Lei av å male vinduer?

Gå til hovedinnhold

Lei av å male vinduer?

Har du fått nok av å skrape og male vinduer? I så fall finnes det flere løsninger på markedet som kan bidra til å gjøre livet lettere.

 

Nå kan du glemme vindusmalingen, skryter vindusprodusenten Natre, som nylig har kommet på markedet med et helt nytt aluminiumsbekledd vindu med tre på innsiden.


Holder i 30 år

Mens vanlige trevinduer skal beises eller males hvert tredje til sjette år avhengig av husets beliggenhet og fasadeorientering, skal denne løsningen klare seg uten et eneste malingsstrøk de neste 30 årene. Ifølge Natre ser det ut som et helt vanlig trevindu på utsiden – i hvert fall på avstand. Innendørs, i stua di, er det ekte treverk.

Er du interessert i vedlikeholdsfrie vinduer, finnes det i dag flere alternativer på markedet. Her er noen løsninger:


PVC-vinduer:

Et vinyl eller plastmateriale som brukes i alt fra rør til kostymer og tapeter. PVCen som brukes i vinduer er stålforsterket og leveres ferdig gjennomfarget eller med en tynn farget folie på utsiden. Vedlikeholdes med mildt såpevann, og bør ikke males.

Polyuretan-vinduer:

Laminert trekjerne kledd med herdeplasten polyuretan, et produkt som blant annet blir brukt i skumgummi, lim og kondomer. Vaskes på vanlig måte med mildt såpevann.

Kompositt-vinduer:

Lages av glassfiberforsterket polyester, samme materiale som brukes i karosseriet på enkelte biler, i båter eller ski. Vaskes med mildt såpevann.


Tenk deg om før du skifter vinduer

Enten du er på jakt etter vedlikeholdsfrie vinduer eller vurderer å skifte for å spare strøm, bør du tenke deg om både en og to ganger før du tar avgjørelsen. Nylig gikk Riksantikvaren og Byantikvaren i Oslo kraftig ut i Hus & Bolig og kritiserte en kampanje for å skifte ut gamle vinduer. Kampanjen er del av en ny merkeordning for energieffektive vinduer som det statlige foretaket Enova står bak.

Les alt om energivinduer i Hus & Bolig 2-2008.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer