Vær varsom med å tine frosne vannrør

Gå til hovedinnhold

Vær varsom med å tine frosne vannrør

Har vannrørene fryst? Den første innskytelsen du får er kanskje å finne frem hårføner eller annet for å tine vannet. Det er ikke nødvendigvis særlig smart.

Når vann går fra flytende til fast form utvider det seg. Dersom vannet ikke har god nok plass til denne utvidelsen, vil det sprenge det som forhindrer den – for eksempel vannrørene i huset ditt eller på hytta. Hvert år forårsaker frostsprengte rør store skader i norske hus og hytter. 2010 var et foreløpig toppår da antall frostskader kom opp i 25 000 mot normalår der antall skader gjerne ligger et sted mellom to og fire tusen.

Klikk her for å bli medlem du også!

Eldre boliger

- Det blir flest skader de gangene frostperiodene kommer overraskende og man ikke rekker å gjøre tilpasninger. Når man derimot kjenner at det blir stadig kaldere, rekker man gjerne å få lukket vinduer i kjelleren og skru opp varmen generelt i huset, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Sintef. Han legger til at frostsprengning først og fremst er et problem i eldre, dårlig isolerte boliger og hytter.

- Si at det er tjue minusgrader ute og femten plussgrader inne. Vannrørene ligger inne i veggen – der er det verken inne- eller utetemperatur, men noe et sted imellom, for eksempel minus fem. Det er nok til at vannet i rørene fryser. Derfor er det viktig i eldre hus å holde god temperatur i alle rom, sier Fiskum.

I moderne boliger, derimot, skal rørene ligge på frostsikker side av veggen, slik at de ikke fryser med mindre det er minusgrader også innendørs.

Ikke tin opp isproppen

Dersom vannet har fryst i rørene merker du enkelt: Da kommer det rett og slett ikke vann ut av kranen.

- Det kan være fristende å så raskt som mulig sørge for å få tint vannrørene. Dette er ikke nødvendigvis særlig lurt, påpeker Fiskum, og forklarer:

- Dersom det har skjedd en frostsprengning og røret er skadet, sitter isen i rørbruddet som en propp og forhindrer eventuelt flytende vann i å renne ut. Dersom du forsøker å tine vannrøret, for eksempel ved å sette en ovn opp på fullt i det rommet der du antar at vannrørene har fryst, risikerer du at proppen smelter – og det er da vannskaden virkelig inntreffer.

Når isproppen ikke lenger stenger for vannet vil det flomme fritt ut av det skadde røret.

Fiskum råder derfor folk til å kontakte rørlegger med døgnvakt. Slike kan ofte være raskt på pletten, og vil kunne forhindre store skader.

- En rørlegger har instrumenter og kunnskap som både gjør det lettere å lokalisere en eventuell brist og å tine rørene forsvarlig. Store vannskader kan forhindres, sier han.

Vær varsom

Dersom du likevel vil gå på og forsøke å tine selv, bør du i hvert fall stenge stoppekrana før du setter i gang, slik at eventuelt vann på avveie begrenses noe. Du bør også være ekstremt varsom med å forsøke å tine rør som ligger skjult i veggen. Folks forsøk på å tine vannrør inne i vegger fører nemlig ikke så rent sjelden til brann.

I 2013 ble en bygård i Oslo overtent etter at en beboer forsøkte å tine et frossent vannrør med hårføner. Røret lå inn i en trekasse på veggen på kjøkkenet, og det hele tok fyr. Bygården fikk skader for 34 millioner kroner.

- Dersom du ser rørene hele veien og ser at de er uskadd og de ikke er i nærheten av brennbart materiale kan du gå forsiktig frem og forsøke å varme dem opp med en hårføner. Men i de aller fleste tilfeller vil det beste være å få profesjonell hjelp. Det kan lønne seg å betale en rørleggerutrykning dersom det sparer deg for enten en brann eller en stor oversvømmelse, sier Fiskum.

Bruk stoppekrana

Bruker du stoppekrana aktivt, både på hytta og hjemme, vil du kunne redusere risikoen for vannskader betraktelig. Gjør det til en vane alltid å stenge stoppekrana når du drar fra hytta – så risikerer du ikke at du glemmer det den gangen du virkelig trenger det. Husk også å tappe ut resterende vann fra rørene etter et hovedstoppekrana er lukket, slik at ikke rørene står fulle av vann som kan fryse.

Hjemme er det mange av oss som sjelden eller aldri lukker hovedstoppekrana, men også der bør vi bruke denne mer aktivt, blant annet ved å skru den av når vi reiser på ferie. Det kan også være lurt innimellom å bruke den bare for å være sikker på at den fungerer. En hovedstoppekran som har rustet fast eller på annen måte kilt seg når du virkelig trenger å få stengt den, er ikke spesielt gøy for den som ikke ønsker seg store vannskader. raa@huseierne.no

Les også: Varmekabler hindrer frosne rør

Sju tips for å unngå vannskader som skyldes frost

  • Ha varme på i alle rom med vannførende rør
  • Isolèr rør og sanitærutstyr i kalde kryprom, yttervegger, golv og tak.
  • Unngå kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger.
  • Ikke senke innetemperaturen lavere enn til ca. 10 °C.
  • Tøm og steng rør som i perioder ikke har vanngjennomstrømming.
  • Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren.
  • Steng hovedstoppekranen om du skal være borte.

Kilde: Sintef/Frende

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer