Stakitt - et vedlikeholdsmareritt

Gå til hovedinnhold

Stakitt - et vedlikeholdsmareritt

Maling av stakittgjerder er selv malermestrenes verste mareritt. Gjør du jobben selv må du sette av god tid. Hyrer du profesjonelle kan det bli dyrt.

 

Dårlig vedlikeholdt gjerde

Et hvitt stakittgjerde kan være et vakkert, noen vil si et romantisk skue, men for den som blir satt til å gjøre malerjobben en varm sommerdag er estetikk og romantikk trolig langt bak i tankerekken.

– Å male stakittgjerder er noe av det verste vi som profesjonelle malere gjør, men vi får lite oppdrag av denne typen fra private huseiere, sier malermester Harald Askautrud. Det betyr at rundt omkring i det ganske land river både menn og kvinner akkurat nå seg frustrert i håret og forbanner den dagen de valgte gjerde med hjertet, ikke med hodet.

En av grunnene til at så få likevel tyr til profesjonell hjelp, tror malermester Askautrud først og fremst har med prisen å gjøre. Alt arbeidet involvert gjør nemlig at du må regne med å åpne lommeboka på vidt gap hvis du har et gjerde med litt størrelse.

– Litt avhengig av stakittypen må man nok ut med mellom 150 kroner og 190 kroner løpemeteren avhengig av typen gjerde. Grunnen er at dette er tidkrevende arbeid, og derfor føler nok mange det blir for dyrt, sier Askautrud.
De få unntakene er når en huseier inngår en avtale med firmaet om å male om hele boligen. Da velger mange samtidig å få stakittgjerdet pusset opp.

Latmannsløsningen

Foretrekker du en lett tilbakelent sommer i fluktstolen framfor å krabbe rundt på alle fire med penselen i hånda, finnes det etter hvert flere såkalte vedlikeholdsfrie alternativer på markedet. Petter Wendelborg, i firmaet Alu-Valla Norge, leverer blant annet stakittgjerder i pulverlakkert aluminium, og ifølge egne uttalelser er det knapt mulig å se forskjell på disse og tradisjonelle gjerder i tre.

– Jeg har selv slitt på både knær og rygg med skarping og maling av stakitt. Velger du et gjerde i aluminium er du ferdig med den slags, sier Wendelborg. Det eneste vedlikeholdet som ifølge Wendelborg er nødvendig, er høytrykksspyling når gjerdet blir skittent.

Vedlikeholdsfritt

– Aluminium krever nesten ingenting vedlikehold, og du må helt bort og ta på det for å se at det ikke er tre. Den eneste forskjellen du kanskje vil merke på avstand er at gjerdet er rettere og hvitere, sier Wendelborg. Prismessig mener han også du over tid vil komme svært godt ut av det dersom du bytter ut tregjerdet med et gjerde i aluminium.

– Mange tror dette er dyrere enn et gjerde i tre, men legger du inn vedlikeholdet blir det motsatt, sier Wendelborg. Per løpemeter må du ut med rundt 1500 kroner for  et pulverlakkert aluminiumsgjerde.
Kjell Ivar Farstad, i firmaet Vindex, lanserte i 2005 gjerder i vinyl på det norske markedet, og ifølge ham selv er interessen for vedlikeholdsfrie gjerder av plast økende. 


Stor etterspørsel

- Hos oss har etterspørselen doblet seg hvert år, og tilbakemeldingene vi får er veldig gode. Dette er et slagfast og fargeekte produkt som ikke gulner, det er lett å holde rent med en høytrykksspyler og på fem meters avstand ser du ikke forskjell på det og et vanlig tregjerde, sier Farstad. Selv har han aldri kjent slitet med å vedlikeholde et stakittgjerde på kroppen, men mener likevel å ha grunnlag for å si at det er noe herk.

– Jeg kjenner flere som har eller har hatt stakittgjerde i tre, og det som har skjedd hos de fleste av dem er at de har blåst i hele vedlikeholdet og latt det råtne, sier Farstad.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer