Julelys - er det noen regler?

Gå til hovedinnhold

Julelys - er det noen regler?

Hvilke regler gjelder for julelys og utepynting? Vi har spurt advokaten.

Det er koselig når det lyser i stille grender, men når det er fullt diskotek hos naboen fra november til januar, kan det bli litt slitsomt. Særlig hvis soveromsvinduet ditt vender i retning av julediskoteket, eller om du sitter på hjemmekontor og må holde ut blinkende neonlys hele arbeidsdagen – og på fritiden med. Men finnes det egentlig noen regler på området?

Se Huseiernes ekspert på området, advokat Espen Kheradmandi, forklare reglene i videoen over!

Naboloven gjelder

Advokat Espen Kheradmandi forteller at det er naboloven som gjelder. 

- Det er ingen egne regler for bruk av julelys, men det følger de vanlige reglene i naboloven. Det som er viktig er at julelysene ikke må være til urimelig eller unødig skade og ulempe for naboene, sier Kheradmandi.

Er julelysene til naboen til urimelig eller unødig skade for deg, kan du altså ha krav på å få endret på naboens julesirkus. Men i praksis vil det nok være vanskelig å bruke lovverket, da julelys tross alt er oppe et begrenset tidsrom i året. Så hvordan går man frem, da, dersom naboens julesirkus er vanskelig å leve med?

Snakk med naboen

Advokaten anbefaler at du tar en prat med lysenes eier. Kan dere for eksempel bli enige om et tidspunkt av døgnet der lyset skal være skrudd av?

- Blir irritasjonen for stor, så bør du kanskje prøve å ta opp julelysene med naboen. Det er ikke sikkert at naboen har tenkt over at dette kan være sjenerende for deg, sier Kheradmandi.

Som alltid vil det lønne seg å ta en hyggelig prat ansikt til ansikt, fremfor å sende sinte meldinger på telefon eller indignerte brev i posten.

Sameier og borettslag

- Hvis du bor i et sameie eller borettslag kan du også ta opp spørsmålet med styret, påpeker Kheradmandi.

Han legger til at i et sameie eller borettslag kan styret lage egne regler for julepynten. Det er for eksempel ikke uvanlig at styret bestemmer at julepynten skal være i gule eller hvite toner, og ikke i all verdens farger.

- Regler for julepynting av balkonger og lignende i sameier og borettslag finner du gjerne i husordensregler eller i vedtektene, sier Kheradmandi.

Les mer om julelys og pynt i sameier og borettslag her!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer