Energieffektivisering vil koste

Gå til hovedinnhold

Energieffektivisering vil koste

I Tønsbergs blad kom Heidi Nordby Lunde i Europabevegelsen nylig med en tirade mot forbrukerorganisasjonen Huseierne. Det kunne ikke generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer, la stå ubesvart.

Generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer, svarer på beskyldningene fra Heidi Nordby Lunde i Europabevegelsen i denne kommentaren som er publisert som tilsvar i Tønsberg blad.

Denne kommentaren ble publisert som tilsvar til Heidi Nordby Lundes beskyldninger i Tønsberg blad. Lenken finner du nederst i kommentaren.

Lurer du på hva Huseierne mener om EU-medlemskap og EØS-avtalen?  

Vi mener ikke noe om EU 

Vi har behov for å korrigere påstandene om at Huseierne mener noe om EU. Som forbrukerorganisasjon har ikke Huseierne noen holdning til EU-medlemskap eller EØS-avtalen. Vi har 280.000 medlemmer i hele landet, og representerer et tverrsnitt av befolkningen.  

Vi har medlemmer som er for EU og som er mot EU. 

Flåsete og feilaktige påstander om at vi “angriper” EØS-avtalen, eller kan puttes i bås som “EU-motstander” er feil. 

Realiteten er: Det vil koste 

Heidi Nordby Lunde beskylder oss for å “spre frykt og usikkerhet” fordi vi påpeker at kravene til energieffektivisering hos boligeiere kommer til å koste.  

Lederen av Europabevegelsen ser enten bort fra eller kjenner ikke realitetene: 

  • Norge har forpliktet seg til kutt av utslipp etter Parisavtalen, og regjeringen har som mål at vi skal kutte 10TWh strøm i bygg innen 2030. Ordinære boliger må stå for en vesentlig del av dette kuttet. 
  • Norges klimalov har som mål at Norge er null-utslippssamfunn til 2050. Dette vil kreve ytterligere energieffektivisering. 
  • Finansbransjen har allerede regler på plass som krever at de låner ut til “grønne porteføljer” innen 2050, og med delmål til 2030. 
  • EU har de samme målene som Norge, og har nå vedtatt sin plan for energieffektivisering av bygg – bygningsenergidirektivet. Disse reglene vil bli omfattet i EØS-avtalen. Kravene er i dag omtrent de samme som Norge har for å nå Parisavtalen. 

Boligeiere må gjøre tiltak 

Med andre ord: Boligeiere må gjøre energieffektiviseringstiltak i årene som kommer. Det er bra for boligeierne også, fordi strømregningen går ned og boligene blir mer verdt. Men det vil koste. Og for det store flertallet av boligeier vil det ikke holde å “installere en varmepumpe”.  

Det er i denne sammenheng vi i Huseierne arbeider for å synliggjøre kostnadene og utfordringene for den enkelte. For å gjennomføre en slik effektivisering, blir det nødvendig med treffsikre tilskuddsordninger støtteordninger.  

Dette har vi foreslått 

Vi i Huseierne har foreslått momsfradrag for isolasjon, dører og vinduer, skattefradrag for håndverkertjenester og gode støtteordninger for de som har dårlig råd.  

Nettopp på grunn av prislappen ble bygningsenergidirektivet til EU kraftig moderert fra de første forslagene til det endelige vedtaket. Blant annet fordi vi i Huseierne sammen med andre boligeierorganisasjoner i Europa arbeidet langsiktig og systematisk i Brussel.  

Gjennom tre års intens innsats har vi ikke observert at Heidi Nordby Lunde og Europabevegelsen har engasjert seg i det arbeidet i Brussel som kanskje betyr aller mest for den enkelte husholdning. 

Kommentaren fra Heidi Nordby Lunde kan du lese her

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer