Brannøvelse: Årets viktigste lek!

Gå til hovedinnhold

Brannøvelse: Årets viktigste lek!

Nesten ingen barnefamilier gjennomfører brannøvelser hjemme. En ny metode gjør det hele til en gøyal lek for barn og voksne. Hvem har ansvar for hvilket barn? Hvor møtes dere? Og kan alle i familien nummeret til brannvesenet?

Det er forsikringsselskapet If som nå lanserer «Brannleken», et verktøy for smarttelefoner og nettbrett som gjør brannøvelse til en morsom og lærerik lek for både barn og foreldre.

I 2015 var det over 1400 boligbranner i Norge, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Likevel er det nesten ingen norske barnefamilier som gjennomfører brannøvelser hjemme. 

- Det er rett og slett livsviktig å vite hva barn og voksne skal gjøre om det begynner å brenne og røykvarsleren uler, sier branningeniør Anders Rørvik Ellingbø. Han jobber til daglig med brannforebygging i forsikringsselskapet If, og har bakgrunn fra et av landets største brannvesener.

- Det å gjennomføre en øvelse hjemme er ikke noe som blir satt høyt opp på lista i en travel hverdag med barnehage, skole, jobb og fritidsaktiviteter. En annen grunn kan være at mange ikke helt vet hvordan de gjør en brannøvelse hjemme. Eller tenker at det tar for mye tid. Det har vi lyst til å gjøre noe med, sier han. 

Leken som kan redde liv

«Brannleken» er et enkelt verktøy spesialutviklet for mobil og nettbrett. I løpet av åtte korte steg blir hele familien guidet gjennom ulike ting det er viktig å huske på om det skulle begynne å brenne – alt fra å øve på nummeret til brannvesenet og kjenne igjen røykvarslerlyder, til brannslukkerjakt og terping på krabbeferdigheter. Målet er å gjøre det både enklere og morsommere å forebygge og trene på brann.

- Når så få faktisk gjennomfører øvelser hjemme, er det naturlig for oss å tenke i litt nye baner. Selv om brann er et ytterst alvorlig tema, trenger ikke det å øve på brann å være det. Derfor har vi lyst til å invitere små og store til å leke brann. Dette er noe barn og voksne kan gjøre sammen. Det er gøy og enkelt å gjennomføre, og forhåpentlig gjør leken også at informasjonen sitter, særlig hos de små, sier Anders Rørvik Ellingbø. 

Video

Vet dine barn hva de skal gjør hvis det blir brann?

Mer fra Huseierne

Se alle artikler