Interiørmaling: Dette er trendfargene nå

Gå til hovedinnhold

Interiørmaling: Dette er trendfargene nå

Har du stirret deg skikkelig lei på veggene hjemme denne våren? Med et malingsstrøk eller to kan du enkelt fornye, uten at det trenger å koste all verdens. Men hvilke farger skal du velge – hva er egentlig trendy i år?

Fortsatt ligger de støvete fargene og sjiktet blått-grønt-grått på fargetoppen hos oss nordmenn, men klarere og mer vågale farger er trolig snart på vei til en vegg nær deg - om vi skal tro spådommene i bransjen. (F.V: Ekte oker, Kosmos og Aftentur fra Fargerike.)

Mange har sett veldig mye til veggene sine hjemme denne våren, og skal vi tro tilbakemeldingene fra byggvarehus og interiørkjeder, har også svært mange sett seg lei av dem. Bransjen melder om stort trykk fra oppussingslystne nordmenn.

Er du blant dem som kunne tenke deg litt fornying, så husk at sommermånedene er ideelle å bruke på å male innendørs. Når det er varmt og tørt i luften er det enklere å «bake ut» malingen, og faren for heksesot vil kunne minske.

Hva skal du bruke rommet til? For energi anbefales ofte rødtoner. Her ser vi Jotun Lady 12074 Peachy. Foto: Jotun. 

Men så er jo det store spørsmålet: Hva slags farge skal man velge? De fleste av oss vil gjerne ha noe som både er fint, moderne og holdbart over tid.

- Det er viktigere å trives, enn å slavisk følge moter, understreker fargesjef Nina Klæboe Mørkve i Jotun. Hun påpeker at man også bør ta hensyn til hva rommet brukes til.

- Skal du være aktiv og hente energi, eller skal du slappe av og finne ro? Det kan gi en viktig pekepinn til hvilken fargeretning du skal kikke på, sier Mørkve.

For den som leter etter ro og avslapning, kan for eksempel svale grønne, blågrønne og blå toner fungere godt, mener fargesjefen. For energi er rosa, oransje, fersken, rød en retning å kikke i.

- Trender er til for å inspirere og bevege oss, - men man kan alltid tolke og gjøre sin egen vri, sier Mørkve.

 

Favoritten

En evig favoritt blant oss nordmenn er blått. Blå er den fargen flest av oss oppgir som favorittfarge.

Farge- og interiørkjeden Happy Homes i Norge har kåret en blåfarge som «Årets farge»: Den heter «Bølge» og er en blågrønn-grå, frisk tone.

- Det er mange aktører som utroper «Årets farge», men hvordan man kommer frem til den, varierer. Vi lar kundene får bestemme: Av åtte farger vi velger ut, stemmer kundene på sin favoritt. Vi får flere tusen tilbakemeldinger, og den fargen flest liker, blir «Årets farge» hos oss, forklarer markedssjef Lene Kristine Høiseth, som legger til at det er tredje året på rad at en blåfarge vinner.

Fargen "Bølge" er en blågrå farge som passer godt til den nordiske stilen. Foto: Happy Homes. 

 

Hotellstilen

Går du for mørkeblått, så er det en litt mer vågal, men trendmessig veldig trygg farge i år. Hotellstilen som har dominert interiørmotebildet i noen år nå, er spådd å fortsette, og en mørk blåfarge på veggen er med på å gi denne stilen. Kombiner gjerne med tykke kvalitetstekstiler og dempede brun- grønn- og gråfarger.

Grønt er en farge som har vært i interiørmoten en stund, men grønntonene holder seg fast, om vi skal tro eksperter i bransjen. Kanskje fordi grønt kan trekkes i mange retninger: Mot det mørke, blå og kjølige, mot det lyst sjøgrønne og turkise eller mot det naturlige, varme og gylne.

Malingsprodusenten Nordsjö har pekt ut en farge som ligger midt mellom grønn, blå og grå som årets farge 2020 – Tranquil Dawn.

Tranquil dawn fra Nordsjö ligger et sted mellom grønn, grå og blå. Foto: Nordsjö.

 

Sandfarget og naturlig - passer til «alt»  

Kjeden Fargerike har på sin side trukket frem malingsfargen «Elvesand» til årets farge 2020. Det er en frisk, naturlig, gråbeige nyanse som kan kombineres med de fleste farger.

- Grunnen til at vi ville trekke frem nettopp denne fargen i år, er den store interessen vi ser for naturen og miljøet. Vi lot oss derfor inspirere av elvesand, som er sammensatt av bergfragmenter, smuldret opp gjennom årene og vasket myk av vannet. Fargen skal være som en slags foundation – den skal være en base som kan kombineres med nesten alle de andre fargene i vårt spekter og i motebildet nå, sier Tale Olivia Henningsen, fargeekspert og kreativ leder i Fargerike.

Hun forteller at fargen er avstemt mot fargene på møbler og andre interiørartikler som man vet at kommer til å prege motebildet fremover.

- Vi er årlig på internasjonale messer, der vi får en fornemmelse av hvilken vei interiørmoten går. Når vi ser hvilke farger andre kommende interiørartikler har, forsøker vi å finne frem til malingsfarger som passer og kompletterer. I tillegg tilpasser vi alltid fargepalettene til norske forhold, og når vi trekker frem en trendy fargepalett, eller «årets farge», er det alltid med tanke på våre norske kunder, sier Henningsen.

"Elvesand" er en frisk, naturlig og lys farge som passer til mye. Foto: Per Erik Jæger / Fargerike. 

 

Gult blir kult

Vil du være litt fremoverlent? Nina Klæboe Mørkve i Jotun har tro på sandete gultoner og gyllenbrunt i tiden fremover.

- Farger som 11173 Humble Yellow og 11174 Curious Mind er riktige og viktige nyanser for 2020! Vi ser generelt mye gult og gyllent – i alle varianter, i året som kommer, sier Mørkve.

Også de jordnære rødlige, oransje /fersken/ rosa-fargene seiler oppover i motebildet, om vi skal tro eksperten.

- Dette er veldig sosiale farger, dersom vi ser på fargepsykologien, så dette er gode farger for kjøkken og oppholdsrom, sier Mørkve.

Jotun Lady 11173 Humble yellow er en frisk, lun farge vi kanskje får se mer av i årene fremover. Foto: Jotun. 

 

Klare farger kommer – snart

Felles for fargene i interiørmotebildet i dag er at de har en forholdsvis stor andel svart innblandet: De får altså et «støvete», dempet eller «skittent» (i mangel av noe bedre ord) uttrykk.

Hvis du vil gå din helt egen vei i interiøret, og velge langt unna alle bestselgerlister, kan du gå for klare, sterke farger: Kongeblå, bonderød, sterk turkis, solgul og lignende.

Og så kan du lene deg tilbake og vente til alle andre også kommer dit, om noen år, og klappe deg selv på skulderen for at du var først ute.

- Det er de «grøtete» fargene som er populære nå. Men vi regner med noe klarere farger allerede fra neste år, sier Høiseth i Happy Homes.

Trenden går mot de klare fargene. Her er 4863 Statement Blue fra Jotun. Foto: Jotun. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Støttemur i hagen

Les mer