Vis sommervett hvis du vil være en god nabo, vert og gjest i ferien

Gå til hovedinnhold

Vis sommervett hvis du vil være en god nabo, vert og gjest i ferien

Uansett om du skal på besøk, får besøk, skal reise eller bare ta livet med ro hjemme i sommer, er det visse skrevne og uskrevne regler du bør forholde deg til.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Etter en annerledes vår med lite sosial kontakt og hjemmekontor for mange, begynner det nå å nærme seg ferie for de fleste av oss.

Ingenting er som å legge seg langflat på solsenga vel vitende om at du kan senke skuldrene de nærmeste ukene og bare nyte.

Men plutselig blir hus og hytte fylt opp av folk fra nær og fjern på Norgesferie som roter, skråler og setter dorullen feil vei. Svabergene rett utenfor hyttedøren fylles opp med høylytte badegjester og naboen starter motorsaga.

I år skal de fleste av oss feriere hjemme og på hytta, gjerne tettere på familie, venner og naboer enn vi pleier i sommermånedene. Er det da håp for en konfliktfri sommerferie?

​Å være en god nabo

Det sies at det er en kunst å være en god nabo, og de mange nabofeidene og -klagene årlig er et godt eksempel på at dette faktisk er en krevende øvelse.

Vår og sommer er høysesong for nabokrangler, og de fleste av uenighetene hadde enkelt vært løst hvis man snakket sammen fremfor å fyre løs først.

Vi er alle forskjellige, og har ulike vaner, preferanser og rutiner. Nettopp derfor er det så viktig å respektere andres behov også, vel å merke innenfor rimelighetens grenser.

Det betyr at hvis du vil beholde ferieroen både i hyttegrenda og i nabolaget, så kan det lønne seg å gå foran med et godt eksempel.

Sommervettregler

Hvis ferierende tar hensyn til de som eier, og de som eier tar hensyn til besøkende, naboer og de som bruker strandlinja nedenfor hytta, kan man faktisk få en harmonisk sommerferie alle mann.

Eiendomsretten og allemannsretten er nemlig to temaer som fort kommer på kollisjonskurs om sommeren. Hvis alle viser hensyn og respekterer både eiendom og allemannsretten, så kommer men langt.

Mange har også spørsmål om felling av trær, og kjenner det kribler i kroppen etter å beskjære litt av naboens skog som stjeler all sol fra uteplassen.

Så det er ikke alltid disse tingene går like knirkefritt som man hadde ønsket, og når det handler om hus og hjem så er det lett å la følelsene ta overhånd.

 

Huseierne håper derfor at våre 7 uhøytidelige sommervettregler kan bidra til at man tenker seg om to ganger før man handler, slik at alle får det hyggeligere sammen i ferien.

 

1. Ta hensyn til de rundt deg

Hvis naboen holder sin årlige sommerfest i hagen, så kan det være en ide å vente med støyende arbeider til i morgen. Ikke start bråket for tidlig på morgenen eller for sent på kvelden. Ikke spill høy musikk døgnet rundt, og bruk generelt hodet når du deler nærområdet med andre mennesker.

 

2. Ha helligdagsfreden i bakhodet

Støy er alltid plagsomt, og særlig når du skal slappe av. Bruk helst motorsag, gressklipper og høytrykksspyler på hverdager.

 

2. Ikke rør naboens trær og busker

Naboens trær og busker er naboens eiendom, ferdig snakket. Ta en prat med naboen hvis du synes deres trær og bukser skygger for sol, sperrer for utsikt eller henger på din side. Kanskje vedkommende ikke har tenkt over det, og er villig til å gjøre noe med det. Ta for all del ikke saken, eller sagen, i egne hender. Får du ikke tillatelse til å felle trærne og de ikke vil gjøre noe med det selv, så må du følge lovlige fremgangsmåter.

 

4. Respekter allemannsretten

De som ferdes på annen manns eiendom skal vise varsomhet og ta hensyn, da stor trafikk kan by på utfordringer for de som eier. Legg deg ikke der det er til sjenanse eller irritasjon. Friluftsloven sier at eier skal slippe å ha turgåere over tunet tidlig og sent for å sikres tilstrekkelig privatliv på egen eiendom. Men i tillegg er det viktig at eksempelvis grunneier på privat strandeiendom er hyggelig mot passerende sommergjester, og vet hvor grensen går. Skilt som skremmer vekk forbipasserende er både lite gjestfritt og i noen tilfeller ulovlig.

 

5. Oppfør deg når du benytter fellesanlegg

Søppelet skal legges oppi søppelkassen, ikke utenfor. Rydd alltid opp etter deg og forlat området som du fant det.

 

6. Opprett en velforening

Husk at dersom det er felles veier, fellesareal, sommerrenovasjon eller felles opplagsplass for båter, eksempelvis i en hyttegrend, er det ofte fordelaktig å etablere en egen velforening for hytteeierne. Veier, vann og avløp, renovasjon eller eiendomsskatt som berører flere hytteeiere, bør også tas opp med kommunen gjennom hytte- eller velforening. Forhold som innløsning av festetomter osv. kan også behandles der. En velforening kan være med å sikre god dialog blant naboene og felles regler som alle må forholde seg til.

 

7. Plukk opp etter hunden

Hunder som er ute på morgentur for seg selv, og som gjør fra seg i naboens hage, skaper fort dårlig stemning. Hold hunden under kontroll og bruk pose. Husk også båndtvangen. Det finnes faktisk en del mennesker som er redde for hunder, selv om din er verdens snilleste 😉

 

God sommer!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer