Korona: Hva skjer med årsmøtet i sameiet og borettslaget?

Gå til hovedinnhold

Korona: Hva skjer med årsmøtet i sameiet og borettslaget?

Sameier og borettslag skal holde årsmøte eller generalforsamling innen utgangen av juni. Men i forbindelse med koronautbruddet er det mange som lurer på om møtet kan eller bør utsettes. Her er det vi vet til nå.

UTSETTES? Anders Leisner er advokat i Huseierne og leder av juridisk medlemsrådgivning. Han gir her råd til styrer i sameier og borettslag om årsmøter kan utsettes.

Av: Carsten Henrik Pihl

Huseierne får nå en rekke spørsmål fra styrer i sameier og borettsalg som er medlemmer i Huseierne. Styremedlemmene er usikre på møterestriksjonsreglene som er ilagt i forbindelse med koronautbruddet.

Vi er nå alle underlagt restriksjoner i vår møtefrihet på grunn av faren for å spre koronasmitte. En av de tiltakene som er satt inn er forbud mot møter med mer enn 50 deltakere.

- Vi må alle følge rådene fra helsemyndighetene, og da skal man unngå å samles også i mindre grupper, forteller advokat Anders Leisner som leder Huseiernes medlemsrådgivning.

Årsmøtene bør utsettes

Selv om det ikke er krav til hvor mange som stiller på et årsmøte eller en generalforsamling for at det skal kunne fattes gyldig vedtak, vil det være uforsvarlig å avholde slike møter nå.

- Svært mange vil være forhindret fra å delta. Det kan også være vanskelig å finne lokaler med tilstrekkelig plass til at rådene om minst en meters avstand kan følges. Alt dette gjør at det eneste fornuftige er å utsette eierseksjonssameiers årsmøter og borettslags generalforsamlinger, sier Anders Leisner.

 

 

Men han trekker frem at det er en stund til fristene går ut:

-De lovfestete fristene for å avholde slike møter er innen utløpet av juni måned. Det er altså foreløpig godt med tid.

- De som har berammet årsmøter i mars og/eller april bør for eksempel beramme nye datoer i mai/juni. Da har man i allefall kjøpt seg litt tid, sier Anders Leisner.

 

 

Styrene skal holde driften i gang

Anders Leisner peker også på at i tilfeller som dette får styret et ekstra stort ansvar:

- Styret i borettslaget og sameiet kan avgjøre alle saker som har med vanlig forvaltning og vedlikehold å gjøre. Det vil si at styret har alle myndighet for å drive virksomheten videre så lenge det måtte være nødvendig, uten årsmøter og generalforsamlinger, forklarer han.

Det er bare ekstra viktige beslutninger, for eksempel avgjørelser om endring av bebyggelsen, utbygging og salg, eller endringer av vedtektene som krever vedtak i årsmøtet og generalforsamlingen.

-I de aller fleste tilfeller kan slike beslutninger utsettes uten at det gjør så mye, sier Anders Leisner.

 

BLI MEDLEM - FÅ RÅD: Sameier som er medlemmer av Huseierne kan få mer rådgivning om temaet! Les mer her!

 

Styret kan klargjøre sakspapirene nå - digitalt

Anders Leisner råder også styrene til å gjøre så mange forberedelser som mulig til årsmøte og generalforsamling innenfor det rådende regelverket:

- Årsrapport, regnskap, budsjett og planer kan man, og bør man gjøre ferdig. Styrene får bruke telefon, e-post og videokonferansemuligheter for å klargjøre det som skal klargjøres, sier han.

 

Huseierne følger utviklingen

Situasjonen endrer seg fra dag til dag.

- Vi ser an utviklingen, og følger også med på hva departementet sier. Det er sendt inn et hasteforslag fra NBBL om man kan få utsettelse og/eller om årsmøtene kan gjennomføres digitalt. Det er også bedt om utsettelse på fristene for levering av regnskap til Brønnøysundregistrene. Dette er forslag vi støtter, og vi forventer snarlig svar, sier Anders Leisner.

 

Les mer om dette her:

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer