Luftvarmepumpe i vinterkulda: Dette bør du vite

Gå til hovedinnhold

Luftvarmepumpe i vinterkulda: Dette bør du vite

Ikke forsøk å spare strøm ved å skru ned viftehastigheten, og ikke still temperaturen for mye opp og ned. Dette er to av flere råd til deg med luft-til-luftvarmepumpe når vinterkulda virkelig biter.

Pass godt på luftvarmepumpa i vinterværet, og se til at utedelen ikke snør ned! Under utedelen må det være plass til at vannet fra avrimingen renner bort. Foto: Varmepumpeforeningen.

- Det er en myte at luftvarmepumpa slutter å virke i ordentlig kalde temperaturer. Men det som kan skje, er at den på et eller annet tidspunkt ikke klarer å levere nok varme til at du oppnår ønsket temperatur i boligen.

Det sier kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.

Du skal altså ikke – slik noen tror – la være å bruke varmepumpa når det er iskaldt. La den stå på og gi så mye varme som den klarer.

Eniar Gulbrandsen. Foto: Varmepumpeforeningen.

Men vær forberedt på at du kanskje må ha tilleggsvarme.

Bruk peisfunksjonen

Gulbrandsen anbefaler vedfyring som tilleggsvarme. Har du varmepumpe med egen funksjon for peisfyring, så bruk denne. Da vil viftehastigheten fortsette å være høy også når du har nådd ønsket temperatur i rommet – og på den måten vil varmen fra peisen bli spredd utover.

Men også om du ikke har peisfunksjon, er varmepumpe og peis en god kombinasjon.

Pass bare på ikke å ha varmepumpa auto slik at den begynner å kjøle når innstilt temperatur er oppnådd.

La pumpa stå på jevn temperatur

Vil du spare strøm? Husk at du allerede ved å investere i en luftvarmepumpe sparer mye i forhold til om du skulle brukt annen elektrisk oppvarming.

Når det er veldig kaldt ute, er det svært begrenset hva du kan spare ved å senke temperaturen på pumpa om natten.

- Siden varmepumpa er veldig effektiv, er det også mindre å spare på å senke temperaturen. Det du sparer, må også veies opp mot kostnaden ved å få opp temperaturen igjen, påpeker Gulbrandsen.

Må du fyre ekstra med dyr ved, eller skru opp panelovnene for å få opp varmen på morgenen når strømmen er som dyrest – går vinningen fort opp i spinningen.

Bruk andre varmekilder sekundært

Mange har både varmepumpe og panelovner i boligen. Bruker du disse varmekildene sammen, bør du passe på at varmepumpa yter maksimalt før panelovnene slår inn.

- Har du for eksempel varmepumpa på 23 grader, men likevel ikke oppnår ønsket temperatur, kan du skru opp panelovnene. Men pass på å justere dem ned igjen når det er varmt nok, slik at varmepumpa alltid gir mest mulig av varmen til rommet eller rommene – ikke panelovnene. Slik sparer du mest mulig strøm, forklarer Gulbrandsen.

Ikke spar på vifta

Et annet triks for effektiv bruk av varmepumpa er å sette opp viftehastigheten på innedelen.

- Høy viftehastighet hjelper til med å få fordelt varmen, og gjør jobben til varmepumpa litt lettere. Samtidig trekker vifta så å si ingen strøm. Så det er ikke der du skal knipe om du vil spare, sier Gulbrandsen.

Ha tålmodighet med avrimingen

Denne utedelen bør graves frem! Foto: Varmepumpeforeningen.

Når det er kaldt i været, vil varmepumpa sette i gang med avriming av utedelen ved behov.

Da stopper pumpa, og den reagerer ikke om du trykker aldri så mye på fjernkontrollen.

Dette er normalt, og nødvendig for å fjerne is fra utedelen slik at den fungerer best mulig. La maskinen være i fred – den starter automatisk igjen når avrimingen er ferdig.

Du kan eventuelt benytte anledningen når pumpa uansett har en pause til å ta ut filtrene og støvsuge dem.

Fjern snø og is

- Det som har skjedd mange steder denne vinteren, er at utedelen er blitt helt nedsnødd. Derfor er det lurt å sjekke utedelen ved hvert snøfall, påpeker Gulbrandsen.

Tett snø rundt utedelen kan gjøre at den ikke får trukket luft og til slutt stopper. Det er det siste du trenger på de kaldeste dagene!

Måk godt rundt utedelen slik at den står fritt, og dersom det er istappdannelse i underkant etter avrimingen, så fjern dem – forsiktig.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer