Vanskelig å bli kvitt sølvkre

Gå til hovedinnhold

Vanskelig å bli kvitt sølvkre

Sølvkre er forholdsvis harmløse dyr, men å bli kvitt de ubudne gjestene kan være en vanskelig jobb.

 

Du finner dem i hovedsak på kjøkkenet, badet eller i kjelleren, men de små krypene er ikke nødvendigvis lette å oppdage. Sølvkre liker seg nemlig best i mørket, og på dagtid gjemmer de seg gjerne bak listverk, ved rørgjennomføringer, i veggsprekker under tepper, fliser eller gulvbelegg. Du kan også finne dem under vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og kjøleskap. Følger du nøye med når du slår på lyset, kan du kanskje få øye på en glinsende sølvgrå skapning som ved hjelp av fiskelignende bevegelser bukter seg hurtig over gulvet. Sølvkre blir mellom ti og 15 millimeter lange, har en flat kropp, et hode med lange leddede antenner og tre lange haletråder i andre enden.

-Veldig ofte vil du se dem pile av gårde når du kommer inn i rommet. Det kan også være du finner dem under et håndkle som har blitt liggende på gulvet, eller ser dem når du flytter på en pappeske i kjelleren som har stått lenge på samme plass, sier Anders Aak i Folkehelseinstituttet. Badekaret og vasken er også klassiske steder å finne insektene. De kan nemlig ikke klatre oppover glatte loddrette flater, og havner de først i bunnen av badekaret er de fanget.

Selv om insektene i seg selv er ganske ufarlige, kan deres tilstedeværelse være en indikasjon på et større problem – fukt. Hvis du er spesielt plaget er det derfor viktig å lokalisere årsaken til problemet.

 

Vanskelig å bli kvitt

Det beste rådet for å bli kvitt sølvkre er å holde området de befinner seg på rent og tørt. På badet kan det å kjøre med høy effekt på varmekablene eller vifteovnen i en periode, kombinert med god utlufting, gi resultater. Arne Nese i Rentokil anbefaler også å være nøye med rensing av sluk, og kanskje sette opp en vifte på gulvet for å hjelpe til med uttørkingen. Det kan også være en idé å la være å vaske med vann, fordi fuktigheten som da tilføres kan være nok til at enkelte insekter kan overleve.

Folkehelseinstituttet anbefaler generelt å holde seg unna alle former for sprøyting fordi insektene i seg selv ikke er farlige, og fordi sprøyting kan skape et større innemiljøproblem enn sølvkreet.

-Vi anbefaler ikke kjemikalier på noe som er ufarlig. Hvis ikke annet hjelper kan man forsøke med sukkerholdig gift i form av åte, sier Aak.
Sukkerholdig åte tilsatt insektsgift er en god løsning, og åtebokser beregnet på maurbekjemping kan også være effektive, forteller han. I tillegg finnes spesialåte for sølvkre.

Er du i tvil om det er sølvkre eller andre innsekter du har funnet, har både Folkehelseinstituttet, Rentokil og Anticimex masse informasjon om skadedyr på sine nettsider.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer