En varm sommer kan gi utbrudd av hussopp

Gå til hovedinnhold

En varm sommer kan gi utbrudd av hussopp

- Finner du et brunt kanellignende støvlag i kjeller eller på loft, kan det være et tegn på hussoppangrep i konstruksjonen, advarer bygningsrådgiver og biolog, Ingeborg Bjorvand Engh.

Biolog og bygningsrådgiver i Huseierne, Ingeborg Bjorvand Engh, råder boligeiere til å sjekke for tegn på ekte hussopp.

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Hussopp livnærer seg av treverk, og sprer seg som regel fra kjellere og krypekjellere opp i boligdelen.

I eldre bygårder er ekte hussopp også vanlig på loftet, og kan spre seg fra loft til leiligheten under eller inn til loftsleilighetene.

- Den ekte hussoppen, Serpula lacrymans, gir kraftig brunråte i treverket, og skadene vil ofte være omfattende og kostbare å sanere, forteller Huseiernes bygningsrådgiver.

- I den varme delen av året med gode vekstforhold, det vil si ved temperatur rundt 18-20 grader og god tilgang på fukt, vil den vokse raskt, sier hun.

Angrep av hussopp bak kledning. Foto: Mycoteam

Det vil alltid finnes soppsporer latent i luft og i konstruksjoner, og hussoppen kan spre seg i mur og tegl på leting etter treverk. På veien vil den bryte ned murfugene som blir porøse slik at hussoppen kan vokse gjennom dem.

Når hussoppen blir synlig

Dersom det dukker opp hussopp på panelet, langs en fotlist eller i en trapp, har den hatt god tid til å utvikle seg i det skjulte i vegger og gulv, og det er ingen tid å miste. Hussoppen kan nemlig vokse opp til 1,5 meter i alle retninger i løpet av et år.

Når hussoppen angriper treverket, frigis vann som soppens mycelstrenger kan frakte.

- Vannet kan sees på soppens overflate i form av dråper, og kan fraktes flere meter i ledningsstrengene slik at soppen kan bryte ned tørre materialer, forteller Engh.

Angrepet treverk blir først gråbrunt, etter hvert rødbrunt og sprekker opp.

Hussoppen trekker all fukt ut av treverket som sprekker og smuldrer opp. Foto: Mycoteam

Hussoppen trenger næring

Hussoppen er avhengig av kalk eller basiske materialer for å utvikle seg, og i tillegg ha tilgang på fukt. Både kalkholdig murpuss, betong, rabitzpuss, leire og koks kan gi raskere vekst av ekte hussopp.

I eneboliger og rekkehus med trekonstruksjon kan hussoppen få næring via murpuss og stubbeloftsleire mot kjellermuren. Steinull inneholder jern, og jern stimulerer vekst av ekte hussopp.

- Derfor fraråder vi å legge steinull som isolasjon i konstruksjoner der du har en kombinasjon av mur- og trematerialer, sier bygningsrådgiveren.

Mur og fukt

- Hussoppangrep kan også oppstå ved lagring i kjeller, hvor materialer man lagrer kommer i kontakt med fuktige murvegger, mur- eller jordgulv. Det kan også oppstå på pipestokker, bad eller i andre fuktige soner, fortsetter hun.

Et fruktlegeme av ekte hussopp har dukket opp på gulvet. Foto: Mycoteam

I murhus og bygårder vil det være like vanlig at angrepet starter på loftet.

- Murstein vil trekke til seg vann fra lekkasjer eller fuktig jord, og i mursteinshus vil bjelker og spikerslag være spesielt utsatt for råte. Du kan også finne store skader i krypekjellere med utilstrekkelig ventilasjon, sier hun videre.

Maler man en bygård med «tett» maling, vil fukten stenges inne i veggen, og kan også utløse et hussoppangrep.

Hussoppangrep ved tilbygg

Innmurt treverk i pipestokker og «skjøtet» mellom et gammelt hus og et tilbygg, kan også være utgangspunktet for et hussoppangrep.

- Det kan være «sovende» hussopp i den gamle delen som blomstrer opp med konstruksjon av tilbygget, advarer hun.

Fuktigheten som ekte hussopp trenger for å utvikle seg kommer ofte inn i bygningen utenifra, og hussoppangrepene er ofte knyttet til boligens yttervegger, eller flater med jordkontakt.

- Når hussoppen oppdages i vinterhalvåret bør man handle raskt for å hindre spredning fordi den da ikke er så aktiv, påpeker biologen.

Vi hjelper deg som er medlem:

Jusstelefonen 22477507

Ring dersom du har et juridisk spørsmål. Det er gratis, og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Byggteknisk rådgivning 22477524

Ring dersom du har et byggteknisk spørsmål. Det er gratis og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Send inn en større juridisk sak

Våre medlemmer får gratis juridisk rådgivning fra våre advokater i saker som gjelder bolig og eiendom. Her kan du sende inn en sak skriftlig.