Beste rente på BSU for 2021: Få banker har satt opp renten for unge boligsparere

Gå til hovedinnhold

Beste rente på BSU for 2021: Få banker har satt opp renten for unge boligsparere

RENTEBAROMETER: Huseiernes oversikt over BSU-rentene for 2021 viser at det er stor forskjell på hva bankene tilbyr unge boligsparere. Og få banker har satt opp BSU-renten fra i fjor - selv om boliglånsrentene har økt.

SJEKK RENTEN: Sjekk renten på BSU-kontoen din, for det siste året er det ikke så mange som har satt opp renten. Du kan flytte kontoen, men det kreves at banken gjør det for deg. Se i artikkelen! (Foto: Ketut Subiyanto/Pexels)

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne

Boligsparing for Unge er en strålende ordning. Unge under 34 år kan spare til bolig, få skattefradrag og i tillegg en god rente.

Husk at fra 2021 gjelder regelen om at unge som har kjøpt sin første bolig ikke lenger kan spare i Boligsparing for Unge. Se regelruten nederst på siden!

Få banker har satt opp renten på BSU

I høst har det vært renteoppgang. De fleste bankene har vært raske med å sette opp renten på boliglån, og litt på innskudd. Men det som kjennetegner BSU-rentene er først og fremst at de ikke er satt opp.

Bankene ønsker tydeligvis ikke å gi unge boligsparere bedre vilkår enn de hadde. Nå er innskuddsrenten på BSU-kontoen fortsatt bra, men den burde jo vært bedre!

Noen banker har faktisk satt ned renten på BSU-innskudd også fra fjorårets oversikt.

Det gjelder blant annet fjorårsvinneren Trøgstad Sparebank som har satt ned BSU-renten med 0,10 prosentpoeng, Sparebanken Vest (-0,15 prosentpoeng) og Sparebanken Sør som har satt ned BSU-renten med hele 0,30 prosentpoeng!

Nå skal det sies at en rekke banker satte ned BSU-renten i 2020 med mindre enn den store rentenedgangen Norges Bank hadde, men Sparebanken Sør satte ned renten mest i 2020, og har satt den enda mer ned i år. Det er altså ikke stedet å ha BSU-pengene sine!

Gode lokale tilbud

Det er ofte de lokale boligsparerne som får de beste tilbudene fra bankene. De øverste plassene på årets liste er alle lokale tilbud, for eksempel hos vinneren Høland og Setskog Sparebank.

I tabellen under kan du filtrere ut de landsdekkende bankene på topplisten (trykk på "alle" over tabellen). Der finner du Orkla sparebank og Sparebank 1 Sørøst-Norge på topp. 

Beste storbank er Sparebank 1 Østlandet som også har kommet seg med på topplisten.

LO-medlemmer bør sjekke sine medlemstilbud. LO-medlemmer landet over kan få 3,35 % rente på sitt BSU-innskudd hos Sparebank 1 Sørøst-Norge. 

Du kan flytte BSU-kontoen

I oversikten under har vi de beste BSU-rentene du får i markedet nå i november 2020. Hvis din BSU-konto har dårligere rente bør du vurdere å flytte BSU-pengene.

Men pass på: Bankene må flytte BSU-kontoen for deg for at du skal beholde skattefradraget. Ta kontakt med den banken du vil flytte til, så hjelper de deg. Det er få arbeidsdager i romjulen i år, så det er lurt å få flyttet innskuddet før jul.

Det er penger å spare på å flytte. Mellom beste rente og de store bankene skiller det 400 kroner i årlig renteforskjell hvis du har 100.000 kroner på konto. Dette er penger som er verdt å ta med seg.

For deg som er ung

Medlemskap i Huseierne gir deg trygghet i bolighandelen!

→ Gratis byggteknisk rådgivning
→ Gratis juridisk rådgivning
→ Gode forsikringer

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!

 

Husk å spare før nyttår

Du kan spare inntil 27.500 kroner i 2021 og få skattefradrag for sparesummen. Du får 20 prosent skattefradrag på det du sparer i år. Med fullt sparebeløp får du altså 5000 kroner i fradrag på selvangivelsen til våren.

NB: Husk at det ikke er noen krav for sparing gjennom året for å skattefradrag. Du får skattefradrag for det som står på BSU-kontoen 31. desember, uansett hvor lenge pengene har stått der.

Hvor mye må du spare i BSU?

Egenkapital er viktig når du skal kjøpe bolig. Derfor er det viktig å spare selv. Med Huseiernes BSU-kalkulator kan du regne ut både:

 • Hvor mye du må spare pr måned for å nå sparemålet ditt
 • Hvor mye du rekker å spare gitt en spesifikt månedsbeløp, for eksempel 1000 kroner
 • Kalkulatoren tar hensyn til hvor mye du allerede har spart, det er unikt for BSU-kalkulatorer.

Sjekk hvor mye du må spare nederst på siden!

 

 

 

Slik er reglene:

Reglene om BSU - Boligsparing for Ungdom

Sparebeløp

 • Du kan spare inntil 300.000 totalt (pluss renter).
 • Du kan spare inntil 27.500 kroner i året. Men du kan også spare mindre, og det er ikke noe krav om å spare hvert år.

Skattefradrag

 • Du får skattefradrag på 20 prosent av årlig sparebeløp (til og med 2022)
 • Fra 2023 er skattefradraget på 10 prosent
 • Skattefradraget gis kun frem til du har kjøpt din første bolig uavhengig av alderen din.
 • Sparer du maksbeløpet, vil det gi deg et skattefradrag på 2750 i året (2023-regler).

Aldersgrenser

 • Det er ingen nedre aldersgrense for opprettelse av BSU- konto, men skattefradrag får du først når du har inntekt.
 • Du kan spare til og med året du fyller 33 år, men etter det faller skattefradraget bort. (Skattefradraget faller uansett bort om du har kjøpt din første bolig.)

Regler om bruk av pengene

 • Pengene du har spart i BSU kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Hvis du ikke følger denne regelen, må du betale tilbake skattefradragene du har fått.
 • Pengene du setter inn bindes først til bolig ved årsskiftet, noe som betyr at du kan ta ut pengene før 31. desember samme år som du satte dem inn uten "straff".
 • Du kan kun ha en BSU-konto og den kan kun opprettes én gang per person, uavhengig av bank.
 • Hvis du avslutter BSU-kontoen kan du ikke åpne en ny senere, uavhengig av om du brukte den til boligkjøp eller ikke.
 • Du kan flytte BSU-kontoen fra en bank til en annen dersom innskuddsbeløpet overføres direkte mellom spareinstitusjonene.
 • Renter av sparebeløpet kan ikke benyttes som en del av det årlige sparebeløpet. Rentene regnes heller ikke med ved beregning av maksimalt sparebeløp.
 • Rentene kan heller ikke tas ut før sparebeløpet benyttes til bolig. Unntaket her er at man kan ta ut renter som påløper fra og med det inntektsåret man fyller 34 år.

Oppdaterte regler fra skatteåret 2023.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer