Ikke bruk høytrykkspyler på husveggen

Gå til hovedinnhold

Ikke bruk høytrykkspyler på husveggen

Når huset trenger vask fordi grønske eller svertesopp har gjort sitt inntog, må det gjøres skånsomt. Høytrykkspyler kan ødelegge panelet og gi råte.

Det er ofte lysmalte hus som får svertesopp, ganske enkelt fordi overflatetemperaturen ikke blir høy nok på lyse overflater til å drepe soppen. Når det gjelder grønsken vil den hovedsakelig sette seg på lite solbelyste flater. Begge er skjemmende, og hvis de ikke er fjernet i tide kan de gjøre store skader på huset. Bruk av høytrykksspyler kan være fristende, men vannet vil trenge inn mellom panelbordene og skape fukt og senere råte. Den kan også rive løs maling og fibre.

 

Husvask for hånd

Det finnes flere typer spesialsåpe for utendørs vedlikeholdsvask. Når valget er gjort, er det viktig å lese bruksanvisningen nøye for å få et optimalt resultat av vasken. Dessuten skal man i de fleste tilfeller beskytte øyne og også unngå direkte hudkontakt med vaskevannet.

Etter at vasken er blandet ut i vann, er den beste løsningen å påføre blandingen på veggen med kost. Den påføres nedenfra og oppover. Når den har virket i ca 10 minutter, kan den skylles av med hageslangen ovenfra og ned.

 

Inspeksjon

Etter at huset er ferdig vasket, er det tid for inspeksjon. Blærer, krakeleringer og løse malingsflak skrapes og pusses bort. Så må overflaten grunnes og flekkmales. Spikerhull bør også inspiseres, kanskje også pusses og males for å unngå at de blir fuktfeller.

Vedlikehold av bilen er naturlig for de fleste. Det kan være lurt at husvask også blir rutine, og huset er gjerne verdt mye mer.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler