Hvordan behandle tregulv

Gå til hovedinnhold

Hvordan behandle tregulv

Skal du lute, såpe inn, olje, vokse, lakkere eller male gulvet? En ny veileder tar deg gjennom de ulike behandlingene av tregulv.

Behandle tregulvet riktig.

Tregulv er vakkert, og behandles det riktig kan det holde seg vakkert lenge. Tregulv må ha en overflatebehandling, en beskyttende film, for å unngå slitasje på treet. Overflaten bør også begrense at skitt og fukt fester seg og gir flekker. Det er mange måter å behandle gulvet på. Hva du velger av lut, kalk, såpebehandling, oljing, voksing eller lakkering avhenger av smak og behag, slitasje og bruk. For å hjelpe deg å ta riktig valg for ditt gulv har Norsk Treteknisk Institutt gitt ut en ny brosjyre om overflatebehandling av gulv. Treteknisk er et bransjeforskningsinstitutt for treindustrien i Norge.

Visste du for eksempel at dersom du har et helt ferskt, nylagt tregulv, kan du fjerne noen av stoffene som senere vil gi gulning dersom du vasker det grundig med grønnsåpe eller et syntetisk vaskemiddel og skyller med rent vann? På den måten vil treet senere ikke bli så mørkt, og fargetonen blir med rødaktig og mindre gul. Gulv som utsettes for liten påkjenning trenger ikke mer overflatebehandling enn såpevask. Skuring og skylling gjentas ved behov og bidrar til at treet holder seg lyst. Denne behandlingen gir imidlertid ingen beskyttelse. Da må man til med olje, lakk eller maling.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer