Flere vil utsette husleien - dette må du tenke på

Gå til hovedinnhold

Flere vil utsette husleien - dette må du tenke på

RÅD FRA ADVOKATEN: Koronautbruddet har store konsekvenser. Mange bedrifter og privatpersoner har kommet i en vanskelig økonomisk situasjon. Mange leieboere ønsker å utsette å betale husleie. Huseiernes advokat Anders Leisner gir råd.

Husk skriftlig avtale når du skal utsette husleien.
HUSK SKRIFTLIGHET: De som ønsker å hjelpe til med å utsette husleien må huske å lage en skriftlig avtale, sier advokat Anders Leisner i Huseierne.

Av:

Mange har fått det økonomisk komplisert nå under koronautbruddet, blant annet på grunn av permitteringer. 

Huseiernes juridiske hjelp har den siste uken fått en rekke henvendelser om hvordan man kan utsette husleien for denne gruppen. Både utleiere og leieboere har tatt kontakt.

Lag skriftlig avtale!

Leder av Huseiernes medlemsrådgivning, advokat Anders Leisner, anbefaler at man lager en skriftlig avtale som regulerer hvor lenge betalingsutsettelsen gjelder.

- Vi har dessverre ikke noe standard skjema. Det som er viktig hvis du vil gi leier utsettelse med husleien, er at dere lager en skriftlig avtale, sier Anders Leisner.

Han anbefaler at følgende punkter kommer klart frem i avtalen:

  • Hvor lenge leier får utsettelse med leiebetalingen
  • Hvordan husleien skal betales tilbake når situasjonen bedrer seg.

 

 

Ikke bruk opp depositumet

Depositumet bør derimot få stå i fred, forteller Anders Leisner:

- Vi anbefaler ikke å ta av depositumet, dersom dere har mulighet til det. Depositum er en sikkerhet som kan komme godt med dersom gjelden ikke blir gjort opp, sier advokaten. 

Han minner om at depositumet skal gjelde også når leieforholdet fortsetter etter at gjeld for betalingsutsettelen er gjort opp.

- Hva gjør jeg hvis leieboeren ønsker å utsette betaling av husleien?

- Skulle vi gi deg et råd, så må det være å passe på at du ikke gir utsettelse på et større beløp enn det du har råd til å tape. Husk også at dersom betaling uteblir helt, og du må foreta en utkastelse av leieren. Det er en prosess som fort tar opp mot et par tre måneder. Den totale perioden uten husleie er kan derfor bli lang, sier advokat Anders Leisner.

 

For deg som leier ut!

Medlemskap i Huseierne trygger utleieforholdet ditt:

→ Gratis utleiekontrakt og maler
→ Gratis juridisk rådgivning hvis du har problemer
→ Gratis kurs om utleietemaer

Bli en trygg utleier for 579 kroner i året!

 

Hyggelig med storsinn

Det er ikke bare leieboere, men også flere utleiere ønsker å bidra på den felles dugnaden og la leieboeren vente med å betale husleien.

- Det er hyggelig å kunne vise storsinn i den vanskelige situasjonen mange er oppe i nå, sier leder av Huseiernes medlemsrådgivning, advokat Anders Leisner.

-Så får vi håpe myndighetene hjelper dem som mister inntekt på grunn av situasjonen vi er oppe i med dekning av boutgifter dersom de trenger det, avslutter han.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Støttemur i hagen

Les mer