Formuesskatt og bolig: Sjekk skattemeldingen!

Gå til hovedinnhold

Formuesskatt og bolig: Sjekk skattemeldingen!

Hvordan beregnes boligen som en del av formuen i skattemeldingen – og hva bør jeg sjekke? Skatteekspert Øistein Olsen Krokmoen gir deg svar.

Tekst/video/redigering: Rikke Åserud

I Norge betaler vi formuesskatt hvis vi har en formue på over 1,7 millioner kroner, og boligene våre utgjør som oftest den største delen av formuen vår. Derfor bør du som boligeier vite hvordan boligen regnes inn i din samlede formue.

Se skatteeksperten forklare det du trenger å vite på 2 minutter i videoen over!

Korrekte opplysninger

Advokat Øistein Olsen Krokmoen har jobbet med skattespørsmål i Huseierne i en årrekke. Han forklarerer at Skatteetaten beregner en omtrentlig markedsverdi på boligen.

- Det du må sjekke selv i skattemeldingen, er at du har oppgitt korrekte opplysninger om boligen. Det gjelder areal, byggeår og hva slags bolig du har, sier Krokmoen.

Disse opplysningene er viktige å kontrollere fordi de ligger til grunn for Skatteetatens beregninger. Feil i areal, byggeår eller bygningstype vil slå ut som feilberegnet boligverdi.

Leier du ut bolig? Da bør du få med deg dette! 

75 prosent rabatt på boligverdien

Når skatteetaten har beregnet en boligverdi, setter de inn en rabatt. (Dette gjelder på boligen du bor i selv, altså primærboligen din. For sekundærboliger er det annerledes.)

- Du får 75 prosent rabatt på verdien av boligen du selv bor i. Sett at du har en bolig som er verdt – for enkelhets skyld – 400 kroner. 300 av de 400 kronene går ut, og så er det bare 100 kroner av verdien som regnes inn i formuen din, forklarer Krokmoen.

Gjelder bare opp til 10 millioner

75%-rabatten gjelder for boligens verdi opp til 10 millioner.

Deretter senkes rabatten. Av boligens verdi over 10 millioner trekkes kun 30% i rabatt. Dette gjelder for skatteåret 2023 – altså i skattemeldingen du fyller ut i 2024.

Du kan korrigere verdien

Enkelte opplever at Skatteetaten har satt en for høy verdi på boligen. Hva gjør man da?

- Da må du gå inn i skattemeldingen din og korrigere verdien. Det er egentlig ganske enkelt og greit, men du må da kunne dokumentere den faktiske verdien på boligen, sier Krokmoen.

Det vil da typisk kunne være en fersk verdivurdering fra en eiendomsmegler, en takst, eller at du kan vise til at boligen din nettopp er blitt kjøpt for en angitt sum, forklarer skatteeksperten.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer