Bør du åpne døren på halloween i år?

Gå til hovedinnhold

Bør du åpne døren på halloween i år?

Mange lurer på om man kan åpne hjemmet for barnefest og om man kan åpne døren når forventningsfulle barn ringer på. Her er reglene som gjelder i år.

KNASK ELLER KNEP? Halloween og 31. oktober nærmer seg med stormskritt, og i den forbindelse er det viktig å minne om hvordan vi på best mulig måte ivaretar smittevernet.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Det er bare å innse det først som sist, årets halloween blir annerledes på grunn av koronavirus.

Men det betyr absolutt ikke at man må skuffe barn som vil gå fra hus til hus, eller de mange som har gledet seg til å få glade og forventningsfulle barn på trappa.

Årets feiring er nemlig ikke avlyst, men det er noen viktige regler man må forholde seg til for at det hele skal være forsvarlig.

Julebukk er byttet ut med utkledning 

Halloween feires lørdagen som er nærmest 31. oktober, og i år er det altså på selveste lørdag 31. oktober.

Det er en forholdsvis ny feiring i Norge, som først og fremst engasjerer barn og unge.

Man kler seg opp i (skumle) kostymer, ringer på i nabolaget og går «knask eller knep.» Tanken er at de som blir besøkt kan kjøpe seg fri med godteri eller frukt, mens de som ikke åpner kan risikere å bli utsatt for rampestreker.

Man pynter gjerne boligen ute og inne med lys og skumle effekter, og skjærer ut ansikt i gresskar som man kan bruke som lykter.

Tenn eller slukk lysene

Siden halloween fortsatt er en relativ fersk feiring her i Norge, er det mange som er usikre på hvordan dagen og kvelden gjennomføres. Må man åpne døren, eller kan man velge å ikke delta?

Siden de fleste barna kryper frem og ringer på først når det er blitt mørkt, så kan du enkelt gi signal om hvorvidt du er interessert i å delta eller ikke.

Ønsker du besøk kan du henge opp litt pynt eller tenne lys. Grunnregelen sier nemlig at hus som har lys og er pyntet skal besøkes.

I år er det kanskje mange som er redde for å åpne døren for barna grunnet hensyn til smittevern og egen helse, og da er det helt ok å signalisere dette ved ingen pynt og mørkt inngangsparti.

Dette gjelder i 2020

Av naturlige årsaker, er det i år flere regler å forholde seg til på halloween enn normalt. FHI har signalisert at det er helt greit å feire halloween, men har kommet med et knippe råd for hvordan man kan gjennomføre feiringen på en måte som ivaretar smittevernet.

Som med alle andre arrangementer og sosiale sammenkomster for tiden er den aller viktigste regelen at ingen syke deltar, og at alle husker på god hånd- og hostehygiene underveis. Så ikke ring på hos andre, åpne døren, motta besøk eller delta på arrangement hvis du er syk!

Hvis barn og unge skal samles, er det også viktig at du passer på å følge gjeldende forbud og råd om antall personer som kan være samlet der du bor. Dette finner du enkelt informasjon om på kommunens nettsider.

I alle fall for de minste barna, er det mulig å lage alternative feiringer. Skattejakt, rebusløp og liknende med de samme faste gruppene man vanligvis er en del av er gode alternativer.

Da reduserer man antall kontakter og sjansen for smittespredning.

Innpakket godteri og rene hender

Hvis man likevel ønsker å ringe på, kan det i år være greit å avtale på forhånd hvis man har mulighet til det.

Gå i små grupper og med de man er sammen med til vanlig, og hold avstand til andre grupper dersom det oppstår kø utenfor enkelte hus.

Vær gjerne en voksen med på runden for å sikre både smittevern og trafikksikkerhet i mørket.

Den som åpner døren, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk en skje eller pølseklype. Unngå smågodt, alt godteri bør være ferdiginnpakket.

Vent med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket/spritet hendene. Del heller ikke godteri med andre.

Og aller viktigst av alt; god fornøyelse!

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer