Renten settes opp: Nå går boliglånsrentene over 5 prosent – og det kommer mer!

Gå til hovedinnhold

Renten settes opp: Nå går boliglånsrentene over 5 prosent – og det kommer mer!

Norges Bank satte torsdag opp renten. Det gjør at de dårligste boliglånsrentene vil havne over 5 prosent. Den ekstra dårlige nyheten er at det kommer flere rentehevinger før sommeren!

VARSLER MER: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache varsler at renten skal ytterligere opp. Norges Bank venter at renten stiger 0,5 prosentpoeng til før sommeren, på toppen av de 0,25 prosentpoengene som kom i dag. 

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache varslet i dag 23. mars at Norges Bank setter opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Det gjør at styringsrenten nå blir på tre prosent.

Det betyr at boliglånsrentene for mange kryper over 5 prosent.

Huseiernes rentebarometer for mars (se under) viser at de fleste storbankene i dag har renter på over 4,75 prosent. Storbankene følger nesten alltid økningene til Norges Bank - og da vil rentene gå over fem prosent.

Med denne rentehevingen har et vanlig boliglån på to millioner kroner blitt 35.000 kroner dyrere på et år, eller rundt 2900 kroner i måneden.

Men som du ser av rentebarometeret: Det finnes banker med renter som før rentehevingen er langt nede på fire-tallet. Disse vil ende opp med en rente på rundt 4,3-4,4 prosent. Ved å bytte bank, kan du altså spare inn dette rentehoppet - og neste.

De som har boliglån vil ikke merke denne rentehevingen før i starten av mai, fordi bankene har seks ukers varslingsfrist.

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om renteøkningen i mars 2023.   

Venter rente på over 5 prosent ut 2025

Utfordringen for norske husholdninger er at renten vil øke enda mer. Norges Bank varsler to rentehevinger til før sommeren, slik at styringsrenten vil ligge på 3,5 prosent. Det er en kraftigere renteøkning enn banken tidligere ventet, slik du ser av grafen under.

En styringsrente på 3,5 prosent betyr en boliglånsrente mellom 4,6 og 5,6 prosent for veldig mange.

Og som grafen også viser: Der kommer renten til å bli de neste to årene - hvis anslagene til Norges Bank holder stikk.

 

 

Husholdningenes økonomi er under sterk press på grunn av økte kommunale avgifter, høye strømpriser og økte priser generelt.

Norges Banks forventning om en økning med ytterligere 0,5 prosentpoeng frem til sommeren vil gjøre hverdagen enda strammere.

 

Fakta:

Slik pruter du på boliglånsrenten renten din!

Du kan i mange banker få bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.

Slik går du frem for å prute:

Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.

Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med et par andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.

 

Les mer: Slik bytter du bank på 1-2-3!

 

 

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

Se de beste bankene nå - før rentehevingene i bankene

Her ser du de beste bankene før eventuelle rentehevinger i mars. Det er stor forskjell mellom de dyreste storbankene og de billigste bankene. Dermed er det penger å spare på å bytte bank.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer