Hvorfor er det smart med energimerking av hvitevarer?

Gå til hovedinnhold

Hvorfor er det smart med energimerking av hvitevarer?

Skyhøye strømpriser kom som et sjokk høsten 2021, men selv om vi kommer tilbake på et jevnt lavere prisnivå etter hvert, mener mange at vi må lære oss å leve med økte energikostnader.

Med høye strømpriser er det enda viktigere å være energibevisst. Foto: Shutterstock

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Derfor er det også smart å gjøre de små tiltakene som vil avhjelpe strømbruken når man har anledning til det. Som for eksempel å velge de minst energikrevende hvitevarene når de gamle likevel må skiftes ut.

Undersøkelser viser nemlig at vi er mer opptatt av funksjon, utseende eller hvor stillegående den er, heller enn hvor mye strøm hvitevaren bruker.

Antagelig er dette en konsekvens av at vi til nå har vært privilegerte sammenlignet med resten av Europa med tanke på strømpriser.

Energimerkingen viser hvor mye energi hvert produkt bruker, og gir deg anledning til å sammenligne ulike produkter slik at du kan velge de mest energieffektive når du må bytte ut de gamle produktene.

Ny energimerking i 2021

I mars 2021 fikk noen utvalgte produkter en ny energimerking.

Produktene som er omfattet av denne nye merkingen er kjøleskap og frysere, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og kombinerte vaskemaskiner og tørketromler, TV-er og elektroniske skjermer, samt lyskilder.

Kanskje har du en av hvitevarene listet opp med energimerking A+++? Det var den beste merkingen før endringen trådte i kraft våren 2021.

I stedet for å legge på enda flere plusstegn etter bokstaven, ble det bestemt at man reskalerte energimerkingen. For teknologien utvikles kontinuerlig.

Derfor vil varene i denne kategorien med A+++ som du kjøpte før denne endringen, tilsvare en B i dag.

Den nye skalaen har større avstand mellom energiklassene, og skal dermed gjøre det enklere for deg å sammenligne produktene.

Der den forrige energimerkingen gikk fra A+++ til D, går den nye merkingen fra A til G.

- Den nye energimerkingen har både høyere krav, men tester også på andre og flere ting, sier bygningsrådgiver Anders Stensrud i Huseierne.

Noen parametere er identiske, mens noen av dem er nye og måles på andre måter enn tidligere.

På de nye etikettene vil produktets energiforbruk befinne seg midt på etiketten. En QR-kode (som du kan skanne med mobilen) lenker til en database hvor du får tilgang til produktets spesifikasjoner.

Derimot er det flere produkter som fortsatt ikke har fått den nye energimerkingen.

- Energiskalaen for tørketromler, stekeovner og kjøkkenventilatorer er foreløpig uendret, og derfor gjelder den gamle skalaen som går fra A+++ til D fortsatt for disse kategoriene, forklarer Stensrud.

Endringen på de resterende produktene er ventet å komme i løpet av 2022.

Den nye energietiketten ser slik ut. Denne gjelder for vaskemaskin. Skjermdump: NVE

Hvor mye kan du spare?

Den gamle merkingen viste et gjennomsnittlig årlig energiforbruk for hvert produkt ved "normal bruk", hva nå enn det er definert til å være.

Den nye energimerkingen derimot, gir for eksempel energiforbruk per 100 sykluser for oppvaskmaskiner og vaskemaskiner, og gjør oss bedre i stand til å beregne eget forbruk.

Er dere bare to i husstanden vasker dere kanskje ikke oftere enn tre til fire ganger i uken, og da vet dere ganske nøyaktig hva det vil koste dere årlig.

I en familie med små barn eller sportslig aktive ungdommer derimot vasker dere kanskje flere maskiner daglig, og med mange munner å mette går kanskje oppvaskmaskinen også en gang daglig.

I dette tilfellet må du selvsagt gange antallet sykluser med energiforbruket per syklus for å finne ditt antatt totale forbruk. 

Enova har laget en tabell som viser strømsparingen i prosent for eksempel for kjøl/frys.

De har tatt utgangspunkt i en strømpris på 100 øre per kWh (kilowattime). Derfor vil innsparingen være større dersom strømprisen er høyere.

Hvilke produkter har energimerking?

Alle produkter som bruker energi, skal som hovedregel merkes. For eksempel vil du finne merkingen på frysere, kjøleskap, vaskemaskiner, tørketromler, oppvaskmaskiner, stekeovner, vannvarmere, lyskilder, skjermer og datamaskiner.

Energimerking av produkter er en felles europeisk merkeordning som er påbudt ved norsk lov.

Regelverket om energimerking av forbruksvarer er hjemlet i EUs rammeforordning for energimerking, og tilsynet føres nasjonalt av NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat). 

Gode tips!

  • Velg de beste energimerkene. Alle apparater skal være merket.
  • Vurder hvilket behov du har før du kjøper. Ikke kjøp større enn du trenger. Et større kjøleskap eller en større fryser enn det er behov for vil føre til større forbruk.
  • Ikke bruk det gamle apparatet som f.eks. ekstrakjøleskap – da øker strømforbruket. Forhandlere av hvitevarer har plikt til å motta kasserte hvitevarer gratis fra forbruker dersom de selger samme type produkt.
  • Keramiske kokeplater bruker mindre energi enn vanlige plater. Induksjonsovner gir den mest effektive varmeoverføringen.
  • Kombinasjonen av energieffektiv vaskemaskin med høy sentrifugeringshastighet og en energieffektiv tørketrommel gir god energieffektivitet.
  • Andre elektriske apparater: Spør etter strømforbruket både ved bruk og standby.

Kilde: Enova

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer