Ikke mal på pollengule vegger

Gå til hovedinnhold

Ikke mal på pollengule vegger

Planlegger du å male huset eller hytta i pinsen? Det er ikke sikkert at det er så lurt.

 

Pollensesongen skaper problemer for allergikere over hele landet i disse dager. Men at den også kan skape trøbbel for den oppussingsklare hus- og hytteeier er det kanskje ikke så mange som tenker over.

Har du tenkt å bruke pinsen til å male hytta, bør du imidlertid være oppmerksom: Akkurat nå er luften i store deler av Norge nemlig full av gule, små frø som bør holdes langt unna hus- og hyttevegger. Maler du på en vegg full av pollen, risikerer du at malingen ikke fester og at du må gjøre alt om igjen kort tid senere.

– Alt som skal males skal være fast, rent og tørt. Er det mye pollen på veggen, er det ikke rent. Ville du lakkert bilen dersom den var full av pollen? spør teknisk servicesjef i Jotun Egil Holm retorisk.

Mens det er pollen fra planter som burot og bjørk som er allergikernes største fiende, er det først og fremst nåletrærne som kan vanskeliggjøre malerens jobb i disse dager.

— Den gule pollen som legger seg i synlige lag på vannoverflater, vegger og vinduer kommer fra gran og furu. Grana er snart ferdigblomstret på Østlandet, men furua er i full blomst. Det kan være problematisk når dette legger seg i tykke lag på overflatene, sier Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker i Norges Astma- og Allergiforbund (NAARF).

I skogsområder kan det være tonnevis av slik pollen. Spesielt furua produserer store mengder. Og lurer du på om sesongen er i gang i ditt område, hjelper det ikke å sjekke pollenvarselet på for eksempel yr.no. Der varsles det nemlig ikke om denne typen pollen.

— Dette er ikke pollen som fremkaller allergi, forklarer Ramfjord.

Planlegger du å male hytta, er det altså ikke stort annet å gjøre enn å dra opp og se på forholdene. Er lufta full av gult støv, bør du vente med både husvasken og –malingen til senere på sommeren. Da er det bare å nyte langhelgen med en god bok i solveggen – med god samvittighet.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer