Pass opp for teppesvindlere

Gå til hovedinnhold

Pass opp for teppesvindlere

Ikke la deg lure når telefonen ringer og du får høre at du har vunnet et kostbart teppe, eller det fortelles at seriøse teppehandlere nå skal legge ned, slik at du kan gjøre et kupp.

Politi, teppe, svindler
TATT PÅ FERSKEN: I slutten av januar dukket politiet opp da en svindler forsøkte å lure noen til å kjøpe et maskinprodusert teppe for langt mer enn det var verdt. Foto: Privat.

- Vi har fått en rekke henvendelser på nyåret fra folk som er blitt svindlet eller forsøkt svindlet, forteller Nicolai Brechan i Galleri Dobag. - Svindlerne ringer og sier de skal overrekke en premie, eller de gir seg ut for å representere kjente teppehandlere og sier at galleriet eller butikken skal opphøre – og at man nå kan få resten av teppene til gi-bort-pris.  Maktabi døde for flere år siden, og butikken eksisterer ikke lenger, men likevel bruker de hans navn. Tilsvarende gir svindlerne seg ut for å komme fra Galleri Dobag.

Politiet advarer

Politiet i Telemark advarte i august om teppesvindlere i Grenlandsområdet. Før jul og nå på nyåret har svindlerne operert i Oslo og omegn.

- Har du eldre foreldre eller besteforeldre som bor alene? Hjelp dem med ikke å bli svindlet, skriver Politiets nettpatrulje – Øst politidistrikt på Facebook.

- Vi har sett flere tilfeller hvor eldre blir svindlet for store pengesummer av «selgere» som kommer på døren. Dette er i realiteten svindlere som selger tepper til eldre folk, og tar enten betalt mye mer enn avtalt eller gjerne i verdigjenstander som gull og smykker.

Politiet forteller at de også har hatt tilfeller hvor svindlerne tar med seg de eldre til minibank for å ta ut penger eller tar med seg bankkort med koder.

- Vi hadde nylig et tilfelle hvor en eldre innbygger ble svindlet for 700 000 kr. Vi vil ikke at det skal skje med flere, skriver de.

Høflige og hyggelige

Det er særlig eldre mennesker som blir utsatt for denne type svindel. Svindlerne bruker både uortodokse og uærlige metoder.

En mann fra Oslo forteller: Han som ringte ga seg ut for å være direktør for Galleri Dobag. Nå som han var blitt en eldre mann, ville han avvikle virksomheten og reise hjem til Iran. Nå hadde han noen få tepper igjen som han gjerne ville selge til kunder fra sin kundeliste. Han kjente navnet mitt da han ringte, og snakket både kultivert og hyggelig med meg.

Da jeg spurte om jeg kunne komme innom galleriet i Madserud Allé for å se på teppene, var svaret at det dessverre ikke gikk: “Der er det lukket nå. Sønnen min har teppene i bilen og kan komme hjem til dere”, var svaret. Mitt svar på det var at det ikke var aktuelt, og – nja, vi avsluttet samtalen på god og høflig manér. Men jeg undret meg litt over henvendelsen.

- Våre kundelister er strengt konfidensielle, og vi kjenner heller ikke til at vi er blitt hacket, forteller Eckhart Schroeter i Galleri Dobag, som verken er fra Iran eller har tenkt å legge ned galleriet som har vært i kontinuerlig drift siden 1985. Men det er lett å finne navn på mulige ofre på sosiale medier. Har man for eksempel likt en side eller et bilde, har man samtidig lagt igjen informasjon som svindlerne kan utnytte.

- Det er jo ganske synd for oss og andre seriøse aktører, om folk slutter å gi uttrykk for at de liker en side eller et bilde, av frykt for å bli svindlet, sier han.

En av dem som ble lurt, ble tilbudt et teppe til 100 000 kroner. Han var såre fornøyd da han hadde prutet det ned til 15 000 kroner, men det viste seg at teppet var verdiløst.

- Teppet var maskinlaget av syrebehandlet bomull slik at det skulle se ut som det var av silke, og det var svært slaskete. Det var ikke verdt mer enn 2-300 kroner, forteller Schroeter.

- Vi får høre at de som ringer er svært høflige og hyggelige, at de skaper et tillitsforhold. Både folk med god kunnskap om tekstiler og en advokat har gått på limpinnen. Svindlerne er svært manipulerende. De fisker etter informasjon, og når du bekrefter, har du gitt dem opplysninger uten å vite det selv. Du blir også bedt om å betale kontant, forteller Nikolai Brechan.

Tatt på fersken

En av svindlerne ble tatt av politiet i slutten av januar, og forholdet ble anmeldt. Men ressursmangel gjør at denne typen saker ikke kommer høyt opp på politiets prioriteringsliste.

- Det er utrolig frustrerende at politiet ikke gjør noe, og at svindlerne bare kan fortsette. Eldre mennesker blir lurt for store summer. Dette går dessverre også ut over vårt gode navn og rykte, sier Nicolai Brechan i Galleri Dobag.

Leverte teppe til vask

Huseiermedlem Karin Syvertsen i Oslo forteller om enda en måte svindlerne benytter seg av, og som hun advarer mot:

- Jeg så en annonse i Aftenposten om vask og rens av gulvtepper, og tok kontakt. Vi hadde et teppe som trengte rengjøring. En svært hyggelig mann kom og hentet det, og vi fikk kvittering. Han fremsto svært seriøs. Men teppet så vi aldri igjen, forteller hun.

Navn og telefonnummer på kvitteringen viste seg å være fiktive og tilhørte ikke noe teppevaskeri. 

- Jeg hadde aldri trodd at svindlere rykket inn annonser i Aftenposten. Derfor lot jeg meg lure, sier Syvertsen, som mistet et teppe til ca. 8 000 kroner. 

Hendelsen ble meldt til politiet, men saken ble henlagt. Hun fikk heller ikke noe igjen på forsikringen da det var hun selv som hadde overlevert teppet til svindlerne.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer