7 enkle steg for å søke Enovastøtte

Gå til hovedinnhold

7 enkle steg for å søke Enovastøtte

Mange er ikke klar over at de kan få støtte fra Enova etter installasjon av smarte strømstyringssytemer og elbillader. Her får du en enkel oppskrift på hvordan du går frem for å få refusjon.

SMART STRØMSTYRING: Stadig flere investerer i strømstyringssystemer som bidrar til at vi enkelt kan brukes strømmen smartere, men mange er ikke klar over at Enova gir støtte til dette. Foto: Shutterstock.

Av: Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne.

Høye strømpriser og strømregninger, samt omleggingen av nettleien, gjør at stadig flere installerer smarte systemer for å styre blant annet varmekabler, panelovner og varmtvannsbereder.

Mange har også fått på plass smarte elbilladere som kan lade bilen når prisen er lavest.

Men mange går glipp av tusenlapper i Enovastøtte fordi de ikke er klar over at man enkelt kan søke om å få refundert hele 35 prosent av kostnaden – opptil 10.000 kroner.

Huseierne tar deg gjennom søknadsprosessen, steg for steg.

 

1. Sjekk at du har papirene i orden

Før du setter i gang, må du sjekke vilkårene for støtte til smarte strømstyringssytemer‍ hos Enova. Det er for å få bekreftet at din installasjon faktisk kvalifiserer for støtte. Det gjør du her.

Så må du finne frem fakturaen fra elektriker. Den må spesifisere hvilke produkter/hvilken strømstyringspakke du har fått installert – samt prisen.

Hvis du i løpet av de siste 20 månedene har fått installert en smart elbillader, selv om det ikke er gjort samtidig, må du finne frem den også. Den gir deg nemlig ytterligere støtte, og kan inngå i refusjonen på 35 prosent av hele kostnaden – opptil 10.000 kroner.

Soke-enova-stotte-1.jpg

 2. Kom i gang‍ hos Enova

Nå når du har alt på plass kan du komme i gang med de trinnvise stegene mot å få Enovastøtte. Trykk på “Registrer tiltak” på høyre side i skjermbildet. Du finner det her.

Soke-enova-stotte-2.jpg

3. Godta alle vilkårene

‍Når du har trykket deg videre, må du godta en del vilkår for å komme deg til neste steg i søknadsprosessen.

I dette tilfellet hvor det er pakken «strømkontroll» som er installert, vil du kunne huke av de fire første punktene som går på at minst to flyttbare laster skal styres basert på spotpris, at det er installert av en fagperson og at smart varmtvannstank skal være kablet (reléet møter dette kravet).

Soke-enova-stotte-3.jpg

‍De neste kravene går på muligheter med systemet, men som ikke nødvendigvis er løsninger som er implementert nå. Men disse vilkårene kan godkjennes så lenge muligheten er der, noe som det er i vårt tilfelle med strømkontoll-pakken fra Futurehome.

‍De fire siste vilkårene er en gjentagelse av det du skulle sjekke innledningsvis, og burde derfor være enkelt å bekrefte.

Trykk til slutt bekreft vilkårene og fortsett.

‍ 4. Logg inn og velg bolig

Neste steg etter at vilkårene er godkjent, er å logge inn med enten MINID, BANKID, BUYPASSID eller COMMFIDES.

Soke-enova-stotte-4.jpg

I neste skjermbilde vil automatisk alle boligene du er registrert som eier på dukke opp. Her velger du den riktige boligen.

5. Dokumenter utgifter til smart strømstyring

Neste steg går på dokumentasjon, og her skal du laste opp fakturaer. I mitt tilfelle var det installert elbillader i løpet av de siste 20 månedene, så da kunne jeg inkludere fakturaen for denne også og samtidig øke støttebeløpet.

I tillegg til å laste opp fakturaen(e) måtte jeg skrive inn organisasjonsnummer, fakturanummer, fakturabeløp og fakturadato.

‍Aller sist lastet jeg opp «Enova systemerklæring», et dokument hvor styringsautomatikken beskrives og det dokumenteres hvordan den installerte smarthusløsningen møter kravene hos Enova.

Soke-enova-stotte-5.jpg

‍6. Registrer viktig informasjon og send inn

I siste steg i prosessen skal du registrere kontonummer for utbetaling av støtte og e-postadresse. Når det er gjort får du opp en oversikt over hvor mye du har investert og foreløpig beregnet støtte.

Du får også informasjon om behandlingstid, andre tiltak du kan søke om og hvor lenge du må belage deg på å vente for å få pengene på konto.

Soke-enova-stotte-6.jpg

7. Sjekk status på dine tiltak

For å holde deg oppdatert om statusen på søknaden din, kan du enkelt logge deg inn via Enovas nettsider.

Soke-enova-stotte-7.jpg

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer