Pusse opp badet i leiligheten: Spør styret om oppgradering

Gå til hovedinnhold

Pusse opp badet i leiligheten: Spør styret om oppgradering

Å pusse opp leilighetens bad i et sameie- eller borettslag kan være risikabelt fordi styret kan ha planer om oppgradering av felles installasjoner.

Et eldre, litt utdatert bad med fliser i forskjellige farger.
Det kan være fristende å pusse opp badet når du likevel pusser opp leiligheten, men forsikre deg først om at investeringen ikke vil være forgjeves. Foto: Privat

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

- Dersom du ønsker å totalrenovere badet ditt, bør du først undersøke med styret om det foreligger planer for oppgradering av badene i ditt sameie- eller borettslag, advarer advokat Annita Magnussen i Huseierne.

I motsatt fall kan du risikere å tape alt du har investert i ditt nye bad.

Eier har ansvar for vedlikehold

- Du har som hovedregel selv ansvaret for å sørge for vedlikehold i din leilighet. Det vil si at du har ansvar for at vedlikeholdet er så godt at det ikke oppstår skader som kan gå ut over bygningen eller dine naboer, påpeker advokaten

Portrett av advokat Annita Magnussen

Annita Magnussen er advokat i Huseierne.

Som seksjonseier har du ansvar for at badet er tett, og for å vedlikeholde og rehabilitere dette. Om toalettet lekker, må du derfor selv ta ansvar for å få det reparert på egen regning.

Planer om oppgradering

Men før du planlegger en større oppgradering er rådet at du kontakter styret for å være sikker på at det ikke allerede er en felles oppgradering på gang.

 - Sameiet- eller borettslaget kan ha planer om for eksempel å skifte ut rør og avløp i alle leilighetene. Selv om du nettopp har totalrenovert badet, vil bygningens vedlikehold gå foran den enkelte eiers oppussingsprosjekt, understreker Magnussen.

Skifte av rør vil bety at gulv og vegger kan måtte brytes opp, og dermed vil du ha tapt mye penger.

Nye bad må oppfylle krav i byggeforskriftene

- Når badene skal bygges opp igjen, må eierne få et bad med det som kan anses som normalt god standard. Det vil mest sannsynlig inkludere ny membran, nye varmekabler, nye fliser, nytt sluk og sannsynligvis vegghengte toaletter, sier byggteknisk rådgiver i Huseierne, Anders Stensrud.

Portrett bygningsrådgiver Anders Stensrud

Anders Stensrud er bygningsrådgiver i Huseierne.

Eier vil da normalt måtte finne seg i en standardisert løsning slik at jobben med å erstatte de ødelagte badene blir mulig å gjennomføre på en økonomisk forsvarlig måte for sameiet- eller borettslaget.

Oppussingen betales via felleskostnadene

Kostnadene for de nye badene kan bli betydelige og skal nedbetales som del av felleskostnadene.

- Fordelingen skjer i samsvar med den fordelingsbrøken boligselskapet har for felleskostnader. Det vil ofte være samsvar mellom boligens areal og brøken, det betyr at en stor bolig bærer en større del av felleskostnadene enn en liten bolig, påpeker advokaten.

Reklamasjonsrett

Når badet er ferdig oppusset, vil det være smart å sjekke at alt er slik det bør være, for eksempel ved å gå gjennom sjekklisten i denne artikkelen:

Sjekk det nye badet ditt for feil og mangler

- Husk at dersom badet i ettertid skulle vise seg å ha feil og mangler, har du som i alle andre tilfeller, fem års reklamasjonsrett, avslutter bygningsrådgiver Anders Stensrud.

Vi hjelper deg som er medlem:

Jusstelefonen 22477507

Ring dersom du har et juridisk spørsmål. Det er gratis, og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Byggteknisk rådgivning 22477524

Ring dersom du har et byggteknisk spørsmål. Det er gratis og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Send inn en større juridisk sak

Våre medlemmer får gratis juridisk rådgivning fra våre advokater i saker som gjelder bolig og eiendom. Her kan du sende inn en sak skriftlig.