Støy i leilighet: - Ikke noe fasitsvar på hvor grensen går

Gå til hovedinnhold

Støy i leilighet: - Ikke noe fasitsvar på hvor grensen går

Hvor mye støy man må tåle fra de andre leilighetene i blokken er det vanskelig å gi et helt klart svar på. Men Advokat Morten Fæste har tre helt klare råd til deg som plages av støy fra naboer tett på.

- Når man bor tett på hverandre, må man forvente at det blir en del lyd, sier advokat Morten Fæste i Huseierne. 

- Vi får veldig ofte spørsmål fra leilighetseiere som plages av nabostøy. Først og fremst synes det å være trinnlyd og stemmer folk reagerer på, forteller advokat Morten Fæste i Huseierne.

Støy er ofte et skjønnsspørsmål

I enkelte tilfeller er spørsmålet nokså enkelt. Har du for eksempel en nabo som natt etter natt spiller hardrockmusikk på full guffe, eller som starter oppussings-arbeidsdagen med boring i veggene fra halv fem hver morgen – da er det naboen som er problemet. Slikt skal man ikke måtte leve med, og her er det helt klart den støyende naboen som må skjerpe seg. Det kommer vi tilbake til lenger nede i artikkelen.

Men så tydelige saker er det ikke så mange av. Svært ofte er støyen et sted i grenseland mellom det man må tåle og det man kan forvente å få gjort noe med. I slike tilfeller har advokaten et tredelt råd:

1) Tenk gjennom din opplevelse

- Aller først bør du tenke gjennom ditt forhold til støy og lyd. Husk at vi opplever disse tingene svært forskjellig, sier Fæste.

Når man bor i blokk, så bor man med andre mennesker tett på. Det vil nødvendigvis føre med seg noe støy. Advokaten anbefaler folk å starte med et utenfra-blikk på seg selv: Er det jeg som er FOR sensitiv her – eller er det her virkelig snakk om støy utover det normale?

- Vi er ulike. Noen tåler støy dårlig. Er du svært støysensitiv, er det ikke sikkert at du skal bo så veldig tett på andre mennesker, sier Fæste.

2) Prat med naboen

Når du har vurdert din egen posisjon og opplevelse, bør du prate med den som forårsaker støyproblemene.

- Dette er et råd vi gir igjen og igjen: Prat med naboen. Forklar hva slags støy du opplever og hva som er problemet med det, sier Fæste.

Bor du for eksempel i nest høyeste etasje, så tenker nok ikke de over deg særlig mye på trinnlyden – for med ingen over seg opplever de ikke trinnlydstøy selv. Det kan også være vanskelig for morgentrøtte småbarnsforeldre å tenke på at podens tømming av legoklosser fra lekekassa klokka fem om morgenen høres godt for den som bor under. Kanskje er løsningen så enkel som å tømme ut kassa på et teppe?

3) Vær løsningsorientert

Da er vi allerede over i neste steg: Å tenke ut løsninger som fungerer for både deg og naboen. Hvis trinnlyd er problemet: Tillater takhøyden din at du isolerer himlingen? Eller om det er stemmer fra rommet ved siden av – kan du bygge en lydvegg mot naboen på din side av leiligheten? Skal naboen uansett pusse opp, slik at enkle, men effektive, grep kan tas med det samme?

Se Huseiernes video her - Slik lydisolerer du en vegg 

- Si at du bor i et leilighetsbygg med dårlig lydisolering. Dersom naboen skal pusse opp, kan dette være en gyllen mulighet for å få lagt trinnlydsplater under gulvet. Da kan det være en idé å tilby seg å dekke deler av kostnaden til dette, siden du selv nyter godt av at det gjøres, sier Fæste.

Styrets rolle

Forhåpentlig løser problemene seg med de tre tipsene over. Men dersom naboen bråker langt utover det som er akseptabelt, og dere ikke finner en løsning sammen, så prøv å involvere styret.

- Styret har plikt til å følge opp dersom noen plages av andre beboere. Kanskje kan man ved hjelp av styret finne minnelige løsninger, sier Fæste.

Styret må følge opp dersom det ikke løser seg.

- Har du en nabo med masse festbråk over tid og problemene ikke løser seg til tross for at styret har involvert seg, så kan styret i verste fall kreve at bråkmakeren selger. Det er mange eksempler fra domstolene på at dette har skjedd, men det er selvsagt ekstremvariantene, sier Fæste.

Lovverket har ingen desibelgrense

Hva sier lovverket? Det er ingen konkrete bestemmelser om støy i eierseksjonsloven eller borettslagsloven. Men begge lovene har et regelverk på dette området som er nokså likt naboloven: En setning om at ingen må gjøre noe som urimelig eller unødvendig er til ulempe eller skade for de andre.

- Du finner ingen desibelgrense i lovverket. Veldig mye som handler om støy blir et skjønnsspørsmål. Det er imidlertid vanlig å vedta kjøreregler i husordensreglene eller vedtektene. Disse kan det være lurt å sette seg inn i, og vise til dersom du er plaget av støy, sier Fæste.

Er bygningen etter forskriftene?

Dersom du bor i et nybygg, og både du og andre plages av mye støy, trinnlyd, stemmer og så videre, kan det være verdt å gå samlet til styret og få sjekket om bygningen er satt opp etter forskriftene. I et nytt boligbygg skal forskriftene til støyisolering være fulgt, men det kan være noe galt dersom mange reagerer på støy. Styret bør da vurdere å klage til entreprenøren.

Ikke medlem?

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer