Slik kjøper du din første bolig – Huseiernes åtte råd til førstegangskjøpere på boligjakt

Gå til hovedinnhold

Slik kjøper du din første bolig – Huseiernes åtte råd til førstegangskjøpere på boligjakt

Det å starte på sitt første boligkjøp er en spennende – og noen ganger skremmende opplevelse. Her er noen viktige råd til de som skal kjøpe sin første bolig.

Tekst: Karoline Koldre. Foto: Pixabay

Les mer: Boligens A-B-C på 1-2-3

1. Ha finansieringen i orden

Start med å finne ut hvor mye du kan handle for. Dette gjør du ved å søke banken om finansieringsbevis.

Gjør det på forhånd, du har ikke tid til å sjekke finansiering når budrundene starter.

Husk egenkapital! Husk at du må ha egenkapital på minst 15 prosent. Enten egne oppsparte midler, penger du har fått som for eksempel forskudd på arv, eller at foreldrene dine er med som medlåntagere. (Noen banker gir deg lån med maks 10 prosent egenkapital, men da er vurderingskriteriene ganske strenge.)

Les mer: Huseiernes BSU-kalkulator viser deg hvor mye du kan spare

2. Finn riktig prisnivå for deg

Når du vet hva du har å handle for, er det lettere å søke etter den rette boligen. Husk at når du søker på Finn.no og andre steder, må du ha litt «til gode» til budrundene. Sjekk prisen på boligen i forhold til prisnivået i området.

Nye prioriteringer? Husk at riktig prisnivå betyr for mange at man må endre prioriteringene sine. Enten må man gå ned i størrelse på bolig for å få råd, eller man må se seg om i litt nye områder.

Husk også at nye møbler og flyttebyrå koster. Dette må du sette av penger til.

Les mer: Unge boligkjøpere får stadig mer hjelp

3. Last ned prospektene og les på forhånd!

Gjør hjemmeleksen før du går på visning. Last ned prospektene fra nettet, og les gjennom. Husk at de viktigste sidene er de med minst bilder. Er det ord og uttrykk du ikke skjønner? Ring eiendomsmegleren hvis du har spørsmål.

Husk også at feil eller manglende opplysninger i annonsene kan få ekstremt store følger for deg som kjøper, både praktisk, økonomisk og psykisk.

Les mer: Slutt på pyntede boligannonser?

4. Vær forberedt på å gå på mange visninger!

Jakten på sin første bolig er kanskje morsom, men det kan også være slitsomt. Du må forberede deg på at du nok må gå på mange visninger, og tape flere budrunder. Men det er viktig å ikke gi opp!

Dessuten, bruk informasjonen fra visningene og budrundene til å bli en bedre boligkjøper. Lag deg en oversikt over de ulike leilighetene, hva de annonseres for og hva de selges for. Dermed kan du være enda mer selektiv i hvor du velger å gå på visning og legge inn bud.

5. Bruk øyne og nese godt på visning

Når du er på visning må du bruke øyne og nese godt. Bruk mest tid på de tekniske tingene som koster mye penger å reparere, for eksempel bad, el-anlegg, kjøkken og vinduer. Lukter noe muggent og innestengt er det en grunn til det. Finn ut hvorfor!

6. Husk at bud binder!

Budene du legger inn er bindene. Det vil si at hvis selgeren aksepterer budet, har du kjøpt boligen. Det betyr at du ikke må by på mer enn en bolig av gangen!

Noen tror at boligen ikke er «kjøpt» før kontrakten er underskrevet. Det stemmer ikke. Det er aksepten av budet som er avgjørende.

7. Kjøpe sammen? Husk samboerkontrakt!

Kjøper du bolig sammen med kjæresten eller en venn, bør dere absolutt inngå en samboeravtale – eller samboerkontrakt som noen kaller det.

Les mer her om hvordan dere setter den opp, og hva dere må tenke på.

8. Bli medlem i Huseiernes Landsforbund!

Når du er medlem i Huseierne får du tilgang til gratis juridisk, teknisk og økonomisk rådgivning.

Vi har også flere typer kontrakter som er viktige for deg som skal bli boligeier, som for eksempel leiekontrakt til de som skal ha leietakere, og samboerkontrakt.

Videre kan du benytte deg av en rekke rabattordninger og økonomiske medlemsfordeler som gjør at du fort tjener inn igjen mer enn medlemskontingenten.

Les mer om våre medlemsfordeler her.

k.koldre@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer