- Vi trenger ikke strammere boliglånsforskrift

Gå til hovedinnhold

- Vi trenger ikke strammere boliglånsforskrift

Finanstilsynet ønsker å stramme inn boliglånsforsikriften slik at færre kan få lån. - Feil medisin, mener generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne.

Av: Carsten Henrik Pihl

Finanstilsynet kom tirsdag 10. september med sitt innspill til ny Boliglånsforskrift fra 2020. Tilsynet foreslår flere innstramminger.

- Dette blir for stramt, sier generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne.

Vil senke mulig lånebeløp

I dag kan boliglånskunder låne maks fem ganger inntekten. Finanstilsynet foreslår å senke dette til maks 4,5 ganger inntekten.

- Dette forslaget er for stramt. Vi i Huseierne mener at vi bør beholde muligheten for å få lån til fem ganger inntekten. Dette er viktig for at vi skal kunne opprettholde den norske selveiermodellen, sier Morten A. Meyer i Huseierne.

Les mer: Så mye kan du låne

Bankene må få ha fleksibilitet

Finanstilsynet foreslår også at bankene skal kunne avvike reglene i bare fem prosent av utlånstilfellene. I dag kan de avvike i 10 prosent av tilfellene. (8 prosent i Oslo.)

Dette forslaget til innstramming er ikke Huseierne enig i:

- Mulighet for å avvike er viktig for de med god betalingsevne men lav egenkapital. Derfor er det viktig at bankene har denne muligheten, sier Morten A. Meyer.

- Denne muligheten er viktig for flere kundegrupper. Mange peker på de unge, og det er en viktig gruppe. I tillegg må vi heller ikke glemme de som må kjøpe ny bolig etter et samlivsbrudd.

Meyer mener at finansminister Siv Jensen her ikke skal høre på Finanstilsynet:

- Regjeringen må nå legge seg i selen for å finne en god løsning for de som har betalingsevne, men som ikke har spart opp egenkapital. Har du muligheter til å betjene et lån, bør du kunne få det. Dette handler om muligheten til å eie sin egen bolig, sier Morten A. Meyer i Huseierne.

Sjekk dine tall! I tabellen under ser du hvor mye du må ha i inntekt og egenkapital med dagens regler. Det er disse reglene Finanstilsynet nå vil stramme inn.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Høyere rente vil gi lavere utlån

Morten A. Meyer peker også på at den høyere renten som nå kommer automatisk vil gjøre at færre vil får lån.

- Bankene skal alltid sjekke at bankkundene kan betjene et lån som er fem prosentpoeng høyere enn r<aenten som gjelder i dag. Det betyr at med dagens rentenivå på rundt 3 prosent, skal nye boliglånskunder kunne tåle en rente på 8 prosent. Dette er et hardt krav for mange, kommenterer Morten A. Meyer.

- Dette kravet gjør at vi tror færre vil få lån - eller få mindre i lån. Da trenger vi ikke å lage ytterligere begrensninger, sier Morten A. Meyer.

 

Finansdepartementet skal nå vurdere Finanstilsynets innspill. Ny boliglånsforskrift kommer senere i høst og skal gjelde fra 1. januar 2020.

Les også: Dette er de beste rentene 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer