Vi frykter brann mer enn skjeggkre

Gå til hovedinnhold

Vi frykter brann mer enn skjeggkre

Seks av ti frykter brann i boligen, viser en ny undersøkelse. Til sammenligning er bare 16 prosent av oss bekymret for skadedyr eller sopp.

DRAMATISK: Mange av oss frykter brann i boligen, viser en ny undersøkelse foretatt i forkant av brannvernuka i uke 38. Brannvernuka er et årlig arrangement som skal bevisstgjøre folk om brannfaren i en tid på året da antall boligbranner øker. 

Av: Rikke Åserud

Dersom du er redd for brann i boligen, er du ikke alene. 60 prosent av de spurte i en ny undersøkelse som er gjort for Brannvernforeningen og DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) svarer at de frykter for brann i boligen.

Undersøkelsen er gjort i forbindelse med den årlige Brannvernuka, som hvert år arrangeres i uke 38. 

Kun 20 prosent frykter innbrudd. Litt flere, 22 prosent, er redde for vann- eller kloakklekkasjer hjemme. Nederst på lista finner vi frykten for det i mediene mye omtalte skjeggkreet – og andre skadedyr, samt sopp i boligen.

 

Få har brannøvelse

At vi frykter brann mest av alle ting som kan ramme boligen er kanskje ikke overraskende, siden brann i verste fall kan koste liv. Det som imidlertid er overraskende, er at så få av oss har brannøvelse. Kun 1 av 10 har gjennomført brannøvelse hjemme i løpet av det siste året.

Er du blant de nitti prosentene som ikke har gjort det? Da er det all grunn til å lese videre og sette av en halvtime med familien i løpet av nærmeste fremtid.  

 

Snakk om hva dere gjør ved brann

Men hvordan gjennomfører man egentlig en brannøvelse hjemme?

En stor del av jobben er å snakke med alle i husstanden om hva man skal gjøre hvis røykvarsleren begynner å pipe. Hvor er de alternative utgangene man kan bruke dersom inngangsdøren er blokkert? Kanskje kan de minste i familien få i oppgave å finne andre veier ut? Å få de minste engasjert kan være både morsomt og nyttig.

Hvordan vil det fungere å finne rømningsveier i mørket? Kan dere skru av lyset en kveld og teste det ut? Hvilke dører og vinduer kan enkelt låses opp og åpnes?  

Snakk også gjerne litt om å ringe 110. Mange barn kjenner til dette nummeret fra barnehage og skole, og det kan være lurt å repetere det hjemme.

 

Finn et møtested

Det er også viktig å diskutere hvor dere kan ha et møtested – stedet der dere skal vente på hverandre hvis alle må raskt ut av boligen. Kan dere avtale å møtes utenfor garasjen, ved innkjørselen eller et annet sted i nærheten?

Pass på at alle er innforstått med viktigheten av å holde seg på møtestedet og ikke forsvinne av gårde. Det er viktig at det ikke skapes usikkerhet rundt om noen er igjen inne.  

 

Monter brannstige, eller sjekk den du har

Har dere en bolig over flere plan, men ingen brannstige, kan det være lurt å investere i en. En slik stige kan du montere selv, men pass på å få plassert stigen godt, slik at det ikke er med livet som innsats at man må svinge seg ut fra vinduet og over på stigen.

Et annet smart tips er å montere stigen utenfor barnerommet, heller enn utenfor foreldresoverommet. Da er den der den trengs mest.

Har dere allerede en brannstige? Mange som har soverom i boligens høyeste etasje har en stige, og føler seg kanskje betrygget av det. Men når sjekket dere sist hvordan den var å slå ut? Vet alle hvordan den skal slås ut?

En brannstige bør slås ut minst en gang i året, fordi det kan komme skitt og svevestøv inn i systemet som gjør at bevegelige deler blir mindre bevegelige. Ved å slå ut stigen årlig får du både sjekket at den virker som den skal, og sørget for bevegelse slik at faren for feil i de bevegelige delene blir mindre.

Dersom det er små barn i familien må de kanskje ha hjelp til å komme seg ned stigen. For å få de aller minste trygt ned, kan det være lurt å oppbevare en bæresele i nærheten av stigen.

 

Sjekk røykvarslere, brannslange og slukkeapparat

Noe som også bør høre med i en brannøvelse er å sjekke og eventuelt bytte batteriet i røykvarslerne. Test gjerne lyden, slik at alle i huset vet hvordan den høres ut.

Det kan også være lurt å ta en kikk på brannslangen, dersom dere har det, og gjøre en kontroll av brannslokningsapparatet. Står det lett tilgjengelig? Vet alle hvordan det skal brukes?  

Dersom dere har pulverapparat, skal du helst snu det opp-ned omtrent en gang i halvåret. Da skal du høre en litt sildrende lyd, som viser at pulveret ikke har klumpet seg eller er forstenet. Sjekk også at trykkmålerpilen står på grønt.

 

Vurder flere røykvarslere

Det kan også være på sin plass å vurdere om det er nok røykvarslere i boligen. Er de få og gamle trengs kanskje en oppgradering?

Seriekoblede røykvarslere, som fungerer slik at alle begynner å pipe hvis én oppdager røyk, er absolutt å anbefale i en familiebolig. Ideelt sett bør man ha en i hvert soverom. Det er nemlig slik at det er røyk, ikke ild, som tar flest liv ved boligbrann. At alle våkner og kommer seg ut før de rekker å puste inn dødelig røyk er derfor svært avgjørende.

 

Fakta: Brannøvelse - hva gjør vi?

- Snakk om brann, brannvarsling, slokkeapparater og rømning.

- Avtal et møtested alle er enige om.

- Monter brannstige, eller kontroller den du har. 

- Bli enige om hvem som hjelper de minste barna, storesøsken eller foreldre.

- Sett på en røykvarsler, slik at alle får høre hvordan lyden er. Kontroller brannslukningsapparater.

- Lær barna å ringe 110 – og lær dem samtidig at man ikke tulleringer til dette nummeret.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer