Veggedyr: - Sjekk forsikringen din!

Gå til hovedinnhold

Veggedyr: - Sjekk forsikringen din!

Nå når reisevirksomheten har tatt seg opp igjen etter covid-pandemien har veggedyr blitt et problem. Huseiernes biolog og byggtekniske ekspert anbefaler folk å sjekke forsikringen når de skal ut og reise.

Huseiernes byggtekniske ekspert Ingeborg B. Engh oppfordrer alle som skal ut og reise å sjekke innbo- og husforsikringen. Veggedyr-sanering er nemlig en dyr affære. 

- Vårt råd til alle som skal ut og reise, er å sjekke om de har forsikring som dekker bekjempelse av veggedyr. Særlig er dette viktig for de som skal til områder der det nå er kjent at det er store problemer med veggedyr, som for eksempel Paris eller London.

Det sier Ingeborg B. Engh, som er biolog og byggteknisk rådgiver hos Huseierne.

- Bekjempelse av veggedyr som har etablert seg i en bolig kan fort bli kostnadskrevende. Per dags dato kjenner ikke jeg til noen fullgod metode som er enkel og billig. Man må ha inn et skadedyrfirma, som vil kunne bruke ulike metoder, men felles for dem er at de er nokså omfattende, påpeker hun.

Sjekk innbo- og husforsikringen

Sjekk innboforsikringen og husforsikringen din. Hos Storebrand er det for eksempel slik at husforsikringen dekker bekjempelse av skadedyr som veggedyr, enten du velger Standard eller Super. Det gjør også innboforsikring Super.

Enkelte byer har større forekomst av veggedyr enn andre, og spesielt Paris har den siste tiden fått store problemer med veggedyr. Der er krypene funnet ikke bare i hotell- og gjestesenger, men også på t-banen og kinoer. 

Suger blod

Det er imidlertid på hoteller og overnattingssteder faren for å få dem med seg hjem er størst. Som oftest bor veggedyrene i eller like ved sengen; under madrassen, i sengerammen eller i nærliggende sprekker og hulrom. Der er de nær matfatet: Deg.

Om dagen er de vanskelig å få øye på, da de er lyssky og gjerne gjemmer seg. Først om natten tusler de frem fra kriker og kroker for å suge blod fra sovende mennesker. Etter et nattlig måltid etterlater de seg kløende utslett på huden til den som er blitt angrepet. Utover dette er ikke veggedyrene farlige.

Se etter små, svarte kuler

Er det veggedyr på ditt overnattingssted?

For å finne ut av det, bør du se etter avføringen fra dyrene, som er små, svarte kuler, nesten som valmuefrø. Sjekk under madrassen, på sengerammen og eventuelt bak hulrom på vegglister. Bruk lommelykt eller lommelykt-appen på telefonen. Oppdager du veggedyr, eller deres etterlatenskaper, bør du be om et annet rom.

Det kan også være lurt å spørre på overnattingsstedet hvilke rutiner de har for kontroll av veggedyr. Veggedyr heter «bedbugs» på engelsk, «punaises de lit» på fransk og «chinces de cama» på spansk.

Veggedyr etterlater seg svarte ekskrementer. Finner du noe slikt på hotellrommet kan det være lurt å be om et annet rom. Foto: Dag Erik Kongslie

Lukk kofferten og sett den på badet

Veggedyr tiltrekkes av skittentøy, så dersom du lar det ligge utover senga, inviterer du dem nærmest med hjem.

Rådet er å holde kofferten lukket, og aller helst ha den oppi badekaret på badet. Der er det nemlig svært sjelden veggedyr. Er det ikke badekar, eller om badet er trangt, så bruk koffertstativet eller en stol.

Frys ned klærne

Mistenker at du har veggedyr i med deg hjem i kofferten, bør du ta ut alle plaggene ute og riste dem. Om vinteren kan du la alt stå ute og fryse noen dager – men da bør det være skikkelig kaldt. Det beste er å pakke klærne over i mindre poser og legge dem i fryseren i 3-4 dager. Et annet råd er å vaske alle klærne på 60 grader.

Benytt også veggedyrkontroller når det tilbys på flyplassen!

- Dersom du ikke gjør disse tingene og har veggedyr i bagasjen, vil de lett kunne spre seg til hjemmet ditt. Det er også stor fare for at de sprer seg mellom boenheter i samme bygning – altså mellom hybler og leiligheter, sier Engh.

Har de først etablert seg hjemme hos deg, nytter det ikke å støvsuge eller vaske dem bort.

- Man trenger hjelp av skadedyrbekjempere for å bli kvitt veggedyr. De vil iverksette tiltak avhengig av hvor etablert bestanden er. Ofte innebærer bekjempelse å pakke ned innbo og sette på fryselager – pluss sanering av rommene med ulike metoder, sier Engh.

Blomstrer opp med mer reising

Under covid-pandemien var det lite reising, og krypene spredte seg dermed ikke noe særlig. Men nå har økt reisevirksomhet, begrensninger på bruk av giftige insektmidler, samt resistens hos veggedyrene, gitt småkrypene gode vekst- og levevilkår. Særlig på overnattingssteder der besøkstallene er høye, gjennomfarten stor og kontrollrutinene dårlig, er faren for å møte på de blodsugende smådyrene stor.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer