Av: Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne
Dagens strømstøtteordning gir forbrukerne en god beskyttelse når strømprisene stiger i været, og er viktig for å sikre at strømkostnadene ikke blir uhåndterbare.
Huseierne er fornøyd med at man kjapt fikk på plass en støtteordning som har fungert bra. Men ingenting varer evig, og i alle fall ikke en midlertidig strømstøtteordning.
Politiske signaler freder strømstøtten ut 2025, men hva gjør vi etter det?
Motstridende hensyn skal balanseres
Mange tar nå til orde for å få strømstøtten fjernet. Det begrunnes som regel med at dagens strømstøtteordning ikke ivaretar eller gir gode nok insentiver for gjennomføring av energitiltak.
Vi har forståelse for problemet. Insentiver for gjennomføring av energitiltak er viktige, og blir helt avgjørende fremover. Ikke bare for å nå vedtatte klimamål, men også for å holde eget forbruk og strømregninger nede.
Men like viktig er det at vi beskytter husholdningene mot uhåndterbare strømpriser, slik at strømregningene ikke blir uhåndterbare for folk flest.
Merinntekten staten har når strømprisene er høye, bør derfor brukes smartere for å ivareta begge hensynene.
Nettopp derfor har Huseierne samarbeidet med NHO Elektro, Norske Boligbyggelag, Solenergiklyngen og Norsk Varmepumpeforening for å finne gode løsninger sammen.
Fremtidens strømstøtteordning
På oppdrag fra Huseierne med flere, anbefaler Samfunnsøkonomisk analyse en strømstøtteordning der husholdningene mottar strømstøtte basert på gjennomsnittlig historisk strømforbruk blant husholdninger som bor i lignende boliger som dem selv.
Hver gruppe vil bestå av boliger som ligner på hverandre med tanke på boligens alder, boligens type, boligens størrelse, om boligen er tilknyttet fjern- eller nærvarme, samt hvilken klimasone boligen befinner seg i.
Hver husholdning vil motta strømstøtte for et forhåndsdefinert antall kWh, basert på gruppens historiske strømforbruk og årstiden.
Strømstøtten beregnes så for hver gruppe, basert på kraftpris og gjeldende satser for støtte.
Bedre ordning enn dagens
Dette innebærer at en husholdning ikke lenger får støtte for strømmen de bruker, men støtte for gjennomsnittlig strømforbruk til alle husholdninger som bor i lignende boliger.
Hvorvidt husholdningen kommer bedre eller dårligere ut med den foreslåtte strømstøtteordningen, avhenger av om man bruker mer eller mindre strøm enn gjennomsnittet i sin gruppe.
Bruker man mer strøm enn gjennomsnittet i gruppen, vil man få mindre strømstøtte sammenlignet med dagens ordning. Men man blir altså belønnet om man bruker mindre.
For nettselskapene innebærer denne ordningen en forenklet beregning, siden de ikke behøver å beregne støttebeløpet for hver enkelt husholdnings faktiske strømforbruk. Her må de kun beregne støtten per husholdningsgruppe.
Satsene for strømstøtten kan settes og justeres uavhengig av denne gruppeinndelingen.
Veien videre
Huseriene er fornøyd med rapporten fra Samfunnsøkonomisk analyse, og er glad for at flere store organisasjoner så verdien av å samarbeide om dette initiativet.
Anbefalingene som er gitt er godt forklart og begrunnet, og vi sitter igjen med et gjennomarbeidet dokument som vil være utgangspunkt for gode diskusjoner når man skal utforme fremtidens strømstøtte.
Selv om endelig løsning ikke nødvendigvis blir helt lik, har man her en tilnærming som gir mulighet for en god balanse mellom forsikring mot høye strømpriser på den ene siden, og insentiver til redusert forbruk og energieffektivisering på den andre.
Vi håper og tror at politikere og embetsverk fortsatt vil se verdien av å skjerme husholdningene mot høye strømpriser og uhåndterbare strømregninger, når ordningen også belønner de som gjør riktige og viktige energieffektiviseringsgrep i egen bolig for å redusere og flytte strømforbruket.
Det er en styrke at Huseierne og landets forbrukere bidrar med konkrete forslag, og at vi forstår og respekterer behovet for justeringer og bedre balanse mellom de ulike hensynene.
Debatteres på Arendalsuka
Rapporten vil også blir presentert på eget arrangement på Arendalsuka. Arrangementet vil også bli streamet for dem som ikke har mulighet for å delta fysisk.
Tid: Onsdag 14. august kl. 14:30 - 15:30
Sted:MØR Biffhus
Lenke til arrangementet her