For ca. 15-20 år siden tok markedet for boligalarm av i Norge, og mange fikk på den tiden sin første boligalarm. Men siden da har det skjedd mye. Det har kommet nye krav: I 2016 kom for eksempel nye brannforskrifter som krevde minst en røykvarsler i hver etasje i bolighus, og dekning av kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Men først og fremst har produktutviklingen vært i bevegelse. Vi har sett på noe av det utstyret som i dag finnes for å sikre boligen.
Brannsikring
Mange som vurderer alarmanlegg tenker først og fremst på å sikre boligen mot innbrudd. Men i dag er brannsikring en stor del av boligalarmanlegg, forteller driftsdirektør Alexander Bugge i Sector alarm.
- Vi anbefaler ofte mer enn det myndighetspålagte minstekravet: I stedet for røykvarsler utenfor soverommet, anbefaler vi å ha det på soverommet. Mange lader iPader og telefoner om natten, men det viktigste er kanskje at man er sikker på at man hører alarmen og våkner av den. Derfor er det også viktig at alarmene er seriekoblet, slik at dersom én går, så går alle, sier Bugge.
Dersom alarmen går fra en røykvarsler som alarmselskapet har satt opp, får alarmoperatøren et signal, og kan kontakte deg som eier og eventuelt raskt varsle videre til brannvesenet.
Alarmsentralen får også beskjed dersom et av batteriene i røykvarslerne dine begynner å bli dårlig og trenger å skiftes, så dette slipper også du som boligeier å tenke på.
Sensorer med kamera
Et vanlig alarmanlegg i bolighus består gjerne av flere ulike innbruddskomponenter i tillegg til røykvarslerne. Og det er når disse kobles sammen at det virkelig fungerer godt. En viktig komponent i innbruddssikringen er nemlig bevegelsessensorer – små følere som gjerne settes oppe i et hjørne i de ulike rommene, og som detekterer bevegelse i rommet når alarmanlegget er aktivert, slik at det varsler ved bevegelse.
I dag kommer disse bevegelsesdetektorene med kamera – som kan kobles til røykvarslerne. Det betyr at når en røykvarsler begynner å ule, slår et kamera i sensoren seg på. Bildene går rett til alarmoperatøren.
- Dersom alarmstasjonen både får varsel om at en røykvarsler er aktivert, og får bilder som viser røyk eller flammer, vil han eller hun varsle brannvesenet umiddelbart, og dermed spare verdifull tid, sier Bugge.
Dersom du har et svært gammelt alarmanlegg har du trolig bevegelsessensorer uten kamera IR, og hvis du lurer kan du kontakte ditt alarmselskap.
Blitzlys
Bevegelsessensorene er blant kjerneproduktene i et alarmanlegg. Det er disse som varsler om noen går rundt i boligen din mens den egentlig skulle vært tom, og som får sirenen til å ule. Kameraet i sensoren slår seg på både ved brannalarm og når den detekterer bevegelse mens alarmen står på. Det vil kunne fange opp hva som skjer – også om det er mørkt.
- Litt av poenget med et alarmanlegg er – foruten å avskrekke innbruddstyver mot å prøve seg på din bolig i det hele tatt – å gjøre det ubehagelig og stressende for uvedkomne å oppholde seg på din eiendom. Når en bevegelsessensor oppdager bevegelse, og det begynner å ule og lyset i tillegg glimter, er det et voldsomt stressmoment for en tyv, som da vet at en alarmsentral er varslet, sier Bugge.
I tillegg vil kameraene på bevegelsessensorene ta bilder med blitz dersom det er mørkt. Du får altså både lyd og full opplysning av rommet når det tas bilder. Dette vil oppleves svært ukomfortabelt for den som forsøker å bryte seg inn, og forhåpentlig minske tiden han eller hun er i boligen betraktelig.
Skallsikring
Når du eller andre i husstanden er hjemme, sier det seg selv at bevegelsessensorene må være deaktivert. Men du kan fortsatt ha på den såkalte skallsikringen av boligen – altså de komponentene av alarmen som passer på vinduer og dører. Du kan på den måten sikre boligen mot innbrudd for eksempel mens du sover. I skallsikringen kan det inngå ulike komponenter. Den vanligste er magnetkontakten:
- Magnetkontakter kan settes på vinduer og dører og fungerer slik at alarmen går når vinduet eller døren åpnes. Mange liker å bruke denne type sikring mens de sover, sier Bugge. Også alle som har husdyr vil kunne ha nytte av denne type sikring av dører og vinduer.
Har du en bolig med store vindusflater, kan det være en ekstra trygghet å ha glassbrudddetektor. Dette er rett og slett en sensor som reagerer på lyden av glass som knuses, og er hos mange en del av skallsikringen av boligen. Når alarmen for skallsikring av huset står på, vil denne kunne utløses dersom du mister et glass i gulvet og det knuser rett foran vinduet, fordi det kun er lyden den går etter, ikke bevegelse.
Vannsikring
Vannskader kan være kostbart – og ikke minst veldig styrete å utbedre – selv om man har forsikring. Derfor kan også vannfølere inngå i et boligalarmsystem. Dette er små ledninger som legges for eksempel under oppvaskmaskinen, ved vaskemaskinen eller i benkeskapet og som varsler dersom den blir våt. Du velger selv hva slags varsling du vil ha – de færreste vil ha full sirene, men du kan i stedet få for eksempel en teknisk pipelyd fra den aktuelle komponenten.
- Igjen vil operatøren på alarmsentralen forsøke å få tak i deg som eier, men dersom du ikke er å få tak i, vil vi ordne opp i problemet. Dersom vi har nøkkel til boligen din vil vi kunne sende ut en vekter som kan bedømme skaden og eventuelt kontakte noen for å få stoppet vannet og begrenset skadene, sier Bugge.
Smartløsninger
Er du lei av nøkler som mistes og glemmes? Mange går over til kodelås som integreres med alarmen og i tillegg kan styres gjennom mobilappen. Da har du full kontroll, og kan låse opp og skru av alarmen for eksempel for vaskehjelpen eller håndverkeren når du ikke er hjemme selv.
- Dersom du kombinerer kodelås med video-ringeklokke på døren har du full oversikt. Da får du opp bilde av, og kan snakke med, den som ringer på – gjennom appen når du selv ikke er hjemme, sier Bugge.
I tillegg kan du kjøpe smartplugger som kan styre for eksempel belysningen. Du kan dermed ha det slik at når du låser opp døren, skrur alarmen seg av og lyset seg på. Eller du kan styre lyset slik at det slår seg på mens du selv er borte, slik at boligen ikke ser så forlatt ut utenfra.
Overvåkningsutstyr
Dersom du ønsker å overvåke eiendommen din, finnes det også løsninger for dette. Du kan få kameraer med full HD, det vil si svært god bildekvalitet. Det du imidlertid må være oppmerksom på, er at du må holde deg innenfor regelverket, som er nokså strengt i Norge sammenlignet med en del andre land. Du kan ikke rette kameraet mot naboen! Disse tingene vil du kunne få hjelp til fra alarmselskapet, slik at det blir riktig.
- Av innendørs kameraovervåkning har vi to ulike løsninger: En type kamera som fastmonteres – det kan for eksempel være noe man kan få behov for inne i en oppvarmet garasje eller lignende. Så har vi også et kamera som man kan flytte på – et såkalt tabletop-kamera. Da kan du, gjennom appen på telefonen din, åpne kameraet og snakke til de som er i rommet gjennom dette, forklarer Bugge.
Han forteller at særlig en del eldre er interessert i dette produktet. Det kan være ektepar der den ene parten er sprekere enn den andre, og mer ute. Denne ønsker gjerne å enkelt kunne «sjekke inn» hos den hjemmeværende for å høre om alt står bra til.
- Innendørs kamera kan også være praktisk dersom en alarm utløses når du ikke er hjemme. Du som eier vil få en telefon fra vår vaktsentral, og du kan dermed umiddelbart slå på kameraet og se hva som skjer der hjemme i appen. Kanskje ser du en sønn som prøver å huske koden, sier Bugge.
Han anbefaler at man ved videoovervåkning i en bolig der det bor flere har en god dialog på hvordan overvåkningen i så fall skal brukes.