Kan jeg reservere meg mot reklame fra politiske parti?

Gå til hovedinnhold

Kan jeg reservere meg mot reklame fra politiske parti?

Nå under valgkampen er det mange som får postkassen full med politisk informasjon og reklame, selv om de har reservert seg mot uadressert post. Men er det egentlig lov?

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Valgkampen er i full gang, og man kan knapt gå til bussen, på butikken eller i nærområdet uten å bli stoppet av smilende og fargerike ambassadører fra ulike politiske partier.

Men mange av oss opplever også at postkassen fylles opp med partiprogrammer og politisk reklame, selv om vi har reservert oss mot uadressert reklame og gratis aviser med synlig klistremerke på postkassen.

Så er det da lov å overse dette og fylle postkassen likevel?

Ja til partiinformasjon

Det er innholdet og avsender som avgjør om det er greit eller ikke å legge brosjyrer i postkassen din.

Det er nemlig ikke ulovlig å distribuere rene partiprogrammer eller annen politisk informasjon fra politiske parti til forbrukere. Så klistremerket hjelper deg altså ikke der.

Det samme gjelder hvis de ringer på døra, sender sms, e-post eller ringer.

Siden politiske partier ikke er regnet som næringsdrivende så slipper de unna forbudet i markedsføringsloven når det kommer til levering av reklame og gratis aviser, vel å merke hvis budskapet er rent politisk, fastslår Forbrukertilsynet.

Nei til reklame

Hva som blir regnet som «uadressert reklame eller «gratis avis» avhenger altså helt av avsender og innhold.

Så det avgjørende spørsmålet når politiske partier sender ut materiell, blir derfor om sendingen kun inneholder politisk informasjon, som for eksempel valgprogram.

Hvis det du får i postkassen er en kombinasjon av informasjon og reklame, eller kun reklame, så er det altså ikke lov. Da må din reservasjon mot reklame respekteres.

Reklame kan i denne sammenheng være informasjon om kurs og seminarer som det koster penger å være med på, og profilering av samarbeidspartnere.

linda@huseierne.no

Det handler om hjemmet ditt.

Alternativ tekst

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer