Hver vinter mottar Huseierne spørsmål om snø og måking. Et av de vanligste spørsmålene gjelder hva naboen har lov til: Kan naboen skuffe snøen over i min hage?
Se Norges kanskje blideste advokat, Huseiernes Annita Magnussen, gå gjennom de enkle reglene for snømåking i videoen over!
Ikke ta deg til rette
Svaret på spørsmålet om naboens snø er helt enkelt: nei. Naboen må oppbevare snøen sin på sin egen eiendom – selv om den eventuelt skulle være mindre og trangere enn din.
- På samme måte som man ikke kaster løv og hageavfall inn på naboens eiendom, så kan man heller ikke kaste snøen sin inn på naboens eiendom, sier huseiernes advokat Annita Magnussen.
Hun forklarer at dersom man selv ikke har plass til snøen på egen eiendom, så må man få kjørt den bort.
Det er selvsagt ikke noe i veien for å bli enige om et egnet sted å legge snøen. Men utgangspunktet er altså at man ikke kan ta seg til rette på andres eiendom sånn uten videre.
Prat med naboen
- Hvis du har en nabo som dumper sin snø over på din eiendom, så må du ta en prat med naboen og si at det har han ikke anledning til. Da kan du jo forklare hvorfor det er en stor ulempe for deg, foreslår advokaten.
Det er gjerne konfliktdempende å forklare hvordan problemet oppleves – det kan for eksempel være at snøen inneholder grus og sand som blir liggende i plenen om sommeren, og som dermed skaper problemer med deg. Eller det kan være at busker og planter i din hage knekker under snølasten.
Måkebilen har lov
Med måkebilen er det annerledes. For at den skal få gjort jobben, må den enkelte huseier tåle å få en snøfonn rett utenfor sin innkjørsel. Selv om den snøfonnen både er hard og tung og stenger for deg når du skal kjøre ut.
- Måkebilen har lov til å legge hauger med snø foran innkjørselen din, selv om det er litt irriterende når du akkurat har måkt gårdsplassen din helt selv! Men for at vi skal kunne ha snøfrie, trygge veier, så må man tillate det, for å få måkingen gjort effektivt, påpeker advokaten.
Her er det altså slik at fellesgodet – fremkommelige veier – veier tyngre enn hensynet til den enkelte boligeier.
Dele på måkingen
Mange bor slik at de deler innkjørsel med en eller flere naboer. Det beste er da å snakke sammen og finne ut hvordan man skal dele på måkingen, som er et felles ansvar.
- Da kan man jo måke på omgang, eller man kan bestille noen som kommer og måker for en, og så deler man på regninga, sier Magnussen.