Hjulspor til garasjegulvet

Gå til hovedinnhold

Hjulspor til garasjegulvet

Du kan beskytte garasjegulvet og forlenge dets levetid betraktelig.

Hjelp til å parkere
BESKYTTER: Hjulspor av fargesand beskytter garasjegulvet.

Har garasjegulvet kommet seg helskinnet gjennom vinteren? Salt og vann fra bilhjulene og ikke minst piggdekk sliter på betonggulv. Sprekker det først opp, vil vann i sprekkene om vinteren gjøre større skade ved frostspreng. Uansett vil noen år med flere hundre inn- og utkjøringer daglig i de fleste tilfeller gi gulvet tydelig preg av slitasje.

Garasjer tåler ikke salt – les mer her!

Men det finnes produkter som kan beskytte garasjegulvet. Nytt på det norske markedet nå er hjulspor av fargesand som beskytter garasjegulvet der det slites aller mest.

 

Hjulspor

- Dette er helt nytt i Norge, men vi tror det kan bli stort. Fordelen med disse beskyttelsesstripene er at de beskytter gulvet der det trengs mest. Hjulsporene forhindrer at det blir fordypninger der du kjører bilen, og er i tillegg saltbestandige. I tillegg ser det jo veldig bra ut, sier selger Geir Arne Råum i IBG Industri- og Boliggulv AS.

I en trang garasje kan det dessuten være en fordel med hjelpestriper som hjelper deg (eller kona/gubben – stryk det som ikke passer…) å plassere bilen riktig.   

Beskyttelsesstripene består av en type lim som smøres utover, og fargesand som legges oppå, før et forseglende lakklag igjen males over sanden. Råum anslår hjulsporenes levetid til ca. ti år før de slites ned til betonggulvet – litt avhengig av om det blir mye piggdekkjøring på dem og så videre. (Saken fortsetter under bildet.)

 

 

SAND: Fargesand strøs oppå et lag med våt lakk. Deretter topplakkes det hele. Maskeringstape sørger for rette linjer. Foto: IBG.

 

 

Plastfliser

En annen måte å beskytte gulvet på er å dekke det med hardplast-fliser. Det finnes ulike merker på markedet som kan brukes nær sagt over alt – på vaskerom, balkonger, terrasser, og også garasjer. Plastflisene legges uten bruk av verktøy; de klikkes sammen omtrent som puslespillbiter. De tåler alle slags temperaturer og svært høy vekt. Det er mange merker på markedet. (Saken fortsetter under bildet.)

 

FLISER: Plastfliser med god drenering. Foto: Bergo Royal.

 

- Bergo-flisene, som vi forhandler, er perforerte. Fordelen ved dette i et garasjegulv er at skitt, sand og vann forsvinner under gulvbelegget. Da er det bare å løfte opp flisene og spyle under i ny og ne for å rense betongen under, sier Torhild Rustenberg i Storeys, som er en av flere tilbydere av denne typen fliser her i landet.

Om vinteren er det minst like viktig å holde betonggulvet under flisene rent, slik at salt fra bilen ikke blir liggende og trekke inn i eventuelle sprekker etter frostskader. I et allerede noe skadet betonggulv kan salter og klorider trekke inn gjennom det porøse materialet og gjøre store skader på armeringsjernet, en prosess som igjen også fører til større skader på betongen.  

Det er også mulig å flislegge garasjen med tette plastfliser, men de bør ikke brukes på områder som blir våte og hvor vannet må ledes bort.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer