Slik vasker du bort svertesopp fra husveggen

Gå til hovedinnhold

Slik vasker du bort svertesopp fra husveggen

Svertesopp på husveggen bryter ikke ned treverket, men kan bane vei for råtesopp. Derfor bør husveggene vaskes årlig.

Tekst/video/redigering: Rikke Åserud

Svertesopp er en samlebetegnelse på ulike muggsopparter som danner svarte og grå flekker på behandlet og ubehandlet treverk.

På hus- hytte og garasjevegger vokser svertesoppen i overflaten på malingsfilmen. Det betyr at den ikke trenger inn i treverket og er noen fare for materialene som sådan.

Men svertesopp er liksom forfallets første stadium: Den kan bane vei for en større skadegjører – råtesopp. Derfor bør man ikke vente for lenge med å fjerne svertesopp om man har det på husveggen.

Sjekk hvordan du får bukt med svertesopp i videoen over!

Hvorfor får mitt hus svertesopp?

Dersom du har et hvitt hus nær store trær og busker er dessverre faren svertesopp på en eller flere husvegger nokså overhengende.

Har du derimot et mørkebrunt eller svart hus uten vegetasjon rundt, vil du trolig ha mindre problemer.

- Sopp trives der det er tilgang på næring og fuktighet. Derfor vil sopp lett vokse i områder som er beskyttet av vegetasjon. I tillegg vil svertesopp lettere etablere seg på hvite eller lyse flater. Det er fordi de ikke blir så varme som mørke husvegger når solen skinner på dem, forklarer Huseiernes bygningsrådgiver, soppekspert og biolog Ingeborg B. Engh.

- Svertesoppen fester seg spesielt godt til ujevnheter i underlaget. Så det vil si at svertesoppen vil feste seg og gro godt både i sprekker og skader på malingsfilmen, men også der hvor pollen og skitt har festet seg på overflaten av kledningen. Derfor bør vi vaske huset årlig, sier Engh.

Vaskemiddel med soppdreper

Svertesopp fjerner du ved å vaske husveggen. Det er hovedsakelig to produkter å velge mellom - husvask og kraftvask. Malermester Sjur Hansen i Malermesterne AS forklarer forskjellen slik:

- Vasker du huset en gang i året – slik man bør – da bruker du husvask. Men dersom veggen har stått uvasket i flere år og svertesoppen virkelig har fått etablere seg – da må du nok på med kraftvask.

Det finnes mange ulike merker på markedet, men når du skal svertesoppen til livs er det lurt å velge en type hus- eller kraftvask som inneholder soppdreper.

Vaskemiddelet blander du ut med vann etter oppskriften på flasken. Pass på å bruke vernebriller, så du ikke får skade på øynene dersom den alkaliske såpen spruter.

FØR OG ETTER: Ingeborg B. Engh og Sjur Hansen viser i videoen over hvordan du lett kan vaske bort svertesopp fra husveggen.

- Til husvask er det fint å bruke en lavtrykkspumpe, sier Hansen.

Det er en enkel pumpe hvor du selv pumper opp trykket.

Start nedenfra og jobb deg oppover

Før du påfører vaskemiddelet på veggen, bør du skru ned espalierer og fjerne planter om du har det på husveggen.

Du trenger imidlertid ikke å bekymre deg dersom du har planter på bakken som risikerer å få litt vaskemiddel på seg, for middelet blir veldig tynnet ut når du spyler over etterpå.

Du bør ikke vaske huset i strålende sol – da tørker vaskemiddelet ut og du risikerer skjolder. Vask når det regner lett, er overskyet eller yr i luften.

Påfør det utblandede vaskemiddelet med lavtrykkspumpen nedenfra og oppover. La det virke så lenge som det står på flasken. Deretter skurer du med kost for å få løsnet svertesoppen og skitten.

Begynn gjerne med en myk kost og se hvor langt du kommer. Sitter svertesoppen veldig hardt, må du kanskje gå over med en hardere kost.

Skyll – og la tørke

Når du har skrubbet med kost er det viktig å skylle godt. Da skal du la høytrykkspyleren stå, og i stedet bruke myk stråle fra hageslangen.

- Bruker du høytrykkspyler risikerer du at treverket fliser seg, forklarer Engh i Huseierne.

Slik jobber du deg stykke for stykke bortetter husveggen.

Dersom du skal male etterpå, er det viktig at veggene tørker godt før du begynner på malerjobben.

- For å si det sånn: Seriøse malermestre, eller malerfirmaer, maler aldri dagen etter at de har vasket, for det må få stå og tørke. Hvor lenge er avhengig av vær og vind. Det kan gå to-tre dager, en uke, kanskje opp til 14 dager, sier malermester Sjur Hansen.

Å bare male over svertesopp uten å vaske først er dessverre ingen god snarvei. Dersom du ikke vasker den vekk før du maler, vil den dukke raskt opp igjen på den nymalte flaten.

Forebygge svertesopp

Dersom du vil forebygge svertesopp kan det være lurt å rydde i vegetasjonen rundt huset. Fjern trær og busker som skygger for husveggen og samtidig legger igjen skitt og pollen på den.

Det vil også hjelpe å skifte til en mørkere farge på huset.

Fakta:

Tiltrekker seg veps

Visste du at veps vil bli tiltrukket av husvegger med svertesopp? Når vepsen bygger bol gnager den trevirke som blandes med spytt til et slags papir. Når panelet angripes av svertesopp brytes overflaten ned og det blir mykere. Vepsen vil derfor foretrekke hus som er angrepet av svertesopp. Kilde: Mycoteam.

Slik blir du kvitt svertesopp

1. Inngrodd svertesopp vaskes med kraftvask. Husvask brukes for årlig vedlikehold. Bruk vaskemiddel med soppdreper.

2. Bruk lavtrykkspumpe til påføring av utblandet rengjøringsmiddel. Husk vernebriller!

3. Vask nedenfra og opp. Prøv myk børste først. Bruk hard børste på det som sitter godt.

4. Skyll godt med hageslange – ikke høytrykkspyler.

5. Dersom du skal male husveggen: La den tørke godt før du maler.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer