Renovasjonsselskapet RenoNorden begjærte seg mandag kveld konkurs, og hele 133 kommuner sto da i fare for å stå uten søppeltømming.
Kommuner landet over har jobbet på spreng for å løse problemene, og fortjener ros for at de har fått på plass midlertidige løsninger som har forhindret søppelkaos.
Likevel er det viktig å lære av problemene rundt konkursen av Veireno og RenoNorden, og minne om at grundigere forarbeid i anskaffelsesprosessen kunne spart kommunene og innbyggerne for mye rot og frustrasjon.
Prisavslag
Foreløpig ser det ut som de fleste kommunene har vært flinke til å få på plass kriseløsninger, men hvis avfallet ditt hoper seg opp så er det viktig at du stiller krav til kommunen.
Det er altså hver enkelt kommune som er tjenesteleverandør og ansvarlig for tømming av søppel, og dermed er det også de som må sørge for at tilfredsstillende løsninger kommer på plass etter at RenoNorden gikk konkurs.
Generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, Morten Andreas Meyer, sier at søppeltømming er en tjeneste kommunen tar seg betalt for, og da må man også passe på at den blir levert.
- Krev pengene tilbake eller reduksjon i prisen hvis kommunen ikke klarer å levere den tjenesten du som forbruker betaler for, sier han.
Viktig er det også at kommunene løpende informerer innbyggerne om hva som skjer, slik at man vet om avfallet vil bli hentet i nærmeste fremtid.
133 kommuner
Hvis du er usikker på hva slags midlertidige løsninger som er kommet på plass der du bor, så anbefaler Huseiernes Landsforbund deg å ta kontakt med kommunen.
Totalt hadde RenoNorden ansvaret for avfallshåndteringen i 133 kommuner:
Nordland: Rana, Hemnes, Nesna, Lurøy, Rødøy, Træna.
Sør-Trøndelag: Åfjord, Bjugn, Rissa, Ørland.
Møre og Romsdal: Giske, Haram, Norddal, Sandøy, Skodje, Stordal, Stranda, Sula, Sykkylven, Vestnes, Ørskog, Ålesund.
Sogn og Fjordane: Askvoll, Fjaler, Førde, Gauler, Hyllestad, Jølster, Naustdal, Aurland, Balestrand, Høyanger, Leikanger, Luster, Lærdal, Sogndal, Vik, Gulen, Solund, Bremanger, Gloppen, Hornindal, Selje, Stryn, Vågsøy.
Hordaland: Askøy, Fusa, Kvam, Osterøy, Samnanger, Sund, Vaksdal, Etne, Austrheim, Fedje, Lindås, Masfjorden, Meland, Modalen, Radøy.
Rogaland: Karmøy, Finnøy, Forsand, Hjelmeland, Kvitsøy, Rennesøy, Strand, Suldal, Haugesund, Bokn, Tysvær, Vindafjord, Hå, Klepp, Stavanger.
Vest-Agder: Kristiansand, Songdalen, Søgne, Vennesla, Farsund, Lyngdal, Lindesnes, Mandal, Marnardal.
Aust-Agder: Arendal, Froland, Grimstad, Bygland, Bykle, Valle, Evje og Hornes, Iveland, Lillesand, Birkenes.
Akershus: Fet, Gjerdrum, Sørum, Bærum.
Oppland: Gjøvik, Nordre Land, Søndre Land, Østre Toten, Gran, Lunner, Jevnaker.
Hedmark: Åsnes, Grue, Våler, Hamar, Løten, Ringsaker, Stange.
Buskerud: Kongsberg, Hole, Ringerike, Drammen, Hurum, Lier, Røyken, Modum, Nedre Eiker, Øvre Eiker.
Vestfold: Sandefjord, Svelvik.
Østfold: Askim, Eidsberg, Hobøl, Marker, Skiptvet, Spydeberg, Trøgstad, Halden, Eidsberg.
Hvis avfallet ikke blir hentet:
- Henting av søppel er en tjeneste du betaler for, og det er opp til kommunen å få på plass løsninger som sørger for at tjenesten blir opprettholdt på en tilfredsstillende måte.
- Klag til kommunen, og gjør de oppmerksomme på at avfallet ditt ikke blir hentet.
- Krev informasjon om hva som skjer, hvilke løsninger det jobbes med, når en permanent løsning er ventet osv. Det er viktig at du som forbruker er informert om hva som skjer.
- Hvis gode løsninger ikke kommer på plass og søppeltømmingen uteblir, må du kreve at avfallet blir hentet snarest.
- Hvis det ikke skjer, bør du kreve redusert renovasjonsgebyr i den perioden du står uten søppeltømming.