- Vi trenger ikke strammere boliglånsforskrift

Gå til hovedinnhold

- Vi trenger ikke strammere boliglånsforskrift

Finanstilsynet ønsker å stramme inn boliglånsforsikriften slik at færre kan få lån. - Feil medisin, mener generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne.

Av: Carsten Henrik Pihl

Finanstilsynet kom tirsdag 10. september med sitt innspill til ny Boliglånsforskrift fra 2020. Tilsynet foreslår flere innstramminger.

- Dette blir for stramt, sier generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne.

Vil senke mulig lånebeløp

I dag kan boliglånskunder låne maks fem ganger inntekten. Finanstilsynet foreslår å senke dette til maks 4,5 ganger inntekten.

- Dette forslaget er for stramt. Vi i Huseierne mener at vi bør beholde muligheten for å få lån til fem ganger inntekten. Dette er viktig for at vi skal kunne opprettholde den norske selveiermodellen, sier Morten A. Meyer i Huseierne.

Les mer: Så mye kan du låne

Bankene må få ha fleksibilitet

Finanstilsynet foreslår også at bankene skal kunne avvike reglene i bare fem prosent av utlånstilfellene. I dag kan de avvike i 10 prosent av tilfellene. (8 prosent i Oslo.)

Dette forslaget til innstramming er ikke Huseierne enig i:

- Mulighet for å avvike er viktig for de med god betalingsevne men lav egenkapital. Derfor er det viktig at bankene har denne muligheten, sier Morten A. Meyer.

- Denne muligheten er viktig for flere kundegrupper. Mange peker på de unge, og det er en viktig gruppe. I tillegg må vi heller ikke glemme de som må kjøpe ny bolig etter et samlivsbrudd.

Meyer mener at finansminister Siv Jensen her ikke skal høre på Finanstilsynet:

- Regjeringen må nå legge seg i selen for å finne en god løsning for de som har betalingsevne, men som ikke har spart opp egenkapital. Har du muligheter til å betjene et lån, bør du kunne få det. Dette handler om muligheten til å eie sin egen bolig, sier Morten A. Meyer i Huseierne.

Sjekk dine tall! I tabellen under ser du hvor mye du må ha i inntekt og egenkapital med dagens regler. Det er disse reglene Finanstilsynet nå vil stramme inn.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Høyere rente vil gi lavere utlån

Morten A. Meyer peker også på at den høyere renten som nå kommer automatisk vil gjøre at færre vil får lån.

- Bankene skal alltid sjekke at bankkundene kan betjene et lån som er fem prosentpoeng høyere enn r<aenten som gjelder i dag. Det betyr at med dagens rentenivå på rundt 3 prosent, skal nye boliglånskunder kunne tåle en rente på 8 prosent. Dette er et hardt krav for mange, kommenterer Morten A. Meyer.

- Dette kravet gjør at vi tror færre vil få lån - eller få mindre i lån. Da trenger vi ikke å lage ytterligere begrensninger, sier Morten A. Meyer.

 

Finansdepartementet skal nå vurdere Finanstilsynets innspill. Ny boliglånsforskrift kommer senere i høst og skal gjelde fra 1. januar 2020.

Les også: Dette er de beste rentene 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer