag digitale systemer hvor tjenester relatert til Boligmappa er implementert. Holo understreker derimot at dette kun er håndverkere som er godkjente i forhold til fagutdannelse og ryddig økonomi.

- Vi har strenge krav for adgang til tjenesten, ikke minst fordi vi vil unngå useriøse aktører eller svart arbeid, understreker Holo.

Boligens servicehefte

Tjenesten som ble etablert i 2012 har i dag over en halv million aktiverte mapper som inneholder mer enn to millioner dokumenter og filer. For å finne din egen mappe logger du inn i Boligmappa.no med bank-ID. Kanskje oppdager du til og med at det foreligger feil i informasjonen fra kommunen som du da kan rette opp.

- Vi hadde en person som tok kontakt og kunne fortelle oss at hytta han hadde kjøpt 40 år tidligere fortsatt sto i forrige eiers navn, forteller Holo, men understreker at det var et ekstremt eksempel.

Som for et servicehefte for bilen, er Boligmappa boligens servicehefte og vil følge ny eier hvis du en dag bestemmer deg for å selge. 

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer