Slik vasker du hagemøblene

Gå til hovedinnhold

Slik vasker du hagemøblene

Hagemøblene har godt av en vask i ny og ne. Her får du noen tips til hvordan du kan vaske de ulike materialene skånsomt og riktig.

RENS: Teak og andre eksotiske treslasg kan bli som nye med en grundig vask og noen strøk med ny olje. Foto: Shutterstock. 

Tekst: Rikke Åserud

Sommeren er fremfor oss, og vi er mange som drømmer om late dager og ettermiddager på balkongen og i hagen! Gir du hagemøblene en runde med vaskekluten nå, er både du og de klare for den varme sesongen!

 

Kunstrotting er lett å vedlikeholde. Foto: Skeidar.

Kunstrotting

Hagemøbler i kunstrotting har vært svært populært i mange år nå. Det er noen gode grunner til det: Kanskje først og fremst at kunstrottingen er vedlikeholdsfri. Møbler i dette materialet holder lenge, og har også den fordelen at de er forholdsvis lette, noe som gjør det enkelt å flytte rundt på dem etter behov.

Men selv om de er vedlikeholdsfrie, betyr ikke det at de ikke trenger en vask innimellom. Støv, pollen og forurensning legger seg også på disse møblene, som på alle andre flater utvendig.

Det som er viktig når du skal vaske kunstrotting, er at såpen ikke blir sittende igjen inni flettene. Da kan såpen faktisk trekke til seg skitt og gjøre at den blir sittende. Du bør også være forsiktig med høytrykkspyleren, som kan ødelegge materialet.

Det beste er å spyle godt med hageslange, og bruke en myk børste som kommer til i flettene. Såpe er ikke nødvendig med mindre møblene er veldig skitne. I så fall kan det være lurt å bruke såpe som forhandlerne av slike møbler selger, som er spesielt beregnet nettopp på denne type møbler. Den vil i minst mulig grad bli sittende fast i flettene. Pass uansett på å skylde godt etterpå.

 

Teak

BØRST: Teak kan børstes godt slik at smussen slipper taket. Foto: Ifi / Chera Westman.

Teakmøbler som står ute i all slags vær kan bli grå, flisete og slitt i overflaten. Men teak inneholder naturlig olje i treverket, som hindrer at fuktighet trenger inn og ødelegger materialet. Teakmøbler som ser helt nedslitte ut, er altså ikke nødvendigvis det – men det kan hende de trenger en grundig vask og kanskje også etterbehandling med teakolje.

Når du skal vaske teakmøbler bør du bruke teak-rens. Følg anvisningen om hvordan den skal brukes. Som oftest skal treverket være gjennombløtt og holdes vått i hele renseprosessen. Bearbeider du med en stiv børste vil det være med på å løsne skitt og smuss.  

Godt rensede teakmøbler får gjerne tilbake den gylne fargen som de hadde da de var nye. For ekstra god pleie, mett gjerne treverket med noen strøk med ny teakolje. Da forsinker du prosessen med at treverket gråner og fliser seg på ny.

 

Plast

Hvite plaststoler holder seg ikke hvite særlig lenge om de ikke får litt vask og pleie. Foto: Pixabay / Mabel Amber.

Alle som noen gang har hatt hvite plastmøbler på uteplassen vet at de ikke holder seg hvite til evig tid. Etter noen år blir de gjerne misfargede fordi skitt og smuss fester seg til overflaten, som blir litt ru over tid.

Skitne plastmøbler bør få en omgang med fettløsende såpe eller plastrens. Bruker du en myk svamp eller klut unngår du å skrape ytterligere i overflaten og gjøre den mer ru. Skuremiddel og harde børster bør unngås. Enkelte gir råd om å vaske plastmøblene omtrent som en bil – og du ville ikke gått løs med skuremiddel på den?

Akkurat som med bilen kan det være lurt å sette inn møblene med voks eller polish etter vask. Dette bør også gjøres når møblene er helt nye, før du begynner å bruke dem. Da vil du forsinke nedbrytingen av overflaten.

 

Aluminium, stål og jern

SPYL: Hagemøbler av metall bør du spyle jevnlig. Foto: Pexels / Mike. 

Hagemøbler av metall bør spyles jevnlig, slik at ikke støv og skitt fester seg. Det vil kunne tære på lakken, og dersom det først blir rift eller hull i det beskyttende lakk-laget, kan det fort oppstå rust.

Dersom man spyler ofte, skal det ikke være nødvendig med noe særlig bruk av såpe og skrubb. Må du likevel på med grundigere rengjøring, anbefales gjerne litt zalo eller et annet mildt allrengjøringsmiddel.

Har du fått rustangrep på stål- eller jernmøbler kan dette stoppes ved å påføre et lag med vannavstøtende olje eller voks.

 

Malte tremøbler

TRENGER PLEIE: Malte tremøbler kan fort bli slitt av vær og vind. Foto: Pixabay / Catherinemary

Malte tremøbler som eksponeres for vær og vind vil fort bli stygge og slitte, og malingen vil flasse. Denne type møbler kan vaskes med husvaskmiddel. Har du fått svertesopp, så bruk rengjøringsmiddel som er beregnet for dette, eller vask det bort med klorin.

Dersom malingen flasser, bør du pusse over møblene og gi dem et nytt strøk maling.

 

Puter og tekstiler

De aller fleste puter til utemøbler bør tas inn når det regner, eller oppbevares i en egnet putekasse. Hvordan du skal fjerne flekker kommer litt an på hva slags tekstil putene er laget av, men i de fleste tilfeller vil tekstilrengjøringsspray på flekkene gjøre nytten. Bomullsstoffer kan vaskes i maskin, men husk at de kan krympe.

Jordslag kan fjernes med jordslagfjerner, husk å skylle godt etter bruk. Husk også at jordslagfjerner kan lage skjolder, så forsøk først litt på et lite synlig sted.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer