Tekst: Linda Ørstavik Öberg. Foto: Optimera.
Å måke snø kan være både tidkrevende og slitsomt, men heldigvis finnes det utstyr som gjør jobben betydelig enklere, lettere og morsommere.
En snøfreser er en god investering for rygg og kropp når snøen daler ned.
De fleste er nøye på å gjøre skikkelig research før de kjøper, men når freseren først er i hus glemmer mange at det også er viktig med vedlikehold for at den skal fungere optimalt.
Så hva bør man gjøre for å sikre at snøfreseren er i orden når man trenger den?
Rengjøring og stell
Alle maskiner har behov for vedlikehold. Stell og service gir snøfreseren et lengre liv, og hjelper deg å unngå dyre reparasjoner.
- For å unngå rust og korrosjon er det viktig å være nøye på å rengjøre snøfreseren. Sørg for at is og snø er fjernet, og skyll av freseren med en vannslange for å fjerne grus, stein og skitt. Husk også å slå av motoren, sier Vibeke Rotegård, produktsjef hos Montér.
Når det er gjort bør du se over freseren for feil. Sjekk lufttrykket på hjulene, og puss bort rustflekker. Se over drivreimene, de blir slitte over tid – og særlig ved overbelastning.
- Oppdager du større feil under sjekken, som bøyde skovler, bør du se om salgsstedet har ekstradeler eller tilbyr sjekk og service.
Sjekk også tennplugg og kontroller gjerne bryteboltene, luftfilteret, impelleren, snøskruen og giret.
Ikke glem oljen
Hvis du ikke var flink å smøre alle bevegelige deler med olje før du vinterlagret freseren, bør du i alle fall gjøre det nå.
- Husk at noe av det aller viktigste du gjør er i vedlikeholdsprosessen, er å bytte olje i snøfreseren før sesongstart, sier Rotegård.
Bruk alltid syntetisk motorolje siden den har gode kuldeegenskaper. Dersom du benytter vanlig mineralolje, er det stor fare for at den ikke får smøring ved oppstart og motoren kan ta skade.
Riktig lagring er viktig
Hvis du vil at snøfreseren skal vare lengst mulig, er det ekstremt viktig at du steller den godt som nevnt over. Men oppbevaringen har også mye å si.
Snøfreseren må som et minimum lagres under tak med en presenning, men bør stå i garasje, bod eller skur med lufting hvis du ikke vil risikere at de blir skadet av fuktighet.
- Det er nemlig veldig viktig at maskinen ikke lagres med vann i seg. En ting er rust, men vann i vitale deler av snøfreseren vil kunne fryse til og gjøre stor skade. Stor sprengkraft gir gjerne dyre reparasjoner, så pass på, advarer Rotegård.
Vær også obs på at gjenværende bensin ofte vil fordampe, og at det da blir liggende igjen tilsetningsstoffer som kan tette igjen dyser og føre til at maskinen blir mer vrien å starte.
- Derfor anbefaler vi å tømme freseren for bensin før sommersesongen. Hvis du har batteridrevet snøfreser så lønner det seg å fjerne batteriet og oppbevare det og laderen batteriet separat.
Vær føre var!
Det kan også være greit å være føre var, og stille forberedt på situasjoner som kan oppstå. På den måten slipper du å stå uten snøfreser i lang tid mens snøen laver ned.
Prøv derfor alltid å ha noen små reservedeler i bakhånd. Det kan spare deg for kostbare reparasjoner når du trenger snøfreseren som mest.
- Og sist, men ikke minst, invester i en snøfreser med elektrisk start. Så bedriver du også vedlikehold på både ryggen og hjertet, avslutter Rotegård.