Beste rente på boliglån i desember 2021: Norges Bank hever renten - lånene blir ikke dyrere før i slutten av januar

Gå til hovedinnhold

Beste rente på boliglån i desember 2021: Norges Bank hever renten - lånene blir ikke dyrere før i slutten av januar

RENTEBAROMETER: Norges Bank setter opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Bankene følger nok etter. Trøsten får være at boliglånet ikke blir dyrere før tidligst 28. januar 2022. Her ser du hvilke banker som har de beste boliglånsrentene på vei inn i renteøkningen.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne

Norges Bank og sentralbanksjef Øistein Olsen er forholdsvis forutsigbare. De har lenge varslet at de ville sette opp renten i desember, og det gjorde de. Styringsrenten ble satt opp 0,25 prosentpoeng til 0,50 prosent.

Billigste lån nå: Se bankene med de beste lånerentene nå i desember i oversikten nederst på siden!

Lånet blir dyrere fra slutten av januar

Det betyr at de aller fleste bankene vil følge etter og øke rentene på boliglånene. Nå kan det virke som en meget hard pakke å få en renteøkning en uke før jul. Men for deg er det en fordel at dette kom så nærme jul.

For bankene har seks ukers varslingsfrist når de setter opp renten. Det betyr at renten ikke kan settes opp ført tidligst 28. januar.

Vi i Huseierne venter at de første bankene vil varsle om renteøkning allerede fredag 17. desember. (Se faktaboks lenger ned.)

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om renteoppgangen 23. september.  

Neste renteøkning i mars

Norges Bank skriver i sin pressemelding at de har notert seg både at det er høye strømpriser og at mange har fått det hardt på grunn av ny korona-nedstenging. Men sentralbanken er bekymret for prisstigning og boigprisene. Derfor går renten opp:

"Vi øker renten for å unngå at prisveksten blir for høy frem i tid. Økte renter bidrar også til å motvirke at boligpriser og gjeld stiger for raskt.", skriver de på sine nettsider. 

Samtidig varsler de at neste renteøkning nok blir i mars, og at de holder på planen med minst fire renteøkninger. To av disse har altså kommet - i september og nå i desember.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Så mye dyrere blir lånet

Har du for eksempel et vanlig lån på to millioner kroner, betyr renteøkningen at renteregningen blir 325 kroner høyere i måneden etter at skattefradraget er trukket fra.

Med tre millioner i lån må du ut med 488 kroner mer i måneden.

Men i og med at dette er det første skrittet av flere, må du forberede deg på dyrere boliglån i årene fremover. Allerede i desember forventer Norges Bank at renten går opp neste gang.

Med 1 prosentpoeng høyere rente - altså fire rentehevinger på 0,25 prosent vil låneutgiftene årlig øke med:

  • 1 million i lån: 7800 kr
  • 2 milloner i lån: 15.600 kr
  • 3 millioner i lån: 23.400 kr
  • 4 millioner i lån: 31.200 kr

Alle summer etter rentefradraget er trukket fra.

Rentebarometeret - Bulder Bank har hevet renten!

Nederst på siden finner du Huseiernes rentebarometer for desember. Her ser du hvilke banker som har de beste rentene nå, og hvordan storbankene ligger an i forhold til dette.

Det er verdt å merke seg at tre banker som vanligvis ligger godt an har hevet renten siden novemberbarometeret. Det er Birkenes Sparebank, NORDdirekte og ikke minst Bulder Bank. Sistnevnte har lenge knivet i toppen av listen, men har nå falt et stykke nedover.

Bulder Bank har tidligere gitt rentegaranti - men bare til de eksisterende kundene. For nye kunder vil det altså ikke være så interessant å gå til Bulder Bank nå.

NB: Neste rentebarometer kommer 15. januar. Da vil vi ha fanget opp renteøkningene som kommer nå i desember. Dette barometeret vil derfor være et godt beslutningsgrunnlag om du skal bytte bank før lånet blir dyrere for deg eller ikke!

 

Fakta:

Slik vil renteøkningen skje desember 2021 - januar 2022

Norges bank satte opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng på rentemøtet 16. desember 2021. Det vil få virkning på boliglånsrenten på denne måten:

  • Allerede samme dag, eller dagen etter - fredag 17. desember vil første bank varsle at de setter opp renten med like mye som Norges Bank har satt opp renten.
  • Vanligvis er det en av de store som er først - DNB eller Danske Bank er ofte tidlig ute.
  • Deretter pleier de andre bankene å følge etter som perler på en snor.
  • For deg som har boliglån settes ikke renten opp før seks uker etter varselet er gitt. Det vil si at renten øker fra 28. januar.

 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer