Ny undersøkelse: Eldre tror teknologi kan gjøre at de kan bo lenge hjemme

Gå til hovedinnhold

Ny undersøkelse: Eldre tror teknologi kan gjøre at de kan bo lenge hjemme

De aller fleste eldre ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. 75 prosent mener videokommunikasjon med helsepersonell kan gjøre at de kan bo lengre hjemme. Det kommer frem i en ny stor undersøkelse.

BO HJEMME: 94 prosent av de eldre vil bo hjemme så lenge som mulig.

Av: Kristin Gyldenskog

9 av 10 har tiltro til at utviklingen av tekniske hjelpemidler vil gjøre det tryggere å bo hjemme. De ser også for seg at de vil ta i bruk flere tekniske hjelpemidler når de blir eldre for å kunne bo hjemme så lenge som mulig.

Det viser en ny undersøkelse. Huseierne har sammen med Pensjonistforbundet gjennomført en ny stor spørreundersøkelse om bolig og bruk av tekniske hjelpemidler. 1.153 medlemmer over 55 år har deltatt i undersøkelsen.

Den viser at 94 prosent vil bo hjemme så lenge som mulig. 

 

Kjent og ukjent teknologi

Flertallet i medlemsundersøkelsen kjenner godt til vanlig teknologi som treningsapper, komfyrvakt, innbruddsvarsling og robotstøvsugere.

Men teknologi som er mer spesifikk – såkalte velferdsteknologiske hjelpemidler - er mindre kjent.

Disse hjelpemidlene kan gjøre at du kan bo hjemme lenger. For eksempel kan en elektronisk medisindispenser som gir lyd og blinker varsle deg om å huske å ta medisinen til riktig tid. Halvparten av dem som deltok i undersøkelsen har ikke hørt om elektronisk medisindispenser.

Et annet nyttig hjelpemiddel for gamle mennesker er fallsensorer i gulv, vegger eller utenfor huset som varsler noen som kan hjelpe dersom man faller hjemme. 58 prosent i undersøkelsen har ikke hørt om fallsensorer.

Vanlige kjøleskap kan gi lyd fra seg hvis du har glemt å lukke døren. Men visste du at det finnes kjøleskap rettet mot eldre som gir lyd fra seg hvis det er lenge siden døren ble åpnet? Slik kan kjøleskapet få deg til å huske på å spise.

62 prosent i undersøkelsen har ikke hørt om slike kjøleskap som varsler deg om å spise.

Et flertall mener at produkter som trygghetsalarm, videokommunikasjon med helsepersonell via pc, fallsensorer, komfyrvakt og GPS-klokke kan gjøre at du som gammel vil kunne bo lenger hjemme i din egen bolig.

 

 

Eldre er digitale

De eldre bruker allerede mye teknologi i dag.

  • 9 av 10 i undersøkelsen bruker en smarttelefon eller internett flere ganger daglig, blant annet til å lese epost, søke på nett og holde seg oppdatert på nyheter.
  • 43 % bruker innbrudds- og brannalarm som kan varsle noen som kan hjelpe.
  • 41 % bruker motivasjons- og eller treningsapper 
  • 30 % bruker digitale kalendre og huskelister med påminnelser.
  • Komfyrvakt brukes av 30 % av de eldre.

- Dette viser at mange eldre allerede er digitale og at potensialet blant eldre samtidig er stort. Vi er interesserte og vil gjerne ta i bruk teknologi som gjør hverdagen i eget hjem enklere, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

 

Ønsker forståelige bruksanvisninger

Over halvparten av dem som deltok i undersøkelsen vil ikke vil skaffe seg et nytt teknisk hjelpemiddel uten at noen kan hjelpe dem med å bruke det.

Eldre mener brukervennlighet og forståelige bruksanvisninger er viktig. De mener det er viktig med opplæring og bli spurt til råds i utviklingen av hjelpemiddelet.

- Teknologien folk flest bruker i hverdagen må være funksjonell og enkel i bruk. Teknologien kan gjerne ha en enda større betydning for eldre, fordi verdien av å forenkle hverdagsoppgaver som støvsuging og gressklipping øker når det betyr at du får flere år i egen bolig, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne. 

En tidligere undersøkelse har vist at eldre er dårlig forberedt for å kunne bli gamle i egne hjem.

Blant eldre som bor i hus og enebolig er det flere som mangler tilgang til bad, kjøkken og minst ett soverom på boligens inngangsplan. Er du godt voksen og bor i en bolig med mange trapper, kan det være lurt å planlegge å flytte til en lettstelt og funksjonell bolig.

Fakta:

Nøkkeltall om eldre og teknologi

  • 9 av 10 eldre vil bo hjemme så lenge som mulig, og like mange er positive til at teknologi kan bidra til dette.
  • Over halvparten vil ikke ta i bruk teknologien med mindre den kommer med en eller annen form for veiledning
  • 9 av 10 bruker en smarttelefon eller internett flere ganger daglig, blant annet til å lese epost, søke på nett og holde seg oppdatert på nyheter.
  • 9 av 10 er i god form og gjør de praktiske gjøremål i hjemmet selv
  • Eldre kan gjerne betale for teknologiske løsninger som robotstøvsugere og gressklippere, men mener at tilbud som trygghetsalarmer og medisindispensere bør dekkes av stat/ kommune.
  • 8 av 10 mener tekniske hjelpemidler ikke vil kunne erstatte støtten og hjelpen som eldre trenger i hverdagen

Tallene kommer fra rapporten Eldre og velferdsteknologi laget av Ipsos for Huseierne og Pensjonistforbundet.

Les hele: Last ned rapporten her!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer