Sjekker du boliglånsrenten?

Gå til hovedinnhold

Sjekker du boliglånsrenten?

1 av 4 boliglånskunder har aldri sjekket om renten de betaler på boliglånet er konkurransedyktig. Det taper de mye penger på.

TA ANSVAR: Det kan være mye å spare på å sjekke rentenivået en gang i blant, og boliglånskunder burde bli mer bevisste på at man faktisk kan snakke seg til lavere boliglånsrente. Foto: Linda Ørstavik Öberg.
TA ANSVAR: Det kan være mye å spare på å sjekke rentenivået en gang i blant, og boliglånskunder burde bli mer bevisste på at man faktisk kan snakke seg til lavere boliglånsrente. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Hele 24 prosent av norske boliglånskunder har aldri sjekket om renten de betaler på boliglånet er god sammenlignet med andre banker.

Det viser en fersk undersøkelse som Ipsos har utført for Huseiernes Landsforbund.

Mens bankene har høye overskudd, pengemarkedsrenten har falt og man får lave renter på sparepengene, så bidrar boligeiere med boliglån ytterligere til bankenes gode tider ved at de ikke sammenligner rentene og setter krav til egen bank.

Tjener minst, sjekker sjeldnest

Over 2000 personer er spurt om sine lånevaner i spørreundersøkelsen.

Den viser at 48 prosent har sjekket om boliglånsrenten i sin egen bank er konkurransedyktig det siste året, men hele 24 prosent har aldri sjekket.

Blant de som aldri har sjekket boliglånsrenten, så ser man at det er dobbelt så mange kvinner som menn. 31 prosent av kvinnene har aldri sjekket, mot 16 prosent av mennene.

Det er de over 65 år og de yngste, altså aldersgruppen 18-29 år, som i størst grad aldri har sjekket.

De med høyest utdanningsnivå sjekker oftest, mens det er de med lavest utdanningsnivå som i størst grad svarer at de aldri har sjekket.

Tallene viser også at det er de som tjener minst, inntil 300 000 kroner, som i størst grad aldri sjekker. Hele 43 prosent i denne gruppen har aldri tatt seg tid til å sjekke om renten er konkurransedyktig.

De som tjener mest, altså over 1,5 millioner kroner, er definitivt flinkest å sjekke.

Alarmerende

At 1 av 4 med boliglån aldri har sjekket om boliglånsrenten de har er konkurransedyktig, synes Huseiernes Landsforbund er alarmerende.

Folk flest har boliglån, og vi har aldri vært mer forgjeldet enn vi er nå. Boliglånsrenten har derfor mye å si for husholdningenes økonomi. Selv om rentenivået nå er lavere enn det har vært historisk sett, så er det likevel mye å spare for bevisste forbrukere.

– Alle landets boliglånskunder må ta kontakt med sin bank for å forlange lavere rente på boliglånet. Hvis du får nei, bytt bank, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.

Det er de yngste og de eldste som er dårligst til å sjekke. Unge boligeiere har ofte store boliglån fordi de nylig har kjøpt bolig, så denne aldersgruppen burde definitivt sjekke om det finnes bedre rente og betingelser i markedet enn det de har nå.

De over 65 år har betalt på lånet sitt store deler av livet, så de kunne nok spart mye penger på disse årene hvis de hadde vært bevisste forbrukere som sjekket renten med jevne mellomrom.

Nordmenn er med andre ord for trofaste og lojale mot banken sin, og vi er for dårlige til å bytte bank eller kreve lavere rente. I tillegg er det de som tjener minst som i størst grad aldri sjekker.

– Undersøkelsen vår viser at de som har mest å vinne sjekker minst, avslutter generalsekretær Meyer.

Huseiernes Landsforbund håper at flere banker følger etter Danske Bank fremover, og setter ned boliglånsrenta for sine kunder.

Kontaktpersoner

Morten Andreas Meyer

Generalsekretær

+47 920 81 967 Send e-post

Bilde og video