Halloween: De uskrevne reglene

Gå til hovedinnhold

Halloween: De uskrevne reglene

For noen er halloween årets høydepunkt – for andre et symbol på alt som er usunt i den moderne kulturen. Uansett kan det være lurt å kjenne litt til spillereglene for kvelden.

KNASK ELLER KNEP? For mange barn er halloween en kveld der alt som er bra i livet samles: Man får vært med venner, kledd seg ut, spist godteri og får oppleve litt spenning innenfor trygge rammer.

Den kanskje viktigste «regelen» man bør kjenne til for kvelden 31. oktober, er følgende: Dersom du skrur av utelysene, og gjerne også holder det mørkt i vinduene ut mot innkjørselen, signaliserer du at du ikke vil ha besøk og ikke er med på feiringen.

Da skal godtelystne barn gå videre og la deg være i fred.

Lys og pynt

Har du alt lyset på, og pynter utenfor med gresskar eller «skummel» pynt, signaliserer du at du er med på leken, og at her kan barna trygt ringe på for «Knask eller knep».

Lys og pynt ved inngangspartiet betyr "velkommen" til barna som går rundt og samler godteri på halloween. 

Tanken bak «knask eller knep» er at man skal kunne kjøpe seg fri fra rampestreker mot å gi litt godteri til de som banker på døren. 

Men det skal sies at det ikke er tradisjon for «knep» her til lands. Det er god takt og tone at dersom man ringer på et sted hvor det ikke er godteri å få, sier man pent ha det og går videre.

Det har hendt at huseiere har opplevd å få kastet egg mot huset. Dette kan i så fall politianmeldes for hærverk. Slike hendelser er heldigvis sjeldne.

Hva med blokka?

Bor du i blokk er det selvsagt vanskeligere å signalisere om du vil ha barn på døra eller ikke. Men vil du absolutt ikke ha besøk, kan du sette en lapp på døren om at du ikke har godteri og ikke vil forstyrres.

Husk hygienen!

Selv om vi ikke lenger er midt i en pandemi, er det ingen grunn til å legge hygienerådene fra covid-perioden på hylla. Det er nok av andre sykdommer man helst vil unngå å spre rundt. Derfor er det innpakket godteri som gjelder. Svært mange butikker selger ferdig innpakket hallween-godteri i disse dager, by gjerne på dette.

Har du ikke mulighet til å by på innpakket snop, så pass i hvert fall på at du ikke har en godtebolle der alle putter fingrene oppi. Har du løst godteri kan du deles ut til hver og en med en pølseklype eller skje. 

Bruk refleks og pass tiden

Det er ikke bare barn som er ute og rusler fra dør til dør på halloween – de fleste steder trår også foreldrene til. På barneskoler er det vanlig at man deler opp klassene i grupper og fordeler slik at det går en voksen per gruppe på fire-fem barn.

Dette er viktig både for å ivareta barnas sikkerhet med tanke på trafikk og annet, og for å forsikre at alle har noen å gå med.

Er du blant dem som skal ut og gå med poden og en gjeng fra klassen – så husk refleks både til deg selv og barna!

Avslutt til klokka ni, da må folk få kveldsro.

Amerikansk tradisjon?

Halloween feires 31. oktober – kvelden før allehelgensdag 1. november. Mange, særlig godt voksne som aldri selv har feiret halloween eller gått «Knask eller knep», hevder at dette er en amerikansk tradisjon som handelsstanden har gjort en god jobb med å importere til Norge. De kan nok ha et poeng.

Men amerikanske tradisjoner kommer jo også fra et sted. Ifølge nettstedet Faktisk.no var det særlig irske og skotske utvandrere som tok med seg markeringen av «All hallow even» - allehelgensaften - til det nye landet. Der blandet den seg med meksikanske dødssymboler, og en utkledningstradisjon etablerte seg sent på 1800-tallet. Derfra videreutviklet den seg til dagens feiring.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer