Bare sprøyt

Gå til hovedinnhold

Bare sprøyt

Dessverre er ikke sprøytemaling så lett og glamorøst som reklamen skryter av, sier teknisk konsulent hos Flügger.

 

Har du hagen full av møbler som skriker etter et malingsstrøk, eller vurderer du å male kjøkkeninnredningen før høsten setter inn, kan fristelsen til å gå for den tilsynelatende enkleste løsningen være stor. Enkelte hevder at jobben går raskere med bruk av en malingssprøyte, og at det også er langt morsommere.

— Det er riktig det at det kan gå kjapt å male med sprøyte, og det kan sikkert være litt morsomt også. Finishen på det ferdige resultatet har i tillegg mulighet til å bli veldig bra, sier Steffen Grønneberg, teknisk konsulent hos Függer farge. Likevel advarer han vanlige huseiere mot å gå til innkjøp av en malingssprøyte og tro at både ferien og finishen reddet.

— Har du ikke sprøytet før er det ikke alltid lett å få et godt resultat. For det første er det viktig å holde riktig avstand til det du maler. Du også sprøyte i et gitt mønster, bruke kontinuerlige bevegelser og ikke bruke håndleddet. Gjør du det feil er det fare for renner og da blir ikke finishen veldig pen, sier Grønneberg.

— Med en god veiledning fra leverandør, samt en normal porsjon sunn fornuft - noe de fleste har - så er sprøyting et godt alternativ for veldig mange forbrukere, sier Lars Hommelhaug i Paintbox Pro AS i Trondheim.

Ikke mal hos naboen

Bruker du malingssprøyte kan du, dersom du er svært uheldig, risikere å male naboens møblerer, vinduer eller terrasse i samme slengen.

— Skal du sprøyte er det veldig viktig med tildekking, fordi det gir et veldig fint støv som lett legger seg på steder du ikke ønsker. Tar man ting til lakkering brukes det alltid egne sprøyterom, og det er en grunn til det. Sprøytemaling er dessverre ikke så lett og glamorøst som reklamen skryter av, sier Grønneberg, og minner om at den største jobben ofte kommer i etterkant av at malerjobben er ferdig.

— Man må huske at man også må rengjøre sprøyta etterpå. Har man brukt oljemaling kan dette være veldig mye jobb. Det hjelper ikke bare å gjøre ren malingsbeholderen. Sprøyta må demonteres for hver gang man maler, og man må rengjøre både dyser og rør. Dette er ikke gjort i en håndvending.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler