Ny renteheving: Boliglånsrenten går til 6 prosent for mange - mer kommer!

Gå til hovedinnhold

Ny renteheving: Boliglånsrenten går til 6 prosent for mange - mer kommer!

Norges Bank satte på nytt opp renten med 0,25 prosentpoeng. Mange vil nå få en boliglånsrente på rundt 6 prosent. Den dårlige nyheten er at det kommer mer. Se hva dette betyr for ditt boliglån!

OPP IGJEN: Norges Bank og sentralbanksjef Ida Wolden Bache har satt opp renten - igjen! Nå kommer mange boliglånsrenter til å bikke 6 prosent. (Foto: Norges Bank)

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache fortalte torsdag 17. august at Norges Bank setter opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Det betyr at styringsrenten til Norges Bank er på 4 prosent.

Rentebarometeret fra Huseierne tidligere denne uken viser renter fra mange banker rett under 6 prosent. Dermed vil boliglånsrenten for mange nå tippe det "magiske" 6-tallet.

Vi venter de første meldingen om rentehevinger fredag eller mandag. De som har boliglån vil ikke merke denne rentehevingen før i slutten av september fordi bankene har seks ukers varslingsfrist.

Strammere økonomi

Vi i Huseierne ser at det strammes inn i husholdningene, og rentehevingen i dag er en hard start på høsten for mange. Dessverre er det slik at Norges Bank øker rentene uten at den forrige rentehevingen har fått starte å virke i folks økonomi.

Den doble rentehevingen rett før sommeren har først fått virkning nå, tidlig i august.

Renten skal mer opp!

Utfordringen er at dette ikke er toppen!

- Går det som vi nå tror, setter vi styringsrenten videre opp i september, kommenterer sentralbanksjef Ida Wolden Bache i Norges Banks pressemelding

Tidligere har Norges Bank anslått en rentetopp på 4,25 prosent, altså 0,25 prosentpoeng opp fra dagens rente. Det er prisstigningen og kronekursen som avgjør om det blir toppen.

Signalet om at renten økes igjen i september er ikke godt nytt for husholdningene. De opplever sterkt press i økonomien på grunn av økte renter, stor økning i kommunale avgifter og økte priser generelt.

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om den kraftige renteøkningen i august 2023.   

Dette betyr det for ditt boliglån

For ett år siden ble styringsrenten renten satt opp til 1,75 prosent. Etter det har vi hatt renteøkninger nesten hver måned, og styringsrenten er nå på 4 prosent.

Det betyr at rentene har økt med 2,25 prosentpoeng på dette året!

Huseiernes rentebarometer viser at banken stort sett har fulgt etter med rentehevinger. En økning på 2,25 prosentpoeng på boliglånet betyr mange tusenlapper i ekstra utgifter i husholdningsøkonomien.

Så mye har lånekostnadene dine steget på ett år - siden august 2022:

  • 1 millioner kroner i lån: 17.550 kr i året - 1463 kr i måneden
  • 2 millioner kroner i lån: 31.100 kr i året - 2925 kr i måneden
  • 3 millioner kroner i lån: 52.650 kr i året - 4388 kr i måneden
  • 4 millioner kroner i lån: 70.200 kr i året - 5850 kr i måneden
  • 5 milloner kroner i lån: 87.750 kr i året - 7313 kr i måneden

(Alle summer etter at rentefradrag er regnet med.)

Kjemper for bedre bank-konkurranse

Vi i Huseierne kjemper for at bankkonkurransen skal være bedre så du kan få bedre boliglånsrente.

→ Vi gir deg Rentebarometer hver måned
→ Vi tar kampen med bankene
→ Vi snakker din sak mot politikerene

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

Bytt bank, spar penger!

Huseiernes Rentebarometer under viser at det er stor forskjell mellom de beste og dårligste bankene.

Ved å bytte bank og få 0,5 prosentpoeng lavere rente kan man spare inn rundt 11.000 kroner i året etter skatt på et lån på 3 millioner kroner. I en stram husholdningsøkonomi er det gode penger å ta med seg!

Les hvordan du enkelt bytter bank her: Slik bytter du bank på 1-2-3

 

Slik er rentebarometeret - før rentehevinger fra bankene:

 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer